Capital.ba

Strožiji uslovi za odlazak u penziju

23.06.2010. / 18:54

BEOGRAD, Prijedlogom izmjena Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, predviđeno je da se od naredne godine postepeno povećavaju uslovi za sticanje starosne granice kako bi od 2022. godine u penziju muškarci išli sa 40 godina staža i 58 godina života a žene sa 38 godina staža i 58 godina života.
Prijedlogom koji je danas dostavljen Skupštini Srbije predviđeno je da od 2011. godine u starosnu penziju mogu ići muškarci koji imaju 40 godina staža i najmanje 53 godine i četiri mjeseca i žene koje imaju 35 godina i četiri mjeseca staža i najmanje 53 godine i četiri mjeseca života.
Za žene je predviđeno postepeno povećavanje starosne granice i staža, koje će do 2020. svake godine iznositi po četiri mjeseca godišnje, a naredne dvije godine povećavaće se samo staž za po šest mjeseci godišnje. Za muškarce se ne povećavaju godine starosti ali se staž povećava do 2020. takođe za po četiri mjeseca, a potom do 2022. za po šest mjeseci godišnje.
Muškarci će i dalje moći da idu u penziju sa navršenih 65 godina i 15 godina staža a žene sa navršenih 60 godina i najmanje 15 godina staža. U starosnu penziju će se ići i sa 45 godina staža, bez obzira na godine života.
Izmjenama se povećavaju i uslovi za dobijanje porodične penzije. Udovac stiče pravo na porodičnu penziju ako je do smrti bračnog druga navršio 58 umjesto 55 godina života, kako je predviđao sadašnji zakon. Udova stiče pravo kada napuni 53 umjesto 50 godina života, kako je predviđao sadašnji zakon.
Prema izmjenama zakona, povećavaju se uslovi i odlazak u penziju policijskih službenika, vojnih lica, službenika poreske policije, pripadnika Bezbjedonosno informativne agencije i pojedinih pripadnika ministarstva spoljnih poslova.
Oni će u penziju ubuduće uz benificirani radni staž moći ići sa 55 godina, 25 godina staža i 15 godina efektivnog rada na tim poslovima, umjesto sa sadašnjih 53 godine života, 20 godina radnog staža i 10 godina efektivnog rada na tim poslovima.
Prema izmjenama Zakona penzije će se dva puta godišnje usklađivati i to 1. aprila i 1. oktobra. Pri tome, 1. aprila 2011. i 1. aprila 2012. usklađivaće se sa potrošačkim cijenama i pola procenta Bruto domaćeg proizvoda iz prethodne godine.
Od 1. aprila 2013. godine usklađivaće se sa potrošačkim cijenama i rastom BDP-a samo ako bude veći od četiri odsto.
Svakog 1. oktobra će se penzije usklađivati sa rastom potrošačkih cijena u prethodnih šest mjeseci.
Izmjenama zakona se ponovo uvodi novčana naknada za njegu drugog lica a predlaže se i smanjenje ličnog koeficijenta sa četiri na 3,8 prilikom utvrđivanja najviše penzije, kako bi se smanjila razlika između iznosa najviše i iznosa najniže penzije.
Upućivanje zakona o penzijsko invalidskom osiguranju u Skupštinu je uslov da izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda odbori Srbiji da povuče novu ratu od 380 miliona evra.
Vlada i MMF su krajem maja postigli dogovor o četvrtoj reviziji kreditnog aranžmana uz uslov da se usvoje zakoni i penzijsko invalidskom osiguranju i fiskalnoj odgovornosti.  Beta

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Strožiji uslovi za odlazak u penziju

    1. verica

      a sta je sa one dve godine na trece dete?

    2. Magdalena

      01. 05. 2014 godine punim 35 godina staza. Iste godine 03. 06. 2014 godine punim 60 godina starosti. Ako sam dobro razumela uslove za odlazak u penziju, te godine i odlazim u penziju.
      Neznam ni sama kako cu izdrzati naredni period. Pripremila sam se psihicki, videcu!
      Molim Vas, odgovorite mi na navedeni mail.
      Hvala Vam unapred

    3. bombon

      @ Miljević Milosav
      Nećeš imati pravo, sve što te pripadalo si dobio, na žalost to je to.

    4. Miljevic Milosav

      Pre dve godine ostao sam bez posla i prijavom na Zavod za zaposljavanje primao sam naknadu za nezaposlene 12 meseci,sad sam samo na evidenciji kao nezaposleni.Pitanje glasi.Posto mi do penzinisanja preoistaje jos tri godine,ako ostanem jos na Zavodu jednu godinu,da li cu poslednje dve godine pred penziju imati pravo na ,,materijalnu nadoknadu,,.Hvala

    5. Janković Slađana

      Krajem avgusta meseca punim 33 godine radnog staza.Posladavac je u nameri da me proglasi viskom radne snage odnosno tehnoloskim viskom na kraju tog perioda.Intreresuje me imam li prava na novacanu nadoknadu sa biroa u periodu od dve godine do odlaska u penziju,sto bi ispunjavalo uslov za odlazak u penziju,za zene,sa radnim stazom od 35 godine? Mojim Vas da mi odgovorite na navedeni imejl.