MINISTAR UVERAVA DA ĆE BITI ZA IZVOZ: Suša napravila problem, ali biće dovoljno hrane!
Foto: Profimedia

POLJOPRIVREDA

MINISTAR UVERAVA DA ĆE BITI ZA IZVOZ: Suša napravila problem, ali biće dovoljno hrane!

Društvo -

Procena Do kraja avgusta pratiće se stanje i utvrditi kolika je šteta. Postoje nevolje, posebno na poljima kukuruza i soje, istakao je ministar

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da u Srbiji postoji problem zbog suše, posebno na poljima kukuruza i soje, ali da će biti dovoljno poljoprivrednih proizvoda za srpsko tržište i za izvoz.

On je za RTS rekao da će se do kraja avgusta pratiti stanje i utvrditi kolika je šteta, ali je dodao da suša ove godine nije ekstremna kao što je bila 2012. godine.

- Na pojedinim područjima imamo ugrožene kulture, a cilj nam je da poljoprivredni proizvodi budu apsolutno zaštićeni - rekao je Nedimović i naveo da se priprema set mera koje će se sprovesti kada bude bilo utvrđeno kolika je šteta od suše.

Ministar je rekao da više nema zastoja prilikom izvoza poljoprivrednih proizvoda u Hrvatsku, odnosno da je sve vraćeno na režim od pre 15. jula. On je kazao da smo se vratili na režim pre tog datuma u pogledu voća, povrća i svega drugog, kao i da su naši ljudi u inspekcijskim organima i na carini dali svoj maksimum i zaštitili srpsko tržište.

foto: Dragana Udovičić

U toku je anketiranje oko 160 izvoznika voća i povrća kako bi se utvrdilo da li bilo štete zbog povećanja taksi za 22 puta za fitosanitarne preglede prilikom uvoza voća i povrća iz trećih zemalja, među kojima je i Srbija, a Nedimović kaže za RTS da je to bilo neverovatno stanje, ali i da iz toga treba izvući pouke.

- Evidentno je da je ovo bila ishitrena reakcija ministarstva poljoprivrede Hrvatske. Srbija je dala sve od sebe da zaštiti svoje interese i povrtare - rekao je Nedimović.

On je kazao da razume nezadovoljstvo hrvatskih poljoprivrednika, ali da protekcionističke mere nisu dozvoljene.

Ministar tvrdi

KOD NAS NEMA ZARAŽENIH JAJA

Ministar Nedimović rekao je da na srpskom tržištu nije bilo zaraženih jaja iz Holandije. On je dodao da veterinarska inspekcija vodi evidenciju, da je sve pod kontrolom i da je srpski prostor apsolutno zaštićen. Istakao je da su u januaru i junu u Srbiju stigle dve pošiljke iz Holandije sa proizvodima koji sadrže jaja, ali ne od proizvođača čiji su proizvodi zaraženi.

Kurir / E.K.

Foto: Dragana Udovičić, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track