RS: Fabrika za proizvodnju peleta

U Čelopeku kod Zvornika puštena je u rad fabrika "Svis eko pelet RS", u kojoj će se od piljevine i drvnog otpada proizvoditi pelet za grejanje.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.11.2008.

09:06

Default images

Akcionari firma "Svis eko pelet" iz Švajcarske i poslovni ljudi Miloš Okanović iz Srbije i Vitomir Tomić iz Republike Srpske u izgradnju i opremanje fabrike uložili su oko pet miliona konvertibilnih maraka.

Zaposleno je 27 radnika, a godišnji kapacitet fabrike je 12 hiljada tona peleta, koji će uglavnom biti plasiran na zapadnoevropsko tržište.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je izrazio zadovoljstvo što su partneri iz inostranstva našli poslovni motiv da u Zvorniku otvore jednu od najperspektivnijih proizvodnji za budućnost u oblasti energetike.

Pelet je ekološki čisto gorivo, čiji je stoprocentni sastav drvo. Reč je o najjeftinijem energentu, jer po energetskim sposobnostima dva kilograma peleta zamenjuje litar nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: