Prva laserska operacija prostate

Laserska operacija prostate prvi put je izvedena u Srbiji u Kliničko bolničkom centru Zvezdara.

Izvor: B92

Petak, 28.05.2010.

14:58

Default images

Doktor Jordan Dimanovski preneo je kolegama iskustvo hrvatskih lekara, koji ovu metodu koriste oko godinu dana.

Ovaj laser, nemačke proizvodnje, osim za operaciju prostate, može se koristiti i za hirurške zahvate uklanjanja kamenja u mokraćnim kanalima i bubrezima ali i za neke zloćudne tumore.

Primena ove metode ne skraćuje vreme operacije ali ubrzava postoperacioni oporavak, pa pacijenti već posle dva dana napuštaju bolnicu, kaže doktor Dimanovski. Srpski lekari su počeli sa obukom, koja je mnogo kraća, nego u slučaju standardnih operacija, pa je za masovnije obavljanje ovih operacija, potreban samo laser aparat.

"To je ovako jedna multifunkcionalna metoda. Prednosti te metode su u tome da je operacija za bolesnika puno lakša s obzirom da nema tako jakog, značajnog krvarenja, kao što je kod naših ostalih hirurških metoda koje mi upotrebljavamo u urologiji", objašnjava doktor Jordan Dimanovski.

"Ideja je takva da svakom novom metodom vi unosite neku mogućnost i dajete pacijentu da bira. Postoje prostate koje ne mogu da se operišu, međutim postoje različiti zahvati, baš tamo gde ne mogu, pogotovo kod ljudi koji ne mogu da podnesu duge operacije", kaže načelnik KBC Zvezdara Aleksandar Milošević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: