Bošnjaci u Americi ruše obeležja Draži

V. C. S.

21. 08. 2017. u 21:00

Fejsbuk-grupa "Bosanski Amerikanci" traži uklanjanje biste u Libertivilu. Žele da iskoriste talas "brisanja" lidera Konfederacije u SAD. Na nišanu i spomenici na trećem jezeru i kod Saborne crkve u Milvokiju

Бошњаци у Америци руше обележја Дражи

Print screen youtube,A.Rebić

FEJSBUK-grupa "Bosanski Amerikanci" pozvala je dobrovoljce da im pomognu u organizaciji rušenja američkih spomenika generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću, komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Prvi na udaru je njegov spomenik pored Hrama Svetog Save u Libertivilu, u Ilinoisu, pored kog se tradicionalno obeležava Dražindan, 17. jula, kada se veruje da je Mihailović ubijen, 1946. Kod ovog manastira episkop kanadski dr Mitrofan Kodić držao je parastos i ovog 17. jula.

Američki muslimani sa teritorije bivše Jugoslavije rešili su da iskoriste euforiju oko rušenja spomenika pripadnicima Konfederacije u Američkom građanskom ratu, koji je počeo nemirima u Šarlotsvilu. Krajnja desnica usprotivila se uklanjanju spomenika generalu Liju, vođi snaga Konfederacije, posle čega je, 15. avgusta, srušen spomenik Konfederacije u Daramu, u Severnoj Karolini.

"S obzirom da gradonačelnici i guverneri američkih gradova sklanjaju spomen-obeležja Konfederaciji, naša zajednica u Ilinoisu predlaže da se isto tako tretiraju i spomenici Draži, vođi tzv. Trećeg srpskog ustanka", piše na fejsbuk-stranici ove grupe. Oni lidera JuVO nazivaju "prethodnikom bosanskog genocida" i više puta poručuju - "Ovo mora da bude urađeno!"

GROBOVI VOJVODA I MINISTARA NA manastirskom groblju u Libertivilu nalaze se i grobovi jednog broja ministara Vlade Kraljevine Jugoslavije. Pored spomenika generalu Mihailoviću, tu su i spomenici vojvodi Momčilu Đujiću i Pavlu Đurišiću.

Zato traže pomoć dobrovoljaca da spomenik bude "legalno srušen" tako što će biti "pročešljani" lokalni, državni i federalni propisi i nađene pravne mogućnosti, od pozivanja na to da je Draža ratni zločinac, do činjenice da su crkva i država u SAD odvojene... Ovaj poziv pretvorio se u poziv na linč, jer su neki odmah zatražili adresu gde se spomenik nalazi, ne bi li ga sami srušili. Istovremeno, izbio je pravi verbalni rat na društvenim mrežama, u koji su se uključili ne samo žitelji bivše Jugoslavije, već i Amerikanci.

Saopštenjem se odmah oglasila i Organizacija srpskih četnika "Ravna Gora" iz Čikaga, koja je navela da "izgleda da bošnjačka zajednica nišani na spomenike đenerala Draže Mihailovića kod manastira Sv. Save u Libertivilu, manastira Nove Gračanice na Trećem jezeru i kod Saborne crkve Sv. Save u Milvokiju".

Inače, ovaj manastir godinama je bio poznat kao večna kuća pesnika Jovana Dučića, čiji su posmrtni ostaci preneti 2000. u Trebinje. Tu je 14. novembra 1970. sahranjen i kralj Petar Drugi Karađorđević, a do 1991. tu je počivao i vladika Nikolaj Velimirović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

Yes I am

21.08.2017. 21:12

Hehehe americki muslimani. Samo napred da mozemo podignuti veci od osiguranja koje dobijemo!

Dragan

21.08.2017. 21:25

Ma koliko bosanci to zeleli do toga sigurno nece doci bar iz 2 razloga: spomenici se nalaze na privatnim a ne drustvenim posedima a i zbog ordena koji je Drazi dodeljen od Americkih vlasti u znak zahvalnosti spasenju 500 americkih avijaticara u Drugom svetskom ratu.

b.w.a.

21.08.2017. 21:26

A da neko dotičnima pokaže fotografiju kako porodica Mihajlović prima podshumno Kongresnu medalju časti i zapuši im usta.

bljak

21.08.2017. 21:30

nemojte precenjivati njihovu snagu, niti u Americi niti na Balkanu!Mogu da "talasaju" ali vreme i globalna situacija im ne ide na ruku!

Гокси

21.08.2017. 21:32

Ђенерал Михаиловић је на жалост био комадант Југословенске војске у отаџбини и био је југословенски настројен. Муслимани већински у војсци ндх, починили најстрашније злочине у историји човечанства и сад њима смета Дража као наводно геноцидан. Какав криминални безобразлук. Дража је постхумно одликован од стране председника Америке, а сада ће муслимани да му руше споменик, па би ваљда ту да поставе споменик бин ладену или неком из исламске државе.

Nn

21.08.2017. 22:13

@Гокси - Dali ovi muslimani znaju sta hoce??? Samo pokazuju da ne mogu da se integrisuNigde, pa ni u Americi. Nisu trebali da napustajuSvoju otadzbinu, kad su vec tolike "patriote "

bljak

22.08.2017. 07:15

@Гокси - prosto je neverovatno sta su Srbi izdrzali na ovim prostorima! Porobljavanje, pokrstavanje, rusenja, paljenja, odvodjenja dece, desetkovanja naroda, unistavanje svake vrste i na svakom mestu! Uvek je tu bio i strani faktor da "pomogne" razbraci! Ipak, imali smo sansu pocetkom 20 veka da nije naisao Komunizam , Broz i Brozovici! pre toga je bilo sve razjasnjeno, ko su Siptari, ko Balije, Ko Turci, ko Crnogorci....ali, pojavio se"najveci sin nasih naroda" sa samo jednim ciljem...antisrpskim!!!

поштено говорећи

21.08.2017. 22:03

каква је данас Америка, не би ме изненадило и да их уклоне..."Слободна Европа", медиј америчке владе "Равногорски покрет" назива фашистичким.

Igor

21.08.2017. 22:09

Izdali su prvo hrišćansku veru svojih predaka i primili veru okupatora, pa su onda izdali vojsku KJ, pa na posletku JNA. Sto država da sa njima stvorimo, svaku bi izdali. I uvek će im za to biti krivi Srbi.

xxl

22.08.2017. 06:50

@Igor - Ako cemo posteno,prihvatajuci hriscanstvo nasi pradedovi su izdali svoje pradedove koji su hiljadama godina pre toga postovali svoju,samo srpsku,i slovensku,veru zarad tudje,koju su nam perfidno poturali latini.

DejanBg

22.08.2017. 00:27

Ne znam samo kako će američkoj javnosti objasniti daimaju nešto protiv prvog gerilca-antifašiste Evrope, spasitelja stotina američkih pilota i dobitnik američkih i francuskih odlikovanja. U svakom slučaju, batina ima dva kraja a islamisti nisu nešto popularni ovih dana...može to fino da se preokrene u srpsku korist

Европо шта се домунђаваш

22.08.2017. 00:44

Да будем "домишљат"... досетиће се СРПСКЕ ЖРТВЕ СРЕБРЕНИЧКЕ ДОЛИНЕ МАСАКРИРАНИХ па ће ПОРУШИТИ споменике КОЉАЧИМА које славе као "шехиде" створене им "коњ-федерације" ... Маните се ЋОРАВОГ ПОСЛА ! Још се ништа од ЗЛОЧИНА и ЗЛОЧИНАЦА које су починили бошњаци није ни загребло ... Да не зажалите !?! Шта ће се тада ДЕШАВАТИ на Космету ?? Шта у хрваћана ?? То нато-нацистичко лудило у роптају помахниталих зомбија неће МИЛОМ стати ... Али Бог силу НЕ ВОЛИ !

Миро Марковић

22.08.2017. 00:45

Овај споменик генералу Дражи Михаиловићу су подигли бивши официри Краљевске војске у Југославији и поставили су га недалеко од србског манастира Св. Саве на србском гробљу у градићу Либертивилу северозападно оd Чикага. То је приватно власништво Sрбског народа из Америке, на које Американци веома ретко свра'aju а још мање да се туда смуцају biv[e balije. Додуше, они су свуда распоређени. Ако их Срби ухвате, биће печени на ражњу. Па нека пробоју.

sima

22.08.2017. 01:33

Vrlo zanimljivo. Umesto da se uvuku u misju rupu posle svakodnevnih teroristickih napada svoje sabrace oni izlaze sa necim ovakvim, valjda misle da su mnogo jaki i da ih se sada svi plase.

WWI-WWII Tito vraća dug

22.08.2017. 02:03

D. Mihajlović je francuski đak, na Vojnoj akademiji, cimer budućeg predsednika Šarla de Gola. Jedini, u okupiranoj EU, se bore protiv fašizma. Posle rata, De Gol je predsednik,a D.Mihajlovića ubijaTito, kome je cimer Adolf Hitler,kaplar u AU.

milutin

22.08.2017. 02:12

Pomislile balije, hrvatsko cvijeće, da je opet njihov vakat i da opet mogu da kroje kapu pravoslavnim hrišćanima, jer su SAD od Nemačke preuzele liferstvo nad svetskim fašizmom.

Ruskinja iz Srbije

22.08.2017. 02:49

Bosanci Muslimani samo I Samo Nesto Izmisljaju da se Bune I sve im Smeta Srpsko kao I Hrvatine . Jer oni imaju svoje drzave???? Pa Onda Ostavite Srbiju I Sve Stoje Srpsko na miru!!!!!!!!!!! Neuzimajte nas usta jer vam Jasno Americki Bosancerosi . Fazi I Za Albance koji zive u Americi I oni Se podmuklo Vecito bune protiv Srbije. A oni Su ti koji otimaju dei nase zemlje. Molimo vas da Ostavite Srbiju I srpski narod na MIRU ,

xxl

22.08.2017. 06:57

Zasto im dajete neku vrstu legitimiteta nazivajuci ih bosnjacima,kada znamo da tako nesto nikada postojalo nije,i kada znamo ko su,sta su i otkuda su?Ako je na poslednjem popisu u SFRJ bilo vise od 5 izjasnjenih "bosnjaka" spreman sam da im se duboko izvinim,u suprotnom,nek oni to ucine nama.

Gojko

22.08.2017. 09:24

Вероватно желе да уместо Дражине бисте поставе Алијину у знак му захвалности пошто им је због рата омогућио да,данас, живе у Америци,а не у неком забитом БХ вилајету.

Kurjak

22.08.2017. 10:51

Nema boljega Turcina do poturice ,zapamtite to....sve dok se sve Srbske zemlje ne ujedine i nece biti mira ni na Balkanu ni u svetu..a bice to neminovno je ..onda ce ovi poturceni i pokatoliceni Srbi ..valjda shavatiti...a i ako ne shvate neka im je bog u pomoci..Radjajte majke Srbkinje sinove i vaspitavajte ih u duhu Svetosavlja ..

Ђура Змај

22.08.2017. 11:34

Е сад, а да ли су Бошњаци у САД Бошњаци или држављани/грађани САД - Ако су грађани/држављани САД онда наслов треба да буде "Американци бошњачког порекла руше споменик Дражи, носиоцу америчког одликовања", зар НЕ.?!