PODELA: Besplatne udžbenike dobija 86.000 đaka
Foto: Shutterstock

NASTAVNA SREDSTVA ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA

PODELA: Besplatne udžbenike dobija 86.000 đaka

Društvo -

Prvi put u skladu sa Strategijom za podsticanje rađanja, svako treće i naredno dete u porodici uvršteno je u ovu vrstu državne donacije

U školskoj 2017/2018. godini, u okviru projekta Nabavka nastavnih sredstava za učenike, polaznike i ustanove, sredstvima iz budžeta Srbije pravo na besplatne udžbenike ostvarilo je oko 86.000 učenika osnovnih škola, rekla je pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković.

- Prvi put u skladu sa Strategijom za podsticanje rađanja, svako treće i naredno dete u porodici koje je u sistemu školovanja, što je 35.657 dece, dobiće besplatne udžbeničke komplete - rekla je Nedeljkovićeva.

Ona je dodala da je za te namene iz budžeta Srbije izdvojeno 571.747.000 dinara. Ministarstvo prosvete je u okviru projekta Nabavka udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih škola obezbedilo udžbenike za učenike iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći), za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, koji osnovno školsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, i učenike osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete, s tim da su sva deca u sistemu školovanja.

Nedeljkovićeva je rekla da je u poređenju sa školskom 2016/2017. godinom skoro duplo više učenika ostvarilo pravo na besplatne udžbenike.

- U školskoj 2016/2017. godini 45.000 učenika iz porodica koje su primaoci socijalne novčane pomoći ostvarilo je pravo na besplatne udžbenike - navela je pomoćnica ministra prosvete.

Kurir / E.K.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track