Beloruski traktori u Novom Sadu

Pogon beloruske fabrike traktora "Belarus" otvoren u Novom Sadu. U pogon, koji zapošljava 70 radnika, uloženo dva miliona evra. Do kraja godine u fabrici bi trebalo da bude sklopljeno oko 1.000 traktora, a do kraja 2014. godine proizvodnja bi trebalo da bude utrostručena.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić otvorio je u Novom Sadu pogon beloruske fabrike traktora "Belarus", u koju je, u prvoj fazi, uloženo dva miliona evra i zaposleno 70 radnika.

"Veoma sam zadovoljan što smo dug put, od potpisivanja ugovora do otvaranja fabrike, prošli za manje od pet meseci", rekao je Pajtić.

Preko Razvojne banke Vojvodine obezbeđen je prostor i kreditna linija za kupovinu traktora, a preko Sekretarijata za rad i zapošljavanje finansiraće se radna mesta, precizirao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, pogon, koji će raditi pod nazivom "Belarus-Agropanonka", veoma je značajan ne samo zbog novih radnih mesta, koje je Vlada Vojvodina finansirala sa po 1.300 evra, već i zbog obezbeđivanja posla za desetak kooperanata na teritoriji cele Srbije.

Pajtić je rekao da je fabrika izuzetno značajna i za poljoprivrednike, koji će moći da dobiju poljoprivrednu mehaniziciju po nižim cenama.

Dolazak "Belarusa" u Vojvodinu i Srbiju je izuzetno važan signal i za druge strane investitore, pošto je fabrika u Minsku jedna od najvećih u svetu u proizvodnji traktora, istakao je Pajtić.

Pogon u industrijskoj zoni, na prostoru nekadašnje fabrike vijaka i žice "Petar Drapšin", ove godine će sklopiti oko 1.000 traktora, a do kraja 2014. godine proizvodnja bi trebalo da bude utrostručena.

Traktori "belarus" se proizvode u matičnoj fabrici "MTZ" u Minsku od 1946. godine i na nju, uključujući i 11 pogona u više evropskih zemalja, otpada čak 12 odsto svetske prodaje tih poljoprivrednih mašina.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво