Fudbal

Fudbalerke SFK 2000 Sarajevo: Grupna faza minimum

Fudbalerke SFK 2000 Sarajevo: Grupna faza minimum
Foto: Ilustracija | Fudbalerke SFK 2000 Sarajevo: Grupna faza minimum

Uz lakši žrijeb, ali sa slabijom ekipom u odnosu na prošlu sezonu fudbalerke SFK 2000 Sarajevo danas na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase - Koševo" počinju svoj novi nastup u UEFA Ligi prvaka.

Minimum koji su pred sebe postavile izabranice trenera Samire Hurem je prolazak grupne faze koju igraju na domaćem terenu.

"Ovog ljeta imamo smjenu generacija. Pritom su inostrani angažman našle Jasna Đoković, Arnisa Kuč, Melisa Hasanbegović, Alma Kamerić, te golman Envera Hasanbegović. Nismo dovodili pojačanja, pa će priliku u UEFA Ligi prvaka dobiti jedan podmlađen tim. Ostaje da se vidi kako će se nositi sa pritiskom, ali ja se nadam da možemo ponovo proći grupu. Riječ je o mladoj, ali veoma telentovanoj ekipi koja će, nadam se, znati odgovoriti na pravi način", smatra Samira Hurem.

Prvi protivnik biće im ekipa Vlaznia iz Albanije, protiv koje će višestruke šampionke BiH snage odmjeriti danas sa početkom u 17 časova. Druga utakmica je sa Betembourgom iz Luksemburga u petak u 11 časova i posljednja 28. avgusta protiv grčkog PAOK-a.

"Žrijeb nam je u poređenju sa prošlom godinom bio naklonjeniji ovoga puta. Međutim, prošle smo godine imali iskusniji tim, koji je bio na okupu pet godina. Vidjećemo kako će to sada sve izgledati", dodala je Huremova.

Sarajke su pripreme obavile na Bjelašnici. Odigrale su i nekoliko test utakmica, a sakupile su i određene informacije o protivnicama. Najteži zadatak očekuju protiv Grkinja.

"Uz nas ulogu glavnog favorita u našoj grupi ima svakako PAOK. Kao i mi imaju bogato iskustvo igranja na međunarodnoj sceni, uobičajno prolaze grupnu fazu. Međutim, i njihova ekipa je ove godine značajno izmijenjena. Vjerovatno ćemo, ako sve bude po planu, upravo sa Grkinjama u toj trećoj utakmici odlučivati o plasmanu dalje. Naravno, prethodno moramo odraditi dobar posao sa Albankama. Mnogi ih smatraju slabijim rivalom od nas, ali njihov napredak iz godine u godinu je primjetan i moramo ozbiljno pristupiti. Kada je riječ o ekipi iz Luksemburga, one su prvi put u Ligi prvaka i poprilična su nam nepoznanica", kazala je Huremova.

Fudbalerke SFK tri puta u svojoj istoriji uspjele su izboriti plasman među 32 najbolje ekipe Evrope. Prošle godine samo minut ih je dijelio od osimine finala. Sarajke pozivaju i sve ljubitelje fudbala da dođu na "Koševo" i podrže ih u nastojanju da ponovo ostvare dobar rezultat. Za sve tri utakmice ulaz na stadion je slobodan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije