Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović primio je juče u Gradskoj kući, zajedno sa predstavnicima novosadske jevrejske opštine, Efraima Zurofa, od pre dve godine počasnog građanina Novog Sada, a povodom seminara o holokaustu koji će danas biti održan u Svečanoj sali Skupštine AP Vojvodine od 10 sati.


Predsednik Skupštine grada želeo je da skrene pažnju javnosti na činjenicu da Šandor Kepiro, ratni zločinac odgovoran za stradanje Jevreja, Roma i Srba prilikom novosadske Racije u januaru 1942. godine, kao slobodan građanin šeta Budimpeštom, iako je peti na listi traženih ratnih zločinaca centra „Simon Vizental“.

Efraim Zurof je rekao da pre dve godine nije ni sanjao da se može desiti da će odgovarati pred sudom zbog optužbe za klevetu Šandora Kepira.

– On me tuži zbog dva novinarska članka objavljenih u mađarskim dnevnim novinama, kao i zbog jednog javnog skupa na kojem sam rekao da je on „moralni monstrum Holokausta“. Ali ja svoje reči mogu da dokažem. Kepiro je u vreme novosadske Racije već bio pravnik, dakle, znao je svu težinu naredbe koju treba da potpiše, istakao je Zurof.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari