Svet

0

Bela kuća: Benon podneo ostavku

Autor: MIM

Izvor: Beta

Bela kuća: Benon podneo ostavku

Izvor: Foto: Beta/AP

"Šef kabineta Džon Keli i Stiven Benon su se saglasili da danas bude poslednji Benonov dan ovde", rekla je portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders.

Špekulacije oko Benonove sudbine su trajale više nedelja.

Njujork tajms je nešto ranije preneo da je Tramp rekao nekim saradnicima da je odlučio da smeni Benona, stratega koji mu je pomogao da dobije izbore.

 

Liderka demokrata u Kongresu SAD pozdravila smenu Benona

Vođa demokrata u Predstavničkom domu Kongresa Nensi Pelosi pozdravila je večeras smenu glavnog strateškog savetnika američkog predsednika Stivena Benona ali je dodala da bi Donald Tramp trebalo da otpusti još ljudi.

Nensi Pelozi je rekla da Benonov odlazak ne može da "prikrije Trampove stavove prema pristalicama belačke supremacije".

Tramp se našao na meti kritika što nije eksplicitno osudio ekstremne desničare posle nereda u saveznoj državi Virdžiniji gde je stradala jedna žena.

Nensi Pelozi nije međutim precizirala koga bi Tramp trebalo dodatno da smeni.

Benon, koji je u poslednje vreme iznosio kritike na račun Trampovih izjava, bivši je vlasnik Brajtbart njuza (Breitbart News), koji je objavio platformu američke ekstremne desnice koja je kasnije preimenovana u desnu alternativu (all-right).

 

Njujork tajms: Tramp rekao da će smeniti Stivena Benona

Predsednik SAD Donald Tramp je rekao nekim saradnicima da je odlučio da smeni Stivena Benona, stratega koji mu je pomogao da dobije izbore, prenosi Njujork tajms (New York Times, NYT).

Tramp i viši zvaničnici Bele kuće su razgovarali o tome kada i kako smeniti Benona. Zvaničnici američke vlade koji su dali informacije NYT su ipak upozorili da je Tramp poznat po tome da se protivi sukobima među najbližim saradnicima i da bi mogao da odluči da ipak neko vreme zadrži Benona.

Izvor blizak Benonu je naveo da je Benon sam inicirao svoj odlazak i da je ostavku predao 7. avgusta i da je trebalo da bude objavljena početkom ove nedelje ali je to odloženo zbog rasnih nemira u Šarlotsvilu.

Benon se u poslednje vreme često sukobljavao sa drugim višim savetnicima u Beloj kući i sa članovima Trampove porodice.

Ipak, otpuštanje desničarskog nacionaliste Benona bi moglo da uzrokuje da se predsednik nađe pod udarom kritika konzervativnih medija koji su ga do sada podržavali.

Neredi u Šarlotsvilu i Trampova reakcija na njih, kada je rekao da su "obe strane" krive za nasilje, podstakli su zahteve da predsednik otpusti takozvane nacionaliste iz svog okruženja, čiji je Benon lider.

Tramp u utorak nije garantovao da će Benon ostati na funkciji ali ga je branio kao čoveka koji "nije rasista" i "prijatelja".

Benon je u sukobu sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Herbertom Mekmasterom, novim šefom Trampovog kabineta Džonom Kelijem, kao i sa predsednikovim savetnikom i zetom Džeredom Kušnerom. Ekstremne desničare u administraciji je nazvao "skupinom klovnova" i "marginalnim gubitnicima".

"Videćemo šta će biti sa Benonom", rekao je Tramp.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR