Nemačku brinu lažni azilanti

Za narednu nedelju zakazan je sastanak nemačkog ministra policije i ministara unutrašnjih poslova saveznih pokrajina o problemu lažnih azilanata sa Balkana.

Izvor: B92

Nedelja, 14.11.2010.

13:57

Default images

Sve više građana Srbije i Makedonije, prvenstveno Roma, koriste bezvizni režim kako bi došli u Nemačku i zatražili azil.

Građanima Srbije i Makedonije od decembra prošle godine nisu potrebne vize za ulazak u Evropsku uniju, ali ovu jednostavnu mogućnost dolaska ne koriste samo turisti, nego i oni koji podnose zahtev za politički azil.

Zahteve za dobijanje azila podnose uglavnom građani romske nacionalnosti iz Srbije i Makedonije.

Broj zahteva za azil državljana iz Srbije konstantno se povećava, prenosi “Špigl“, precizirajući da ih je u julu bilo 129, a u septembru čak 800.

U istom periodu, broj državljana Makedonije koji traže azil se povećao sa 107 na 521.

Statistika pokazuje da je u prvih devet meseci 2010. godine iz te dve balkanske države u Nemačku stiglo oko 3.000 građana koji su podneli zahteve za dobijanje dozvole boravka na osnovu azila.

Nemačke vlasti odbijaju te zahteve kao neosnovane, a ministri unutrašnjih poslova nemačkih saveznih pokrajina strahuju da bi mogao da usledi pojačan priliv osoba romske nacionalnosti sa jugoistoka Evrope.

Ministarka za evropska pitanja Vlade Bavarske Emilija Miler već je zatražila od ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića da zaustavi talas azilanata.

Milerova je istakla da će zahtevi za dobijanje azila biti odbijeni, jer u Srbiji nema progona građana na političkoj osnovi.

Ipak, kako podseća “Špigl“, posle podnošenja zahteva za azil, Nemačka je dužna da tim ljudima obezbedi smeštaj i izdržavanje.

Nemačke vlasti su pre šest meseci odlučile da ukinu državnu pomoć od 400 evra za odrasle i 200 za decu u slučaju građana Srbije i Makedonije koji se odluče na povratak u matične zemlje.

U odluci stoji da se ne može isključiti mogućnost da je razlog dolaska bila upravo ta pomoć koja se isplaćivala povratnicima.

Od 15. decembra i građani Albanije i BiH će bez viza putovati u zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma, pa se strahuje od novog talasa "lažnih" azilanata.

Smeštajni objekti za azilante su već sada pretrpani, pa u saveznoj pokrajini Severna Rajna Vestfalija razmišljaju da u Bilefeldu otvore novi centar za smeštaj azilanata.

Jedna prazna kasarna u Saksoniji je već preuređena kako bi mogla da posluži za smeštaj onih koji traže azil.

Naredne nedelje u Hamburgu biće održan sastanak ministara unutrašnjih poslova saveznih pokrajina i saveznog ministra Tomasa de Mezjera o prilivu azilanata iz jugoistočne Evrope, prenosi “Dojče vele“.

Problem azilanata sa jugoistoka Evrope nemaju samo vlasti u Nemačkoj, jer je sličan trend zabeležen i u Švedskoj, Belgiji, Holandiji i Austriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: