Isplata starih vlasnika kreće od 2018.

Agencija za restituciju će najkasnije tokom septembra predložiti Vladi Srbije koeficijent po kome bi se obračunavala vrednost imovine oduzete posle Drugog svetskog rata, koju nije moguće vratiti u naturi, izjavio je direktor te agencije Strahinja Sekulić.
Naveo je da agencija privodi kraju predlog koeficijenta obeštećenja koji treba da konačno utvrdi vlada. Dodao je da je agencija već donela skoro više od 1.000 rešenja o pravu na obeštećenje.
 
"Kad se utvrdi koeficijent, moći će da se krene sa isplatama. Zakon nas je obavezao na to i mi smo, bez obzira na eventualne najave promene zakona, ušli u rokove. Po našem planu već 2018. trebalo bi postupak isplate da krene punom parom", rekao je Sekulić.
 
U poslednjih šest godina agencija je, kaže, zajedno sa Poreskom upravom prikupljala podatke, vršila procenu imovine koja ne može da se vrati u naturi i ti podaci su već dovoljni da se Vladi može predložiti donošenje koeficijenta.
 
"Zakon je predvideo iznos od dve milijarde evra kao iznos obeštećenja. Ovaj iznos imovine koji smo mi utvrdili, a koja ne može da se vrati, podeliće se sa dve milijarde i taj koeficijent će utvrditi vlada i po tom koeficijentu će biti vršene isplate u vidu obveznica na rok od 12 godina", objasnio je Sekulić.
 
To, ističe, ne znači da je dosadašnje naturalno vraćanje imovine okončano, ono je pri kraju, postupci koji se vode biće nastavljeni i gde postoje uslovi imovina će biti vraćena u naturi. Nakon što Vlada utvrdi koeficijent za obeštećenje, kaže Sekulić, agencija će saopštiti tačan podatak na koliko novca je procenjena imovina koja ne može da se vrati u naturi.
 
"Radi se o milijardama evra. Sad, u ovoj fazi, dok se ne utvrdi koeficijent nećemo sa tom brojkom izlaziti u javnost. Ona nije tajna, ali tek kad se utvrdi koeficijent objavićemo te podatke", naveo je Sekulić.
 
Opstrukcije kod vraćanja zemljišta
 
Sekulić kaže da je naturalna restitucija kada je reč o poslovnim objektima, zgradama, stanovima i građevinskom zemljištu pri kraju, ali da nije vraćanje poljoprivrednog zemljišta mada i tu, dodaje, ima značajnih rezultata. Razlog za to je, kaže, usporavanje odnosno opstrukcija, pre svega Ministarstva poljoprivrede i otpor lokalnih moćnika vraćanju poljoprivrednog zemljišta.
 
Naveo je i da je po posebnom zakonu crkvama vraćeno 95 odsto imovine.
  • Pravda

    16.08.2017 23:31
    Pravda
    Šta kažete da se svi udružimo! Borba protiv agencije za restituciju kao i svih onih koji žela ponovo da opljačkaju već opljačkano. Da se zajedno izborimo za prava onih koji još od Drugog Svetskog Rata čekaju na pravdu.
  • Knight

    16.08.2017 18:32
    @ex chapman

    Neverovatno je da je u mojoj porodici slična priča, samo što nisam napustio zemlju... još.

    Deda je imao neku svoju malu proizvodnju, sada neću da objašnjavam šta. Oduzeto mu je sve. Sram ga bilo što je radio. Zatim je zbog svojeg znanja i odluke da se ne buni jer ima dvoje dece koje ne želi da unesreći, mogao da radi nešto i kod lopovčine Josipa. Zatim su ta deca školovana, dok u živela kao bednici. Izrasli su u vrhunske lekare. Pa ponovo, kao porodica, stekli znanje, ugled i lep materijalni život. Zatim su naišle devedesete... pa sve to što si naveo, uz to da je "plaćen dug državi" u vidu službe vojske u Bosni.... čak i na Kosovu!!!
    Zatim, posle 2000. godine, reketiranje... pardon... razni porezi, dažbine, registracija, takse, dozvole kako bi se nešto radilo privatno i u modernoj Srbiji.

    Evo mene, još sam tu, ali uskoro idem. Dosta je bilo.
  • Internacionala

    16.08.2017 15:34
    Dzaba se trudite. Uskoro to sve opet ide u nacionalizaciju sa sve kamatama, plus 'imovina' novokomponovanih tajkuna.

    Sirotinja je svuda oko vas, pamti i zna kako se ko 'obogatio', samo vi kanda nju ne vidite?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija