Najnovije vesti
Vesti Srbija
Ministar Lončar posetio Specijalnu bolnicu u Banji Koviljači

Ministar Lončar posetio Specijalnu bolnicu u Banji Koviljači

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, posetio je Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju "Banja Koviljača", gde je prisustvovao svečanom otvaranju 13 novih kabina za pakovanje lekovitim blatom i isto toliko kada za kupanje u termalnoj vodi u terapijskom delu starog Blatnog kupatla.

Loznica01 ministar loncar posetioo banju koviljacu sa domacinom dr aleksandrom jokicem foto s.pajic Foto: S. Pajić / RAS Srbija
Loznica01 ministar loncar posetioo banju koviljacu sa domacinom dr aleksandrom jokicem foto s.pajic
Foto: S. Pajić / RAS Srbija

On je izrazio zadovoljstvo onim što je video i poručio da je reč o ustanovi kojom Srbija treba da se ponosi.

Foto: S. Pajić / RAS Srbija

- Izuzetno sam zadovoljan onim što sam ovde video jer to je nešto čime možemo da budemo konkurentni svima koji se bave ovim poslom i koji imaju banje u svetu. Za prethodne dve godine ovde je nešto manje od dva miliona evra uloženo u infrastrukturu i poboljšanje uslova i svega onoga da bi ova banja izgledala i bila na mestu koje zauzima. Ovde je u prošloj godini ostvareno rekordnih 20 hiljada noćenja, a u 2016. godini ova banja na računu imala je 700 miliona dinara zarade i pored svih ulaganja, koja će se nastaviti - rekao je ministar Lončar.

Foto: S. Pajić / RAS Srbija

On je istakao da Specijalna bolnica nema ni dinara kredita i da ne duguje nikome ništa, a da svoju zaradu ulažu u nove projekte.

- Mislim da su oni jedna od naših najbojih banja i ovo mora da bude primer za ostale u Srbiji. Bez ikakve sujete, ovde treba da dođu i vide kako sve funkcioniše i šta su uradili na uštedama, na ulaganjima i šta ostali mogu da urade da bi pravili rezultat koji se pravi ovde - poručio je Lončar.

Foto: S. Pajić / RAS Srbija

Direktor Specijalne bolnice Aleksandar Jokić podsetio je da je renoviran deo starog blatnog kupatila koje je sagrađeno 1928. godine.

- Ovo će za dve ili tri godine sigurno biti jedan od najvećih velnes centara u ovom delu Evrope. Imamo plan da bude najmanje nivo sa pet zvezdica i zato mnogo ulažemo. U ovu  fazu radova smo uložili 25 miliona dinara sopstvenih sredstava. Ova ustanova godišnje ima skoro 150.000 noćenja. Mi smo do ovog otvaranja imali prostora da primimo petnaestak pacijenata na banjski tretman u dve smene, a više od 1.100 pacijenata dnevno dolazi na terapije u Banju Koviljaču. Zato nam je bilo neophodno da krenemo ulaganje u terapijski blok. Dobili smo prostora za još 250 pacijenata dnevno koje možemo da tretiramo - objasnio je Jokić i dodao da kada bude završen ceo blok ustanova će dobiti još 50 mesta u sobama i apartmanima visoke klase.

Foto: S. Pajić / RAS Srbija

Sledeće godine je 160 godina od organizovanog lečenja u Banji Koviljači i ovde se nadaju će sa novim uspesima i proširenjem kapaciteta to i obeležiti.