Joca planira da povrati novac od privatizacije

E. H.

23. 08. 2017. u 21:02

Dragoš Cukavac, advokat Sretena Jocića, tvrdi da je bivša vlast finansijski oštetila njegovog klijenta. Preduzeće "Central" je kupio za više od 25 miliona dinara

Јоца планира да поврати новац од приватизације

Restoran "Venecija" u Zemunu , Sreten Jocić, foto N.Fifić

SRETEN Jocić, zvani Joca Amsterdam, sa kojim je država raskinula ugovor o kupovini preduzeća "Central" iz Zemuna, tražiće, kako saznajemo, povraćaj novca sa svim pripadajućim kamatama. On je ovu firmu, hotel i dva restorana kupio na aukciji i platio više od 25 miliona dinara, ali je onda uhapšen zbog ubistva novinara Ive Pukanića, pa je privatizacija poništena.

Novac koji je, međutim, dao za hotel "Central" i restorane "Venecija" i "Gardoš" nikada mu nije vraćen. Tadašnja vlast je priču oko poništavanja privatizacije pravdala rečima da je Jocić uhapšen zbog sumnje da je počinio teško krivično delo.

- Njemu je određen pritvor tada bez ijednog papira, bez rešenja o pokretanju istrage - navodi advokat Dragoš Cukavac, branilac Joce Amsterdama. - To je pravni presedan. U pritvoru je proveo četiri godine i na kraju je oslobođen krivice. Naneta mu je velika šteta, ne samo finansijska, već je i oklevetan. Zato smo zaštitu potražili pred sudom za ljudska prava u Strazburu.

Jocić i njegov branilac Cukavac odluku iz Strazbura očekuju za mesec dana. Nadaju se da će vreme provedeno u pritvoru, jer je dokazano da je nevin, biti uračunato u izdržavanje kazne za drugi zločin na koji je osuđen - podstrekivanje na ubistvo Gorana Marjanovića, Goksija Bombaša.

- Ukoliko se to dogodi, Jocić već sledeće godine može da podnese molbu za uslovni otpust - kaže Cukavac. - Spreman je odmah da ulaže u zemlju. Veliki je donator i sada. Pomagao je Hilandaru, kao i Srpskoj crkvi u Grčkoj. Starešina ovog hrama, inače Rus, često je dolazio na njegova suđenja.

Bez obzira na trenutno stanje i boravak u zatvoru, Jocić ne odustaje od toga da povrati svoju imovinu, pre svega atraktivne prestoničke lokale, ali i da dođe do novih nekretnina. Poslednjih meseci, pored Željka Rutovića i Predraga Rankovića Peconija, koji su se zbog određenih objekata i bukvalno zakrvili, i Jocić ne žali novac da dođe do atraktivnih lokacija.

- Joca hoće restoran "Ruski car", na koji su oko bacili Rutović i Peconi, ali želi da povrati i vlasništvo nad "Venecijom" i "Gardošem", koji se sada prodaju - navodi njegov prijatelj. - Šta god da se desi sa prodajom dve zemunske kafane sada u septembru, on će tražiti povraćaj vlasništva nad njima ili novac.


VREDNOST NEKOLIKO MILIONA EVRA

ZA kupovinu preduzeća "Central", te 2009. godine Sreten Jocić je na aukciji izlicitirao cenu od nekoliko miliona evra. U ovom trenutku za dva vrhunska objekta, na elitnim zemunskim lokacijama, restoran "Veneciju" i "Gardoš" početna cena je milion evropskih novčanica. Prvi objekat ima u osnovi 155 kvadrata i još 372 kvadrata terase na Zemunskom keju, kao i oko 200 kvadrata dograđenih delova. Kafana "Gardoš" ima 253 kvadrata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)