Capital.ba

Vlada Crne Gore utvrdila prijedlog izmjena Zakona o PIO

02.12.2010. / 19:19

PODGORICA, Zaposleni muškarci u Crnoj Gori iće će u penziju sa 67 godina starosti od 2025.godine, a žene od 2041.godine, predviđeno je prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, koje je danas utvrdila vlada.

Novi zakon će se početi da se primjenjuje od 2014. godine, do kada je na snazi postojeći, po kome je starosna granica za odlazak u penziju za muskarce 65, a za žene 60 godina.

Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović je novinarima rekao da je cilj zakonskih izmjena i dopuna “sistemska reforma” penzijsko-invalidskog osiguranja, jer crnogorsko tržište rada karakterise niska stopa zaposlenosti.

Numanović je rekao da bi sada u Crnoj Gori trebalo otvoriti oko 50.000 novih radnih mjesta da bi postojeći sistem penzijsko-invalidskog osiguiranja bio finansijski održiv.

Osobe koje imaju osiguranje od 40 godina moći će se penzionisati i ranije, bez obzira na godine starosti, ali mogu i nastaviti da rade do starosne granice i biće stimulisani sa 40 odsto uvećanja za svaku godinu staža.

Izmjenama penzijskog zakona uvedena je privremena penzija koja se može koristiti sa 62 godine života i 15 godina radnog staža.

Penzije će se, po novom zakonu usklađivati po modifikovanoj švajcarskoj formuli koja podrazumijeva obracunavanje 50 odsto kretanja zarada i 50 odsto kretanja potrošačkih cijena. Beta

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!