Najnovije vesti
Kultura Vesti
Romčević: Danas znamo da je većini lakše u stadu

Romčević: Danas znamo da je većini lakše u stadu

Jedna od najposecehnih projekcija 41. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji bilo je prikazivanje satirične komedije "Stado" po scenariju Nebojše Romčevića, u režiji Nikole Koja.

Nebojša Romčević Foto: D. Danilović / RAS Srbija
Nebojša Romčević
Nebojša Romčević
Foto: D. Danilović / RAS Srbija
Nebojša Romčević

Film o životu iza kamere, glumcima kao neizlečivim entuzijastima koji stavljaju na kocku svoju egzistenciju u želji da naprave veliko umetničko delo, imao je prema Romčevićevim rečima, "zaista čudnu sudbinu", što, kako kaže, u njemu budi različite razloge za paranoju.

- Iako je publika film zaista volela, mislim da je aklamativno prećutan u javnosti, već dan nakon premijere. Koliko znam, napisana je samo jedna kritika o filmu, a u zvaničnim medijima nije bilo nikakvih osvrta" - primetio je poznati scenarista i dramski pisac.

- S obzirom na to da je u pitanju filmska satira, čovek ne može, a da se ne zapita o domašaju svoga dela i da zaključi: o, da, ovo delo je izazvalo reakciju, jer je strah od reakcije takodje reakcija - ocenio je on.

Rediteljski prvenac Nikole Koja, u kome pored njega igraju i Zoran Cvijanović, Vesna Trivalić, Nataša Ninković, Srđan Timarov, premijerno je prikazan u novembru prošle godine i za mesec i po dana film je pogledalo više od 170.000 gledalaca.

- Od novembra do danas stvari su se toliko promenile, da mi se čini kao da je film nastao krajem prošlog veka. Kada smo stvarali film, zaista smo verovali da on može da utiče na ljude. Danas znamo da je većini lakše u stadu, bez odgovornosti za lične izbore - primetio je Romčević.

Deo ekipe filma "Stado"
Foto: Aleksandar Letić / Promo
Deo ekipe filma "Stado"

Da se do sjaja crvenog tepiha ne dolazi putem posutim ružama već kompromisima, borbom, pa i paktom sa djavolom, ako je potrebno, ispričano je kroz komediju.

- Humor ima tu osobinu da relativizuje svet. Posledica toga je da shvatamo da ništa nije od sudbinskog značaja ili da je sve od sudbinskog značaja, te da je u pitanju samo perspektiva - kaže Romčević.

Ona naglašava da humor ne mora da bude eskapistički ili apstraktan.

- I drame kao što je "San letnje noći" su zapravo duboko političke, duboko kritičke i satirične. Humor omogućava da se o svim stvarima govori kao o nečemu što se može kritikovati i ismevati - rekao je Romčević.

Ističe da smo od liberalnog kapitalizma prihvatili samo deformisanu ideju da je sve dozvoljeno u bici za profit.

- Takav pogled na svet svakako favorizuje predatore, ali, konačno, svako postane nečiji obrok. Mnogo je jednostavnije biti sebičan, primitivan, samoživ, bez skrupula i sebe zvati "modernim čovekom" nego biti pitom, empatičan, osetljiv za druge i rizikovati da vas smatraju retrogradnim - ocenio je.

Junaci filma "Stado" na kraju napuštaju Srbiju, postaju vašarski zabavljači koji prose po ulicama Beča.

- Veliko je pitanje kada je kraj srećan. Neki put je u pitanju društvena norma, neki put zahtev žanra, a neki put, kao u našem filmu, to je apsrud i autoironija - kazao je Romčević.

On smatra da nastupa vreme scenarista, naročito na televiziji.

- Nemam ništa protiv da reditelji pišu svoje filmove, bez obzira što, barem kod nas, to rade loše. U svakom slučaju, i režija je, kao i scenaristika, u velikoj meri stvar tehnike i zanata. Ne vidim nijedan razlog zbog koga ja ne bih režirao. Mislim da je to mnogo lakše nego napisati scenario. I jednima i drugima je cilj da ispričamo priču - primetio je Romčević.

Trenutno radi scenario za seriju "Agus Dei" za HBO i nada se da će serija biti realizovana iduće godine.

- Mislim da je u pitanju projekat koji daleko prevazilazi sve što sam u životu napisao. Jako sam uzbuđen zbog toga što prvi put u životu razgovaram sa ljudima koji kao jedini interes imaju kvalitet onoga što proizvode - rekao je Romčević i dodaje da se već nekoliko meseci odmara od domaćih naslovnih strana i uživa u životu.

- Ako mi je do horora, gledam filmove, jer oni garantovano imaju kraj - kaže poznati dramski pisac, scenarista i profesor Fakulteta dramskih umetnosti.