Obeštećenje starih vlasnika čija je imovina oduzeta posle Drugog svetskog rata krenuće 2018. godine

Tanjug

15. 08. 2017. u 17:45

Agencija za restituciju će najkasnije tokom septembra predložiti Vladi Srbije koeficijent po kome bi se obračunavala vrednost imovine oduzete posle Drugog svetskog rata koju nije moguće vratiti u naturi

Обештећење старих власника чија је имовина одузета после Другог светског рата кренуће 2018. године

Strahinja Sekulić Foto Tanjug / Rade Prelić

Agencija za restituciju će najkasnije tokom septembra predložiti Vladi Srbije koeficijent po kome bi se obračunavala vrednost imovine oduzete posle Drugog svetskog rata koju nije moguće vratiti u naturi, izjavio je danas direktor te agencije Strahinja Sekulić.

Naveo je da je agencija privodi kraju predlog koeficijenta obeštećenja koji treba da konačno utvrdi valada.

Sekulić je za Tanjug rekao da je agencija već donela skoro više od 1.000 rešenja o pravu na obeštećenje.

"Kad se utvrdi koeficijent moći će da se krene sa isplatima. Zakon nas je obavezao na to i mi smo, bez obzira na eventualne najave promene zakona, ušli u rokove. Po našem planu već 2018. trebalo bi postupak isplate da krene punom parom", rekao je Sekulić.

U poslednjih šest godina agencija je, kaže, zajedno sa Poreskom upravom prikupljala podatke, vršila procenu imovine koja ne može da se vrati u naturi i ti podaci su već dovoljni da se Vladi može predložiti donošenje koeficijenta.

"Zakon je predvideo iznos od dve milijarde evra kao iznos obeštećenja. Ovaj iznos imovine koji smo mi utvrdili, a koja ne može da se vrati, podeliće se sa dve milijarde i taj koeficijent će utvrditi vlada i po tom koeficijentu će biti vršene isplate u vidu obveznica na rok od 12 godina", objasnio je Sekulić.

To, ističe, ne znači da je dosadašnje naturalno vraćanje imovine okončano, ono je pri kraju, postupci koji se vode biće nastavljeni i gde postoje uslovi, imovina će biti vraćena u naturi.

"Taj postupak je negde u završnoj fazi, a početak obeštećenja je tu", dodaje Sekulić.

Nakon što Vlada utvrdi koeficijent za obeštećenje, kaže Sekulić, agencija će saopštiti tačan podatak na koliko novca je procenjena imovina koja ne može da se vrati u naturi.

"Radi se o milijardama evra. Sad, u ovoj fazi, dok se ne utvrdi koeficijent nećemo sa tom brojkom izlaziti u javnost. Ona nije tajna, ali dok traje postupka i kad se utvrdi koeficijent objavićemo te podatke", naveo je Sekulić.

Kada je reč o naturalnoj restituciji, Sekulić kaže da je naturalna restitucija kada je reč o poslovnim objekatima, zgradama, stanovima i građevinskom zemljištu pri kraju , al da nije vraćanje poljoprivrednog zemljišta mada i tu, dodaje, ima značajnih rezultata.

Razlog za to je, kaže, usporavanje odnosno opstrukcija, pre svega Ministarstva poljoprivrede i otpor lokalnih moćnika vraćanju poljoprivrednog zemljišta.

"Naravno mi radimo i dalje, nećemo izneveriti građane ni u tom delu. Tu će nešto biti duži rok vraćanja imovine starim vlasnicima", rekao je Sekulić.

Upitan o vrednosti imovine koja je do sada vraćena u naturi, Sekulić kaže da to utvrđuje Poreska uprava kojoj agencija dostavlja svako rešenje radi utvrđivanja poreza na imovinu.

"Ono što procenjujemo i što je obaveza, je vrednost vraćanje imovine po posebnom Zakonu o otklanjanju posledica holokausta, vraćanje imovine Jevrejskoj zajednici. Tu procenjujemo imovinu i tu je već skoro 16 miliona evra vrednost imovine vraćeno", kaže Sekulić.

Naveo je i da je po posebnom zakonu crkvi vraćeno 95 odsto imovine

"Ako se pogledaju druge zemlje koje su vršile restituciju Srbija možda ima i najbolju restituciju u regionu i Evropi gde god je bila. To smo utvrdili boraveći na međunarodnim konferencijama koje se bave restitucijom. Što se tiče restitucije, Srbija može da kaže da ima jedan dobar proces i da je, što se tiče svih kriterijuma, deo EU već po tim standardima", kaže Sekulić.

Ističe da teret Srbije u restituciji nije mali.

"Naravno da ima nezadovoljnih zato što je obim oduzete imovine bio mnogo veći, ali restitucija se sprovodi u realnim odnosima, u realnoj ekonomiji i u realnim mogućnostima Srbije, koliko je moguće to radimo, za ono što je nemogućene treba ni obećavati jer ne trebadavati obećanja koja se ne mogu ispuniti", kaže Sekulić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

kali st

16.08.2017. 17:19

Da li ce neko ikada da plati za pobijenu nevinu decu u Kragujevcu? Sve ostale ne pominjem ovom prilikom, a i cemu, koga u Srbiji interesuju nevine srpske zrtve i toliko ekonomsko unistenje? Srbija zemlja cuda a Srbi cudo od naroda!?