');
Najnovije vesti
Blic Vesti Beograd

Elegantna odeća i za punije

Puniji i visoki ljudi, kojima standardni konfekcijski brojevi ne odgovaraju, nemaju mnogo izbora pri kupovini garderobe. Na svega nekoliko mesta u gradu prodaju se kvalitetni i moderni modeli veličina od 2 XL do 7 XL za muškarce i od broja 42 do 56 za žene.

Puniji i visoki ljudi, kojima standardni konfekcijski brojevi ne odgovaraju, nemaju mnogo izbora pri kupovini garderobe. Na svega nekoliko mesta u gradu prodaju se kvalitetni i moderni modeli veličina od 2 XL do 7 XL za muškarce i od broja 42 do 56 za žene.

U buticima u kojima se prodaje garderoba velikih dimenzija,

asortiman i cene se ne razlikuju od onih „običnih". Prodavci se slažu da kupaca ima mnogo i kažu da uglavnom imaju stalne mušterije koje se godinama oblače u njihovim radnjama.

U butik za punije dame "Srećni snovi" u Požeškoj 80 podjednako svraćaju i devojke i starije žene.

- Kod nas možete naći modele za sve generacije u veličinama od 42 do 54, a asortiman je bogat. Devojke najčešće pazare farmerke, suknje i haljine, a starije dame klasične pantalone i jakne- kažu prodavci ove radnje.

Moderni krojevi za punije dame i trudnice mogu se pronaći i u butiku "Dendi" koji se nalazi na uglu 27. marta i Ruzveltove ulice.

- Veličine koje se kod nas mogu naći su do broja 56, a ukoliko model sadrži likru onda će ova veličina odgovarati i damama koje nose broj 60 - kaže prodavačica Milena i dodaje da u poslednje vreme imaju mnogo mladih mušterija, koje se naprosto otimaju za tunike koje ovde koštaju od 1.250 do 2.450 dinara. U ponudi imaju i komplete po ceni od 3.650 do 6.850 i pončo za 3.450 dinara.

Damama koje vole poznatije brendove od prošle nedelje na raspolaganju stoje i modeli "Marks end Spensera" koji se nalazi u "Delta sitiju".

- "Marks end Spenser" je poznat po tome što se kod nas mogu pronaći veličine koje nisu standardne. Tako recimo imamo modele pantalona istog obima ali različitih dužina nogavica koje se obeležavaju sa S, M i L. Dame kod nas mogu pronaći veličine do broja 52, a gospoda do 2XL - kaže prodavačica Maja.

"Diadema" u ulici Vojislava Ilića 14 spas je za mnoge muškarce koji imaju od 110 do 170 kilograma. Oni se od glave do pete oblače u tom butiku, jer se ovde mogu pronaći modeli čiji obim ide i do 200 centimetara.

- Mušterije, uglavnom ljudi srednjih godina, dođu nekoliko puta godišnje i kompletno se opreme, a i šijemo po meri - kaže Miroslav Hinić, vlasnik ove radnje, koju je otvorio jer njegov brat, težak 170 kilograma, nije imao gde da kupi odeću. Kožne jakne ovde koštaju od 18.500 do 23.500, a svečana odela od 12.000 do 20.500 dinara.

"NB kolekšn" koji ima radnje na nekoliko mesta u gradu u ponudi ima sve osim svečanih odela. Maksimalna veličina robe koju oni prodaju je 7XL, ili do 1,90 metara u obimu.

- Meni su problem i obuća i odeća, jer sam visok 205 centimetara, a broj cipela koji nosim je 49. Zbog toga nisam u mogućnosti da biram šta mi se sviđa, već kupujem ono što ima u mojoj veličini - kaže Nikola Brajević student iz Gornjeg Milanovca i dodaje da se razočarao kada je shvatio da u Beogradu nema više radnji sa robom za "velike ljude".