Najnovije vesti
Vesti Društvo
Sve više obolelih od raka debelog creva

Sve više obolelih od raka debelog creva

Sve osobe koje primete svežu krv u stolici trebalo bi da se hitno jave lekaru kako bi se otklonila sumnja na rak debelog creva. Krvarenje može biti i zbog drugih urzoka, ali bez obzira na to neophodan je pregled. U Srbiji, nažalost, ne postoji pouzdan registar obolelih od karcinoma debelog creva, a neki grubi podaci pokazuju da imamo oko 45 novoobolelih na 100.000 stanovnika.

Pored krvarenja, simptomi koji mogu ukazivati na rak debeleog creva su promena u habitusu pražnjenja, naizmenično prolivi i opstipacije, otežano pražnjenje. Anemija, odnosno malokrvnost, može biti posledica okultnog ili prikrivenog krvarenja, obično tumora iz desne polovine kolona.

Pregled koji se savetuje u tim okolnostima je kolonoskopija, koja predstavlja pregled debelog creva optičkim aparatom, koji omogućava vizuelni pregled kompletne sluzokože debelog creva sve do ulaska u tanko crevo.

- Nažalost, ne postoji pouzdan registar obolelih od karcinoma debelog creva u našoj zemlji. Društvo koloproktologa je napravilo jednu epidemiološku studiju koja traje već nekoliko godina, a koja je analizirala operisane bolesnike od karcinoma debelog creva i na taj način moglo se grubo zaključiti da u Srbiji ima oko 45 novoobolelih na 100.000 stanovnika. I muškarci i žene podjednako oboljevaju, a incidenca je nešto veća u Vojvodini nego u južnoj Srbiji - objašnjava dr Zoran Krivokapić, koloproktolog Kliničkog centra Srbije.

Nekada je ovu bolest nemoguće izbeći, nastavlja doktor, naročito kada karcinom nastaje kao posledica genskih naslednih faktora. Prema tome, jasno je da se nasleđe i genetika ne mogu promenti, ali redovnim pregledima bolest se može otkriti u ranoj fazi.

- Nasledni genetski faktor ima 10 do 15 odsto uticaja na pojavu karcinoma, a ostalo je način i stil života. Način ishrane i vrsta hrane je izuzetno značajan faktor za nastanak karcinoma, što se vidi iz mnogih epidemioloških studija, koje ukazuju da je karcinom debelog creva znatno češći u razvijenim zemljama nego u ruralnim i nerazvijenim sredinama - objašnjava dr Krivokapić.

Dominantno lečenje karcinoma debelog creva je hirurško i samo hirurgijom se uspešno tretira 60-70 odsto slučajeva. Što je bolest u ranijoj fazi, uspeh lečenja je veći.

- Na Prvoj hirurškoj klinici KCS urađena je studija koja je pokazala da više od 60 odsto operisanih bolesnika živi više od pet godina. Ostali modeliteti terapije su preoperativno zračenje uz hemioterapiju i postoperativna hemioterapija. U poslednje vreme je uvedeno na Prvoj hirurškoj klinici, a prihvaćeno u mnogim centrima u Srbiji, da se pacijenti s karcinomom završnog dela debelog creva preoperativno zrače i na taj način unaprede rezultati lečenja i kvalitet života pacijenta. Mi se možemo pohvaliti da oko 85 odsto pacijenata sa tumorom završnog dela debelog creva tretiramo na taj način da sačuvamo mišiće anusa i izbegnemo stomu na prednjem trbušnom zidu, što predstavlja veliki napredak u očuvanju kvaliteta života pacijenta. Ovakve operacije se jedino rade u visoko specijalizovanim centrima, a na Prvoj hirurškoj klinici od pet do deset nedeljno, čime se ne mogu pohvaliti mnogi centri u svetu - ističe dr Krivokapić.

Plan zdravstenog sistema je prevencija i rano otkrivanje karcinoma debelog creva. Nacionalni program je izrađen još prošle godine nakon nekoliko pilot studija skrininga, koje su pokazale dobre rezultate.

- Nacionalnim programom obuhvaćena je ciljana grupa stanovništva Srbije od 50 do 69 godina. Očekujem da će realizacija skrininga krenuti tokom sledeće godine. Testiranje obuhvata pregled stolice na okultno krvarenje, uz kolonoskopski pregled onih osoba koje imaju prikrivenu krv u stolici bez drugih simptoma. Sprovođenjem programa očekujemo da u sledećih 10. do 15. godina smanjimo broj obolelih, mnogo veći broj rano otkrivenih tumora i drastično smanjenje umrlih od ove bolesti - napominje dr Krivokapić.

Ishrana bogata crvenim mesom i životinjskim mastima dovodi do pojačane učestalosti polipa debelog creva, navodi doktor. Takođe, epidemiološke studije ukazuju da gojazne osobe imaju 30 odsto veći rizik za nastanak tumora debelog creva.