I peti pokušaj propao: Ništa od izbora Veseljija

Tzv. ratna koalicija PAN nema većinu za izbor predsednika skupštine Kosova. Traže novo odlaganje - ne više od 14 dana kako bi obezbedili većinu.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 24.08.2017.

10:34

I peti pokušaj propao: Ništa od izbora Veseljija
Foto: B92

Kako javlja dopisnik B92, sednici skupštine Kosova prisustvuju sve parlamentarne stranke, kao i poslanici Srpske lialste.

Prema ustavu Kosova samo koalicija PAN, koja je osvojila najviše glasova na izborima, ima pravo da predlaže kandidata za predsednika Skupštine.

Pokret Samoopredeljenje, koje je kao partija dobilo najviše glasova, predlažilo je koaliciji PAN, čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj, da odustane od kandidature Kadrija Veseljija, koji očigledno nemože, pa ni iz petog pokušaja, da bude izabran za predsednika parlamenta i da predlože drugog kandidata koji će dobiti podršku.

Haradinaj uveren: Biće većine

Kandidat za premijera PAN koalicije, okupljenje oko Demokratske partije Kosova, Ramuš Haradinaj, ponovio je danas uveravanja da će ta koalicija uskoro obezbediti parlamentarnu većinu za izglasavanje predsednika parlamenta, a potom i za formiranje vlade.

Haradinaj je, nakon još jednog propalog pokušaja konstituisanja parlamenta, podsetio da je juče upozorio da velika koalicija još nje spremna za izbog predsednika, odnosno da nema neophodnu većinu od 61 poslanika, preneo je portal Lajmi.net na albanskom jeziku.

Kosovska skupština ima 120 poslanika.

On je još jednom izneo uveravanja da će uskoro ta koalicija izaći sa očekivanim rezultatima i da neće trošiti još mnogo vremena.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji održani su 11. juna, a prvo konstitutivno zasedanje 3. avgusta, samo tri dana pre isteka roka za njeno održvanje.

Nastavak konstitutivne sednice biće održan najverovatnije 7. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: