Peticija protiv regionalizacije

Predstavnici političkih stranaka iz zapadne Srbije predali su Vladi peticiju kojom traže ukidanje Zakona o regionalnom razvoju.

Izvor: B92

Sreda, 05.05.2010.

18:06

Default images

U danu kada je Skupština Srbije usvojila izmene i dopune Zakona o regionalnom razvoju, predstavnici političkih stranaka i lokalnih samouprava iz Prijepolja, Priboja, Nove Varoši, Užica i Čajetine predali su Vladi peticiju kojom traže ukidanje tog zakona. Na osnovu usvojenog akta Srbija je podeljena na pet statističkih regiona, a opštine zlatiborskog okruga su pripojene Šumadiji.

Po izlasku sledećeg “Službenog glasnika”, Srbija će biti podeljena na pet statističkih regiona i to na region Vojvodine, Beogradski region, region Šumadije i Zapadne Srbije, region Južne i Istočne Srbije i region Kosovo i Metohija.

To su omogućili poslanici koji su u Skupštini glasali za izmene i dopune Zakona o regionalnom razvoju.

Kako su objasnili predlagači, ove izmene doprineće podsticanju ravnomernijeg regionalnog razvoja i efikasnijem korišćenju pretpristupnih fondova EU.

Tako ne misle političke stranke iz Zlatiborskog okruga. Zbog toga su premijeru Srbije i predsednici Skupštine predali peticiju sa 21 000 potpisa, da se usvojeni Zakon odbaci.

Odbornik DSS-a u skupštini opštine Prijepolje Vukosav Tomašević i njegov stranački kolega Tihomir Petković, bivši gradonačelnik Užica, sumbolično su, kako kažu, predali peticiju u danu kada poslanici glasaju

“Ovde je reč o jednoj izvornoj građanskoj inicijativi i tu smo se mi iz stranaka pojavili kao jedan samo tehnički servis koji je sve to obradio, sistematizovao i evo doneo na ove adrese. U tome su učestvovale sve stranke, dakle i one na vlasti i one u opoziciji”, kaže Tomašević.

“Mi se borimo za sva ona mesta i sve one žitelje Srbije koji ovakvom regionalizacijom gube, a to su svi oni koji ne žive u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu”, ocenjuje Petković.

Iako i ministar Mlađan Dinkić donekle podržava ideju žitelja Zlatiborskog okruga, jer kaže da neće dozvoliti da sve bude u Beogradu, iz njegove stranke poručuju da je peticija politički motivisana.

Poslanik G17 plus Simo Vuković kaže da protest i peticija iz Zlatiborskog okruga ne obara koncept regionalizacije za koji se zalaže ta stranka.

“Radi se o čistoj manipulaciji i politizaciji nečega što je više stvar nepoznanice jer autori te peticije koji su zapravo izmanipulisali ljude nisu ni pročitali očigledno zakon”, kaže Vuković.

“Moram da vam kažem da se radi o pre svega statističkoj regionalizaciji, to nije ni pravno-politička niti ekonomska regionalizacija. Sam zakon ne propisuje administrativne centre već samo razvojen regionalne agencije, jedna od njih biće i u Užicu”, objašnjava on.

Usvojenim Zakonom, svaki region može osnovati samo jedan regionalni razvojni savet, a predviđeno je formiranje 12 regionalnih razvojnih agencija, koje će sprovoditi projekte za ravnomerniji regionalni razvoj Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: