Najnovije vesti
Slobodno vreme Vesti
Zbog čega sve boli koleno

Zbog čega sve boli koleno

Savremeni način života je glavni krivac za bolove u zglobovima od kojih pati sve više mladih ljudi. Samo u istočnoj Evropi jedna trećina svih poseta lekaru uzrokovana je bolovima u kostima i mišićima. Najčešće se javljaju tokom leta, kada poželimo da budemo aktivniji nego inače.

47307_svkoleno-foto-shutterstock
47307_svkoleno-foto-shutterstock

Najčešći uzroci bolova u kolenu su natečeni ili pokidani ligamenti i povreda meniskusa. Ali, koleno je kompleksan zglob i niz promena može da izazove bol. Više o ovome za "Blic" govori naš dugogodišnji saradnik fizijatar i akurepsurolog i dugogodišnji lekar u sportu doktor Predrag Mugoša.

Povreda meniskusa

Ova povreda se javlja pri učestalim traumama i kod većih rotacijskih kretnji kolena. Isto tako povreda se može da se desi pri dužem čučanju, odnosno pri jače savijenom položaju kolena.

Pored bola, ograničenog pokreta u kolenu mogućeg crvenila i otoka, jedan od pouzdanih simptoma koji ukazuju na povredu meniskusa je nemogućnost potpunog ispravljanja noge.

Ova povreda se leči mirovanje, primena krio terapija kada je pacijent u stanju da hoda (preporučuje se sa štakama) uključuje se u kompletnu fizikalnu rehabilitaciju. Sa posebnim osvrtom na jačanje butine koja će sigurno nakon perioda mirovanja biti oslabljena kako u mišićnom obimu tako i u snazi.

Burzitis

Burza je mala kesica s tečnošću koja smanjuje trenje između dve površine, a nalazi se na mestima gde tetive i mišići klizaju preko kostiju i okružuju koleno. Te kvrgice, to jest mekana ispupčenja s leve i desne strane ispod čašice.

Burzitis je upala burse, a glavni simptomi su tupa bol i preosetljivost na dodir u okolini zahvaćenog zgloba. Nastaje zbog preopterećenja zgloba usled pokreta koji se prečesto ponavljaju i to najčešće njihovom upotrebom u neprirodnom položaju.

Iako ne daje prevelike smetnje pacijenti, a naročito žene insistiraju na lečenju jer posledice imaju estetske posledice.

Nažalost, fizikalna terapija ne daje potpuno izlečenje, a nekim državama, na primer u Americi, po pravilu ove kesice se operišu.

Sindrom trenja

Traktus iliotibijalis je čvrsta tetivna traka koja polazi od srednjeg dela grebena karlice i završava se ispod čašice na velikoj kosti potkolenice.

Sindrom trenja nastaje tokom aktivnosti s mnogo ponavljanih kretnji pregibanja i ispružanja kolena, na primer trčanja nizbrdo i vožnje biciklom. Tada, zbog pokretljivosti samog traktusa može da dođe do njegovog trenja o izbočenje na spoljašnje delu butine. Koleno otiče i javlja se bol s spoljašnje strane kolena.

Leči se mirovanjem (ne savijanje, ne hodanje i ne oslanjanje na bolno koleno), zatim krio terapija, a po potrebi kompletna fizikalna terapija.

Osgood-Schlatterova bolest

Ova bolest javlja se tokom adolescentnog rasta. Vodeći simptom su pojava bola i izbočenja na velikoj kosti potkolenice, na njenom gornjem delu. Osim deformacije toga područja bol se može da se javi na mahove i nastaje zbog preterane aktivnosti ili iritacije tetive.

Od lečenja se primenjuje sve dostupne fizikalne procedure.

Okoštavanje kolena

Ova bolest često uzrokuje bolove u kolenu kod osoba koje su napunile 60 godina. Ali i kod sportista i osoba koje se nisu aktivno bavile sportovima.

Od lečenja se primenjuje sve dostupne fizikalne procedure, mirovanjem i ono što je najvažnije je da osim u bolnoj fazi koja podrazumeva mirovanje, rad vežbi za jačanje cele noge sa akcentom na četvoroglavi mišić butine.

Pucanje tetive

Tetive su tkivo koje spaja mišiće sa zglobovima. Kada se preopterete, dolazi do mikroskopskog pucanja, što rezultira upalom, a čak i najmanje napinjanje mišića zahvaćenog dela tela rezultira daljnjom iritacijom. Najčešći simptomi povrede tetiva su bol i preosetljivost u području zahvaćenog zgloba.

Od lečenja se primenjuje sve dostupne fizikalne procedure.