Capital.ba

Direkcija za robne rezerve RS raspolaže zalihama u vrijednosti oko 9 miliona KM

20.10.2008. / 15:57

BANJALUKA, Direkcija za robne rezerve Republike Srpske raspolaže zalihama robnih rezervi čija se vrijednost procjenjuje od oko devet miliona KM, navodi se u dokumentu Srednjoročne strategije razvoja robnih rezervi RS-a od 2009. do 2014. godine, koju će sutra razmatrati Narodna skupština RS.

Za potrebe formiranja sistema robnih rezervi prema međunarodnim i regionalnim mjerilima i standardima, tj. za formiranje potrebne količine robnih rezervi za godinu dana, potrebno je uložiti u pet godina do 17 miliona KM.

Nakon formiranja potrebne količine robnih rezervi za godinu dana osiguravat će se sredstva za njihovo održavanje, kaže se u ovoj strategiji.

RS, takođe, treba da formira vlastite skladišne i terminalske kapacitete, u skladu s direktivama EU u ovoj oblasti, a Direkcija je već pokrenula aktivnosti u ovom smjeru rješavanjem pitanja vlasništva nad postojećim skladišnim kapacitetima.

„Naredni koraci bi se odnosili na organizovanje regionalnih skladišnih kapaciteta, u skladu s politikom regionalnog razvoja RS-a te razmatranje pitanja razdvajanja upravljanja nad naftom i naftnim derivatima od pitanja upravljanja prehrambenom i srodnom robom u sklopu sistema robnih rezervi RS-a“, navodi se u ovom dokumentu.

Kao prioritet za akumulaciju zaliha određene su tri ključne grupe dobara i to žitarice i prerađevine od žitarica, meso i mesne prerađevine i nafta i naftni derivati.

Potrebna je nabavka značajnih količina određene robe da bi se u skladu sa standarima EU, Direkcija RS-a mogla u slučaju kriza, elementarnih nepogoda i drugih vanrednih dešavanja intervenisati u godinu dana.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!