Ratifikovan sporazum SCG-NATO

Poslanici Skupštine Srbije i Crne Gore ratifikovali su sporazum o tranzitu trupa NATO kroz SCG.

Izvor: B92, Beta

Petak, 04.11.2005.

10:19

Default images

Za ratifikaciju je glasalo 49 poslanika iz Srbije i 19 iz Crne Gore, a protiv su bila 33 poslanika Srpske radikalsne stranke i Socijalističke partije Srbije i jedan poslanik crnogorske opozicije.

Sporazum SCG i NATO su 18. jula u Beogradu potpisali ministar inostranih poslova SCG Vuk Drašković i generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer. Sporazum omogućava snagama NATO-a da s pratećom opremom kroz SCG prolaze bez naknade, ali da SCG može da, po najnižoj ceni, naplati izvesne usluge.

"U EU i NATO po stabilnost"

Jap de Hop Shefer
Jap de Hop Shefer je rekao da je jedini siguran recept za stabilnost na Balkanu članstvo tih država u NATO i EU. Shefer je rekao da su najtraženiji haški optuženici Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Ante Gotovina prepreka procesu pristupanja Srbije i Hrvatske NATO i njegovim programima.

Shefer je rekao i kako se nada da bi na samitu Alijanse, u leto 2008, mogao da bude sproveden drugi krug proširenja i dodao da u ovom trenutku šanse za uključenje u NATO imaju Hrvatska, Makedonija i Albanija. "Vrata NATO su otvorena, ali države moraju same dati svoj doprinos. Za NATO, za razliku od EU, proces prijema Hrvatske neće biti na dnevnom redu sve dok Gotovina ne bude izručen Hagu", kaže on.

MIP: Zaštita za Srbe na Kosovu

"Današnjim ratifikovanjem Sporazuma o tranzitu NATO snaga naša država je učinila veliki korak ka Partnerstvu za mir i ubrzanim evroatlantskim integracijama", ističe se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova SCG povodom ratifikacij i posebno se skreće pažnja na značaj koji ovaj sporazum ima za zaštitu Srba na Kosovu:

"U slučaju da albanski politički ekstremisti i teroristi na Kosovu i Metohiji krenu u ma kakvo nasilje nad Srbima ili medjunarodnim snagama, NATO trupe će biti u prilici da intervenišu mnogo odlučnije i brže nego 17. marta prošle godine", dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

22 h

Podeli: