Region

Petak, 03.12.2010.

08:36

U Crnoj Gori u penziju sa 67 godina

Zaposleni muškarci u Crnoj Gori iće će u penziju sa 67 godina starosti od 2025, a žene od 2041. godine, predviđa zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Izvor: Beta

Default images

Novi zakon će se početi da se primenjuje od 2014. godine, do kada je na snazi postojeći, po kome je starosna granica za odlazak u penziju za muskarce 65, a za žene 60 godina.

Numanović je rekao da bi sada u Crnoj Gori trebalo otvoriti oko 50.000 novih radnih mesta da bi postojeći sistem penzijsko-invalidskog osiguiranja bio finansijski održiv.

Osobe koje imaju osiguranje od 40 godina moći će se penzionisati i ranije, bez obzira na godine starosti, ali mogu i nastaviti da rade do starosne granice i biće stimulisani sa 40 odsto uvećanja za svaku godinu staža.

Izmenama penzijskog zakona uvedena je privremena penzija koja se može koristiti sa 62 godine života i 15 godina radnog staža.

Penzije će se, po novom zakonu usklađivati po modifikovanoj švajcarskoj formuli koja podrazumeva obračunavanje 50 odsto kretanja zarada i 50 odsto kretanja potrošačkih cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Aktuelno

Koliko košta izgradnja montažne kuće?

Popularnost montažnih kuća poslednjih decenija kontinuirano raste, i za to postoji više razloga. Dug vek trajanja, brzina izgradnje, prirodni materijali i energetska efikasnost – samo su neki od njih.

16:15

9.5.2024.

1 d

Podeli: