Kako oživeti Kraljevo, investicije na pomolu

Koliko će dve velike investicije koje se najavljuju u Kraljevu oporaviti grad? Kraljevo je pre samo nekoliko godina imalo status privrednog lidera u zapadnoj Srbiji, ali i regionu. Međutim, kako je gotovo ugašena proizvodnja u gigantima poput "Magnohroma" i "Fabrike vagona", tako su zaustavljeni privredni i industrijski rast.

Sa više od 5.000 privrednih subjekata, od kojih su 1.100 proizvodna preduzeća i 28.000 radnika, Kraljevo se svrstava u red srednjerazvijenih opština. Prosečna zarada, bez poreza i doprinosa, iznosi 41.200 dinara.

Manje nego što zarađuju radnici u Čačku ili Gornjem Milanovcu. Mladi razmišljaju o odlasku, a stariji o prošlim vremenima kada su radili veliki privredni sistemi.

U Kraljevu je 12.000 nezaposlenih i većina su bivši radnici Fabrike vagona, "Magnohroma" ili "Jasena". U Fabrici vagona danas radi samo 17 radnika. Rasprodaja preostale imovine je u toku i, ukoliko država hitno ne preduzme neke korake, preduzeće će se ugasiti.

"Kao što je ponuđen model 'Goši' i FAP-u, da bude ponuđen i Fabrici vagona. Da se dugovi koje fabrika ima reprogramiraju ili otpišu kako država to već radi i da u sledeće dve godine se pripremi privatizacija i onda će biti interesantna mnogim investitorima iz inostranstva", kaže Tomislav Simović, bivši direktor Fabrike vagona.

U velikim tunelskim pećima u "Magnohromu" sve ređe se obrađuje ruda. Izvoze se samo poluproizvodi. Radi se na određeno vreme, i to svega 50 radnih dana godišnje. Toj sredini su preko potrebne kapitalne investicije. Na sajtu Grada postoji i vodič za ulagače i investitore.

"U svakom slučaju bi bilo dobro da dođe neko ko bi zaposlio veliki broj kako stručnih ljudi tako i onih koji su kompetentni da obavljaju određene poslove", kaže Snežana Prelić, direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje u Kraljevu.

Grad će ponovo biti u žiži interesovanja investitora kada budu izgrađeni aerodrom Morava i auto-put Preljina–Pojate, smatraju u Privrednoj komori.

"Sticajem okolnosti nismo imali značajnije investitore zato što infrastruktura u delu auto-puta nije prošla kroz Kraljevo i nije otvoren aerodrom koji je završen", kaže Zvonko Tufegdžić, v. d. direktora Regionalne privredne komore.

Predsednik Srbije najavio je otvaranje dve fabrike, jednu od njih će, kako je rekao, otvoriti jedna od dve najveće evropske ekonomije. Lokalnoj samoupravi već je izdat nalog da što pre uredi lokacije za izgradnju poslovnih prostora i fabrika.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво