Kako je najavio predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, početkom aprila biće sprovedena redukcija vojvođanske izvršne vlasti jer je, kako on kaže, manja administracija brža, efikasnija i ekonomičnija. Nova pokrajinska administracija imaće 12 sekretarijata – pet manje nego dosad.


Ako bi se smanjenje broja sekretarijata – za informisanje, za obrazovanje, za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju, za zaštitu životne sredine i održivi razvoj i za socijalnu politiku i demografiju – posmatralo čisto tehnički, poreski obaveznici u Vojvodini mogli bi očekivati da se sa platnog spiska koji oni finansiraju „skine“ oko 230 činovnika, dok bi i dalje na njemu ostalo oko 500. Sadašnja vlada, naime, prema podacima dostupnim na sajtu Vlade ima 802 zaposlena.

Kako je pokrajinska vlada juče saopštila, sedam sekretarijata nastaviće da rade bez organizacionih promena, dok će deset biti ukinuto i spojeno u pet novih sekretarijata. Rad će nastaviti sekretarijati za privredu, poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, finansije, nauku i tehnološki razvoj, energetiku i mineralne sirovine, sport i omladinu i sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

Kako će, međutim, pomenuti sekretarijati, odnosno njihove nadležnosti biti prenete drugim sekretarijatima, očito je da će sa njima biti preneta i određena radna mesta, što govori da je prethodna računica u ovom slučaju teško primenjiva. Ako bi se ipak primenila „prosta matematika“ i pri izračunavanju poreskog opterećenja platama pobrojanih radnika u Banovini, to bi značilo da svaka opština izdržava oko dvadesetak vladinih činovnika. Ako se pretpostavi da je prosečna plata tih „belih kragni“ 80.000 dinara, svaka opština u Vojvodini izdvaja mesečno oko 16.000 evra samo za ovu administraciju.

Ukoliko bi rekonstrukcija vojvođanske vlade donela proporcionalnu uštedu, opštinama bi ostajalo oko pet hiljada evra svakog meseca.

Nejasna sistematizacija

Najviše zaposlenih u pokrajinskom aparatu može se izbrojiti u sekretarijatima za finansije (121), zdravstvo (112), propise, upravu i nacionalne manjine (74) i sekretarijatu za informisanje sa 71 zaposlenim. Sve uslovno rečeno jer u sistematizaciji radnih mesta u pojedinim sekretarijatima nije baš jasno da li se u zaposlene računa i rukovodeći kadar, ili je on podrazumevajući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari