Capital.ba

Usvojen Zakon o klasifikaciji djelatnosti

06.07.2010. / 18:46

BANJALUKA, Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su po hitnom postupku Zakon o klasifikaciji djelatnosti i Registru poslovnih subjekata po djelatnostima u RS kojim se utvrđuje pojam klasifikacije djelatnosti, sadržaj i način donošenja odluke o klasifikaciji djelatnosti u RS, razvrstavanje poslovnih subjekata po djelatnostima i vođenje Registra poslovnih subjekata.

Obrazlažući ovo zakonsko rješenje ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je da je klasifikacija djelatnosti obavezan opšti standard koji se koristi pri evidentiranju, prikupljanju, obradi, analizi i objavljivanju podataka po djelatnostima značajnim za praćenje ekonomskih, socijalnih i demografskih kretanja.

“Zakonom o klasifikaciji djelatnosti u BiH utvrđeno je da Agencija za statistiku utvrđuje klasifikaciju djelatnosti BiH i istovremeno ovim zakonom je propisana obaveza entiteta da usklade svoje propise kojima se ova oblast uređuje”, rekao je Džombić.

U razlozima za donošenje zakona po hitnom postupku navodi se da je u skladu sa Zakonom o klasifikaciji djelatnosti BiH, donesena je Odluka o klasifikaciji djelatnosti BiH kojom je utvrđeno da se klasifikacija djelatnosti BiH 2010 primjenjuje od 1. januara 2010. godine.

U Narodnoj skupštini RS u toku je razmatranje Prijedloga zakona o provođenju Aneksa “G” Sporazuma o pitanjima sukcesije na teritoriji RS.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Usvojen Zakon o klasifikaciji djelatnosti

    1. zoso

      Lako je bilo razbucati jedan sistem, veća je muka napraviti novi…

    2. Akcionar

      Kao da smo do sada živjeli u kamenom dobu pa nam ova Vlada donosi civilizaciju u kojoj će biti i neki privredni subjekti i koji će se morati nekako klasifikovati..
      A SFRJ je imala puno bolje i klasifikacije i standarde kvaliteta i organizovanije uređenje i štošta još… Ovi danas nisu u stanju ni okrečiti ono što je nekad napravljeno.

    3. David Štrbac

      Bogdane, mudro zboriš.

    4. Bogdan

      Ljudi, kupite dvije koze pa u ilegalu. Manjača, Kozara, imate mir, vazduh, mlijeko, a ako prigusti ono, i to može.

    5. OTIMATIJADA

      Stvarno da li iko razmišlja u ovoj državi o njihovom monopolu i tarifama. Pa ljudi ima li iko pametan da ovo išta sagleda i za najobičniji ugovor koji bi moja baba napisala koji vrijedi navodono 20.000 KM naplate vam 250 KM.
      Teško ovom jadnom narodu, a da ne govorite kako su raspoređeni, da ima slučajeva da vam je najbliži 50 kilometara primjer Zvornik Vlasenica, gdje za najobičniju punomoć morate otići 50 kilometara da bi ovjerili punomoć.

    6. brkoug

      Bravo notari.Ovo je za vas 8 miliončića konvertibilnih markica.Vrijedilo je lobirati.A u preregistraciji biće i privrednim sudovima 6 miliončića,a i Zavodu za statistiku 1 miliončić. Taman koliko ste im i obećali da će dobiti ako proguraju ovaj zakon.A vrijedi i što je usvojeno po hitnom postupku jer ko zna, možda novi saziv primjeti jadac i ukine vam pojedine monopole što vam je ovaj dao.

    7. David Štrbac

      Evo nama spasa. Još neka osnuju jedno tri-četiri komisije za klasifikaciju klasifikacije klasifikovanih djelatnosti i Srpska će postati svjetski lider u klasifikaciji klasifikacija klasifikovanih klasifikatora klasifikovanog.
      *
      Svaka čast. Samo naprijed!!!