Rudari čuvaju dobar napon

M. N. S.

15. 08. 2017. u 13:42

U junu oboren rekord u otkopavanju uglja. Izvađeno 30 odsto više rude nego lane

Рудари чувају добар напон

NAJZASLUŽNI što ovih dana imamo dovoljno struje iz sopstvene proizvodnje su rudari "Elektroprivrede Srbije". Oni su pojačanom proizvodnjom u poslednjim mesecima nadoknadili zaostatak iz zimskog perioda, kada je otkopavanje uglja zbog ledenog talasa i loših uslova bilo manje od plana.

Samo u junu otkopano je 2,4 miliona tona uglja što je za 31 odsto više nego u istom mesecu lane. Najveći kopovi u okviru Rudarskog basena "Kolubara" dali su u junu 2,16 miliona tona uglja i nadmašili prošlogodišnju proizvodnju za 19 odsto.

Dokaz koliko su rudarski sektor i "Kolubara" važni je upravo ova godina zbog izuzetno loše hidrološke situacije.

- Da bi svi kupci imali sigurno snabdevanje električnom energijom najveći teret su podneli rudari. Razlika se nadoknađuje pojačanom proizvodnjom iz uglja i rudarima dugujemo posebnu zahvalnost za nadljudske napore - naglasili su u EPS.

Početkom avgusta čak su premašeni proizvodni rezultati iz prošle godine i za Dan rudara, 6. avgust, ukupne iskopane količine bile su za oko 150.000 tona veće nego u istom periodu 2016.

Predani rad rudarskog sektora omogućio je bolju proizvodnju u termoelektranama, koje su u trenutku veoma loše hidrološke situacije na Dunavu i Drini okosnica proizvodnje energije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije