Capital.ba

Usvojen Zakon o uređenju prostora i građenju

19.05.2010. / 14:17

BANJALUKA, Narodna skupština Republike Srpske /RS/ usvojila je danas Zakon o uređenju prostora i građenju koji je osnov za jednostavnije ažuriranje prostorno-planske dokumentacije i pojednostavljivanje postupka izdavanja odobrenja za građenje.

Za zakon su glasala 54 poslanika, do ih je 16 bilo uzdržano.

Skupštinska većina je odbacivanjem devet amandmana za koje je Klub poslanika PDP-a zatražio izjašnjavanje potvrdila stav Vlade RS da je od uloženih 158 amandmana u cjelosti prihvatljivo 48, a djelimično šest.

Klub poslanika SDS-a ocijenio je da su prihvaćeni njihovi ključni amandmani i zbog toga nisu zatražili da se o neprihvaćenim amandmanima izjasni parlament.

Poslanik SDS-a Dušan Stojičić zatražio je da se izjašnjavanje o zakonu odgodi za nastavak sjednice, a da do tada predlagač zakona poslanicima dostavi konačnu verziju zakona sa ugrađenim amandmanima.

“Ako se potrošilo četiri godine na ovaj zakon, ne vidim razloga da se na njegovo usvajanje sačeka još do nastavka ovog zasjedanja kako bi nam bilo potpuno jasno kako će izgledati zakon sa ugrađenim amandmanima”, rekao je Stojičić.

Ovaj zakon u formi nacrta parlament je usvojio u oktobru 2007. godine, a javna rasprava održana je u Trebinju, Foči, Istočnom Sarajevu, Doboju, Bijeljini, Prijedoru i Banjaluci u decembru 2007. i januaru 2008. godine.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je da ne postoji poslovnička mogućnost za prečišćavanje zakonskog teksta u toku zasjedanja.

On je nakon ove tačke dnevnog reda prekinuo sjednicu i nastavak zakazao za ponedjeljak, 31. maja.

Na dnevnom redu ostalo je 20 od ukupno 47 tačaka dnevnog redu, a među njima i Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini u RS.

Pomoćnik u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Maida Ibrišagić-Hrstić, koja je u parlamentu izlagala ovaj zakon, iznosila završnu riječ i izjašnjavala se u ime Vlade o amandmanima, novinarima koji su po završetku sjednice od nje tražili izjavu rekla je da za to nije ovlaštena.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!