Capital.ba

Vlasnik DM-a odrekao se bogatstva

17.08.2010. / 14:56

BERLIN, Vlasnik njemačkog lanca drogerija DM, Gec Verner prebacio je cjelokupan udio u vlasništvu ove kompanije jednoj dobrotvornoj fondaciji.

Kako je saopštio sam Verner, koji se pridržava američke izreke da “nije sramota postati bogat, ali je sramota umrijeti bogat”, njegovih sedmoro djece tako neće biti nasljednici imovine od preko jedne milijarde evra.

Lanac drogerija DM ima 2.200 filijala širom Evrope, sa 34.000 zaposlenih i godišnjim prometom od oko pet milijardi evra. Samo u Srbiji DM ima 30 filijala u 17 gradova.

Svojoj djeci Verner je, međutim, obezbijedio kvalitetno obrazovanje jer, kako je naveo, “djeca imaju pravo na dobar start u životu, ali ne i na to da roditelji obezbijede doživotno blagostanje njima i njihovim potomcima”.

Verner je 1973. osnovao lanac drogerija i time potpuno promjenio sistem prodaje kozmetičkih i hemijskih proizvoda, pretvarajući drogerije u male samoposluge i time znatno snižavajući cijene.

Nedavno su američki milijarderi Voren Bafet i Bil Gejts i njemačkim “kolegama” uputili poziv da najmanje polovinu vlasništva poklone dobrotvornim organizacijama.

Međutim, odjeka nije bilo, a većina bogataša je navela da za tim nema potrebe, jer ionako već poklanjaju znatne sume za dobrotvorne svrhe.

Vlasnik DM drogerija Verner kao poslodavac već decenijama slovi kao “neobičan”. Zaposleni u filijalama imaju pravo da ako žele sami odrede asortiman, umjesto o “pesonalnim troškovima” u firmi govori o “kreativnim troškovima”, a đake koji u DM-u izučavaju zanat šalje na pozorišne radionice da bi podstakao razvoj ličnosti.

Verner koji je i profesor preduzetništva na Institutu za tehnologiju u Karlsrueu, upravo je kao koautor objavio knjigu “1.000 evra za svakoga” u kojoj se zalaže za to da svaki građanin dobija osnovni prihod od 1.000 evra jer to doprinosi oslobađanju čovjeka.

Sistem socijalne pomoći u Njemačkoj, koji je na snagu stupio prije pet godina stapanjem pomoći za dugoročno nezaposlene i pomoći za siromašne, Verner naziva “zatvorom sa spavanjem kod kuće”. Taj sistem, smatra vlasnik DM-drogerija, znači kršenje ljudskih prava i nepoštovanje više članova njemačkog ustava.

Gec Verner je uvjeren da će i ove njegove ideje jednog dana biti isto tako uspješne kao i kompanija DM jer “ništa nije tako moćno kao neka ideja za koju je došao pravi trenutak”. Beta

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Vlasnik DM-a odrekao se bogatstva

    1. zmaku

      Neka meni da 1000 evra mjesecno bicu mu zahvalan i neka me zaposli.Meni vise ne treba.