Naše njive oraće i stranci

J. Subin

23. 08. 2017. u 19:00

Skupština Srbije po hitnom postupku usvaja izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Uvode se ograničenja, ali ne i kada u transakciji učestvuje firma. Prodaju zemlje strancima može da spreči samo Ustav

Наше њиве ораће и странци

SRBIJA je strancima kroz privatizaciju dozvolila da kupe srpsku zemlju još pre deset godina. Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, parafirana je i stavka da se od 1. septembra 2017. godine, dozvoli i građanima drugih zemalja da kupe naše oranice. Izmene zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje bi sutra trebalo u Skupštini Srbije da se usvoje po hitnom postupku, uvode neka ograničenja, ali ne i kada u transakciji učestvuje firma. Bez obzira čiji kapital stoji iza te firme.

Izmenama ovog zakona postavljaju se, naime, uslovi za građane Evropske unije. Ovim izmenama državaljani EU mogu doći do srpskih oranica, pod uslovom da 10 godina žive u lokalnim samoupravama gde žele da kupe zemljište, da najmanje tri godine obrađuje tu zemlju i da u svom vlasništvu imaju potrebnu mehanizaciju i opremu.

S druge strane, za one koji dođu u Srbiju i osnuju firmu, ograničenja nema. Takva firma je automatski srpska i za nju ne postoje rampe pri kupovini.

Upravo je to jedan od razloga što su protiv prodaje ne samo naši poljoprivrednici, već i stručnjaci. Ipak, na to se skoro deceniju niko nije obazirao. Pojedine države EU tu su bile rigoroznije, više poštuju svoje prirodne resurse, pa su na sve načine nastojale da takve odluke prolongiraju, a neke čak i da zabrane. Tako je Mađarska ustavom zabranila prodaju zemlje strancima. Srbija, za ovih deset godina, međutim, nije imala "vremena" za donošnje takvih, radikalnih, odluka.

- Srbija je kopirala ono što je uradila Poljska, a da bi postupili kao Mađari trebalo bi da menjamo ustav - kazao je za "Novosti" ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. - Poljska je, za razliku od nas, imala duži prelazni period, jer su dobro ispregovarali SSP. Ko je bio pregovarač za Srbiju, 2007-2008. godine, loše je odigrao za Srbiju. Mi smo sada taoci, pošto ne može da se menja SSP. A da bismo sad nešto menjali, teorijski bi trebalo sa svih 28 zemalja to da dogovorimo i da te izmene prođu kroz svaki parlament. To nije realno.

I ministar Nedimović smatra da smo zemlju strancima prodali još pre 10 godina. Kako kaže, bio je rok da moramo za četiri godine od ratifikacije SSP, od strane poslednje zemlje, a to je počelo da teče 1. septembra 2013. Tada je poslednja zemlja ratifikovala sporazum.

KROZ PRIVATIZACIJU 20.000 HEKTARA

STRANCI u Srbiji već imaju u svom vlasništvu zemlju. To im je omogućio Zakon o privatizaciji. Tačnije, kompanije koje su kupovale domaće firme, u čijem je vlasništvu već bila zemlja, automatski su postali i vlasnici istih. Samo od kupovine poljoprivrednih preduzeća, u rukama stranaca je više od 20.000 hektara plodnih srpskih oranica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Ђура Змај

23.08.2017. 20:22

"Nemačka mesna industrija Klemens Tenis dobila je dozvolu od lokalne samouprave grada Zrenjanina za zakup 2.420 hektara državnog obradivog zemljišta koje će koristiti u narednih 30 godina." i "Ovom proizvođaču mesa zasada je odobren zakup parcele od 2.420 hektara u okolini Zrenjanina i približno jednaka površina u blizini Kikinde. Reč je dugoročnom zakupu na 30 godina a „Tenis” će hektar poljoprivrednog zemljišta plaćati u proseku 207 evra godišnje.", znači oko 5.000 ha - A posle OTKUP.!?

ccc

24.08.2017. 06:20

@Ђура Змај - Mene samo zanima da li mi možemo zakupiti tako zemlju u Nemačkoj. Ne pravite ljudi tranzicione robove od nas zarad svojih nekakvih političkih karijera i trenutne naklonosti stranaca. Ne prodajte i ono malo Srbije što nam je ostalo. Šiptari su tako kupili Kosovo i Metohiju. Ne sme para da kupi ono što su kosti predaka ostavile.

Duško

23.08.2017. 20:25

Šta tu ima novo ? Lepo je sve Crnjanski opisao, a istorija se ponavlja. Stranci ovde, jer su svoje istrošili, a mi ko zna gde ? Možda isto za Rusiju ko nekad, pa da tamo plačemo za Vukovarom, Varadinom, Osekom, Somborom......i da nas tamo nestane. " Nijedan nacion nama zla više nije naneo, nego mi sami sebi."

PP

23.08.2017. 21:09

"Naše" njive stranci oru poodavno - od Broza naovamo. Srba u Srbiji praktično i da nema - više od sedam decenija.

Steva

24.08.2017. 22:16

@PP - "PP" E, vala sad ga pretera. Kakave veze ima tvoj kometar sa tekstom? Samo da spomeneš Broza.

mi

23.08.2017. 21:40

neka, neka oru kad mi necemo i kad smo leni....nasim zemljoradnicima se nista ne isplati, oni bi da sve padne s neba, u nebo su zevali i celo leto cekajuci kisu a za navodnjavanje culi nisu.....navodnjavanje ce nam vrsiti arapi, to su oni koji zive u pustinji i kisu ne vide po godinu dana ...? !!!

Steva

24.08.2017. 22:12

@mi - "mi" "...neka oru kad mi nećemo..." Pišeš gluposti. Naši poljoprivrednici su vredni i marljivi ljudi, ali ih država ne podržava. Šta misliš da naš zemljoradnik nebi navodnjavao zemlju da ima para? Odakle mu? Jedne godine suša, druge godine led uništi useve, a porez mora da plati, a treba i da živi od nečega Decu da školuje. Uostalom kad si zadnji put bio u selo da vidiš kako žive naši gradjani. Ako imaš vozačku dozvolu sedi za volan traktora, pa da vidiš kako je?

Ljubo

24.08.2017. 06:24

@BM - Nije tacno da ljidi nece, drava ne pruza uslove. Kad ste stigli da i zemlju oranice prodate, jer nemate sta vise ni jednu fabriku; Dajte onda politicari potpisite bar kapitulaciju sa Nemackom i da ne budemo vise ni srbi vec deo autonoje Nemacke, mislim da je realnije.

tomkarlo

23.08.2017. 22:48

Nema otkupa posle zakupa.Samo srpske firme mogu da kupuju i budu vlasnici poljoprivrednog zemljištva. Potpuno je nebitno ko je vlasnik srpske firme. Vlasnici mogu da se smenjuju ali uvek je to srpska firma. Kada vlasnik odluči da ode i likvidira firmu zemlju može da otkupi ili druga firma ili fizičko lice ali ako je strano pod ovim uslovima.

DaLiSeKrijeteOdFamilije

24.08.2017. 01:03

@tomkarlo - Ma nemoj? Što znači ako oni eskploatatori što vade zlato iz srpskih rudnika i plaćaju 5% rentu, dakle ako oni zvanično otvore firmu u Srbiji a profit nastave da iznose napolje - mi ćemo da procvetamo ? Treba biti čovek pre svega i patriota pa tek onda stranački propagator

marko

24.08.2017. 09:16

@tomkarlo - Свака фирма која послује у Србији а и у свакој другој земљи света мора да буде регистрована у тој земљи, тако да вам је коментар у суштини као да су 1+1 једнаќо 2. Али и даље су власници имовине коју им нико и никад не може одузети. Е у нормалним земљама света не можеш ни на који начин постати власник неке имовине ако то та држава просто забрани. Ево имамо сада пример да амери вероватно неће дозволити једну велику трансаакцију немцима и то из простог разлога јер једноставно неће.

"ДИМНА ЗАВЕСА"

24.08.2017. 00:17

Па Ирци, Италијани, Арапи ..... већ деценијама имају у свом власништву на десетине хиљада ха, а "Закон" тек треба да ступи на снагу кроз који дан - од 1. Септембра!!!

olosi jedni

25.08.2017. 11:07

ja sam ubedjena da ce u ovoj zemlji tako jednog dana da proradi motka da ni kamen nece ostati!