Da li će genetski modifikovane svinje uskoro biti donori organa

Međunarodni tim naučnika napravio je korak napred u presađivanju organa među različitim vrstama, stvorivši genetski modifikovane svinje čiji su organi pogodni za transplantaciju kod ljudi. To je naučna i medicinska vest koja je obeležila dane za nama, a koju su preneli svetski mediji.

Zbog sličnosti i kompatibilnosti svinjskih organa s ljudskima, te životinje se već dugo smatraju pogodnim davaocima za takozvanu ksenotransplantaciju. Međutim, trebalo je rešiti dve stvari – odbacivanje životinjskih organa posle presađivanja, ali i potencijalne opasnosti od prenošenja raznih virusa sa životinja na ljude.

Rezultati istraživanja u tom pravcu preplavili su medije prethodnih dana, jer je grupa naučnika, koju su predvodili genetičari sa Harvarda, napravila 37 zdravih svinjskih embriona.

Prof. dr Zvonko Magić, načelnik Instituta za medicinska istraživanja VMA rekao je da su oni uradili nešto što je naučna fanstastika – uspeli su da odstrane genom tih virusa iz genoma svinja.

"I otišli su dalje, napravili su embrion, pa fetus, pa odraslu svinju, čiji organi praktično nisu imali te viruse. Rešili su veliki problem ksenotransplatacije, ali ispred ili iza toga dolaze etički problemi", rekao je dr Magić.

Docent dr Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiohirurgiju KCS kaže da se delovi tkiva životinja danas koriste u kliničkoj praksi, zalisci koji se menjaju u ljudskom organizmu su poreklom od goveđeg ili svinjskog materijala.

"S druge strane, pokušaj transplantacije organa sa životinja na ljude, tzv. ksenotransplantacija, je stvar koja se istražuje skoro 60 godina. Rezultati u poslednje vreme su ohrabrujući u smislu eksperimentalnog rada", kaže Putnik.

Rezultati najnovijeg istraživanja, mogli bi da predstavlja revoluciju u presađivanju organa, jer samo u Americi dnevno umre najmanje 22-oje ljudi, iščekujući spasonosnu transplantaciju. 

Koliko građana u Srbiji nije dočekalo tu intervenciju, ne zna se, ali u ovom trenutku na zamenu obolelog srca čeka oko 40 građana.

"To je intervencija koja spasava ljudski život. Svi znamo šta se dešava sa organima koji nisu iskorišćeni, donori, to je problem sa kojim se susreću sve zemlje. Kod nas se radi izmena zakona koja će malo poboljšati situaciju", rekao je Magić.

Naučna i medicinska istraživanja se nastavljaju, a dok ljudski organi u potpunosti ne budu mogli da budu zamenjeni na neki drugi način pozivamo vas da razmišljate o značaju darivanja organa, jer kada se jedan život ugasi više drugih može biti spaseno i produženo.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво