Najnovije vesti
Vesti Politika
Dačić: Masakr nad decom poruka da za Srbe nema mesta na KiM; Vulin: Zlo mora da dobije ime i kaznu

Dačić: Masakr nad decom poruka da za Srbe nema mesta na KiM; Vulin: Zlo mora da dobije ime i kaznu

Užasavajući masakr nad nedužnom decom, ubijenom samo zato što su bila Srbi, počinjen je kako bi se poslala poruka preostalim Srbima da za njih na KiM nema mesta, a onima koji su proterani, da ne sanjaju o povratku, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na obeležavanju godišnjice i pomenu ubijenoj srpskoj deci u Goraždevcu.

Ivica Dačić Foto: O. Bunić / RAS Srbija
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova / Promo
Ivica Dačić

Tokom obeležavanja godišnjice ubistva srpskih dečaka Ivana Jovovića i Pantelije Dikića, Dačić je rekao da, iako je svaki zločin strašan, najteži i nezamisliv je onaj koji je usmeren prema deci.

Masakrom šalju poruke

- Užasavajući masakr nad ovom nedužnom decom, koja su ubijena samo zato što su bila Srbi, počinjen je kako bi se poslala poruka. Rafali koji su kosili srpsku decu tog dana na "Krvavoj Bistrici" bili su rafali namenjeni uništavanju svakog traga srpskog postojanja i opstajanja na svetoj metohijskoj zemlji - rekao je Dačić, i dodao da je to poruka svim preostalim Srbima da za njih na KiM više mesta nema i poruka onima koji su proterani da ni ne sanjaju o povratku.

Foto: RAS kombo

Komesar policije UNMIK, podsetio je Dačić , tada je izjavio da će prevrnuti svaki komad zemlje kako bi pronašao ubice dece, a osim UNMIK-a, ovaj zločin osudili su i predstavnici KFOR, Evropske unije, SAD, Francuske i Rusije, dok je predstavnik SAD u Savetu bezbednosti UN ovaj akt nazvao "užasnim zločinom".

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova / Promo

Tadašnji portparol Stejt departmenta, kaže ministar spoljnih polsova, ocenio je tada da su "oni koji su počinili zločin protiv nevine dece, neprijatelji mira" koji su "napali budućnost Kosova".

Nema pravde za žrtve

- Uprkos svemu tome, ni danas, 14 godina od ovog zločina, nema pravde za Ivana Jovovića, Panteliju Dakića i njihove porodice - istakao je Dačić, podsetivši da pravde nema ni za žrtve zločina nad srpskim žeteocima u Starom Grackom, gde je ubijeno 14 ljudi, od kojih je najmlađi imao 17 godina.

Foto: M.Mitrović / RAS Srbija

Na KiM, prema njegovim rečima, i dalje su brojni incidenti zbog kojih se oni Srbi koji su uspeli da opstanu na svojim ognjištima ni danas ne osećaju bezbedno.

Puštaju teroriste

- Na KiM se i danas na slobodu puštaju teroristi i počinioci strašnih zločina. Time se šalje poruka da na "demokratskom i multietničkom Kosovu", koje postoji samo u marketinškim predstavama kosovske kvazi-države, na teritoriji koju najviši, pravno obavezujući akti Ujedinjenih nacija, definišu kao deo Republike Srbije, nema pravde ni za srpske, ali ni za albanske žrtve terora takozvane OVK - poručio je Dačić.

Foto: us-marine-corps-sgt-craig-j-shell / Wikipedia

On smatra da će istinsko pomirenje i zajednička budućnost pod okriljem evropske porodice naroda biće mogući tek kada se ubice i zločinci ne budu slavili kao nacionalni heroji po kojima se nazivaju ulice i trgovi i kada "ubica bude ubica bez obzira na to da li se njegova žrtva zove Adem ili Ivan, Ramuš ili Pantelija".

Preduzeti mere

Dačić je pozvao institucije na KiM i međunarodnu zajednicu da preduzmu mere kako bi se počinioci i nalogodavci ubistava u Goraždevcu, ali i drugim mestima na Kosovu i Metohiji priveli pravdi.

Foto: Klix.ba / Promo

- To je najmanje što možemo očekivati kao potvrdu da naše žrtve nisu manje vredne, da je svaki zločin kažnjiv bez obzira na nacionalnost zločinca i žrtve, i da nekažnjivosti zločina nema mesta, a pogotovo ne u srcu Evrope 21. veka - ističe.

Dačić je obraćanje završio stihovima iz pesme "Decu ti neću oprostiti" i dodao da je žrtva koju su podneli Ivan i Pantelija, njihove porodice, i sva deca koja su se tog dana našla na Bistrici, ne sme biti zaboravljena.

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova / Promo

- Upravo zbog uspomene na njih, ne smemo da dozvolimo da ijedno dete na Kosovu i Metohiji ili bilo gde u Srbiji i regionu, bez obzira na njegovu veru ili naciju, doživi ono što su doživeli naši Ivan, Panta, Bogdan, Marko, Dragana, Đorđe i drugi, tog krvavog 13. avgusta 2003. na "Krvavoj Bistici" - poručio je Dačić, i dodao da je to dug društva prema njima, posebno onima od njih "koji nisu dobili šansu da odrastu, kao i prema generacijama koje danas stasavaju i onima koje će tek doći".

Zlo mora da dobije ime i kaznu“

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je da zlo koje je ubilo dvojicu mladića, mora da dobije ime i kaznu i da Kfor i UNMIK moraju ponovo da otvore istragu.

Aleksandar Vulin
Foto: Dimitrije Goll / Tanjug
Aleksandar Vulin

- Pantelija i Ilija su streljani na reci Bistrici u Goraževcu pre 14 godina. Za njihovu smrt niko nije odgovarao. Čitav svet je obećao da će prevrnuti svaki kamen da bi kaznio zločince. Od tog obećanja, kao i većine obećanja koja se daju Srbima, nije bilo ništa - naveo je Vulin.

Obustavljena istraga

Istraga je obustavljena, kaže Vilin, kao da su Pantelija i Ivan stradali od sunca ili kiše.

- Možda su predstavnici međunarodne zajednice, koji su po Rezoluciji 1244 odgovorni za bezbednost i pravdu na KiM, prestali da pitaju i da traže ali Srbija nije i neće. Pantelija i Ivan čekaju pravdu i nema opravdanja zašto je bar njihove porodice jos nisu dočekale - naglasio je ministar odbrane.

Kfor
Foto: Sandor Ujvari / EPA;
Kfor

Vulin traži od Kfora i UNMIK-a da ponovo otvore istragu i da je ne zatvore dok ne pronađu krivce.

- Smrt Pantelije i Ivana je najavila užasne smrti dece čitavog sveta od terorističkog zla. Zato neka Kfor i UNMIK traže istinu za našu pobijenu decu kao što sada sa pravom traže istinu i kaznu za ubice njihove dece. Zlo koje je ubilo Panteliju i Ivana mora da dobije ime i kaznu - naveo je Vulin.

Molio sam Euleks da ne zatvara slučaj

Otac Pantelije Dakića, ubijenog pre 14 godina u reci Bistrica kod Goraždevca, Milisav Dakić kazao je da se nada da će Srbija podržati porodice ubijene dece u Goraždevcu, ali i porodice više od 1.200 Srba ubijenih posle 1999. godine kako bi počinioci svih tih zločina bili otkriveni i kažnjeni.

- Svestan sam da Albanci neće učiniti ništa, da neće otkriti ubice, ali se nadam da će nam Srbija u tome pomoći - rekao je Dakić.

Milisav Dakić
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije / Promo
Milisav Dakić

On je kazao da je nadležne u Euleksu molio da ne zatvaraju slučaj i da se nada da će jednog dana doći neko hrabriji i sposobniji ko će rasvetliti ubistvo njegovog sina i Ivana Jovovića.

On je podsetio da su ga nadležni potom uputili na kosovske institucije - da pokrene privatni postupak za čije je pokretanje neophodno 500 evra. Zbog toga je apelovao na jedinstvo porodica žrtava i države u borbi za prava žrtava. Dakić je na skupu rekao i da Srbija ne treba nikada da prizna Kosovo.

- Srbija ne sme da izgubi Kosovo. Ako izgubi Kosovo, izgubiće sebe i svoje srce" - rekao je Dakić.

Spomenik "Od Horgoša do Košara"

Predsednik Udruženja porodica ubijenih, nestalih i kindapovanih Srba sa KiM Simo Spasić rekao je da porodice od države traže donošenje Zakona o pravima porodica žrtava, kao što ih imaju porodice iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Takođe, traže podizanje spomenika žrtvama od "Horgoša do Košara".

Simo Spasić
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije / Promo
Simo Spasić

On je zahvalio Vladi Srbije na podršci Udruženju, ali je i naveo da je za "formiranje Republike Kosovo kriv DOS-ovski režim" koji je, kako je naveo, pustio iz pritvora stotine terorista.