Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Dodik: Deklaracija o očuvanju srpskog naroda neće biti puko slovo na papiru

Dodik: Deklaracija o očuvanju srpskog naroda neće biti puko slovo na papiru

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da deklaracija o očuvanju srpskog naroda, koju će pripremiti Srpska i Srbija, neće biti puko slovo na papiru, već program za dugoročno sistematsko delovanje u korist srpskog naroda.

Milorad Dodik predsednik Republike Srpske Foto: Dejan Božić / RAS Srbija
Milorad Dodik predsednik Republike Srpske
Milorad Dodik
Foto: Dejan Božić / RAS Srbija
Milorad Dodik

- Republika Srpska i Srbija daće sve od sebe da tako i bude. Da dođemo do racionalno utemeljene deklaracije i da onda energično radimo na njenoj realizaciji - naveo je Dodik u autorskom tekstu za današnju beogradsku "Politiku".

On je ponovio da deklaracija neće biti uperena ni protiv koga, niti na bilo čiju štetu, već da je želja ove generacije političara u Srpskoj i Srbiji da napokon poboljšaju nezavidan položaj Srba, pre svega u zemljama bivše Jugoslavije.

- Zašto evropske institucije i evropska zajednica bagatelišu tešku poziciju našeg naroda, gde je on postao manjina, a njegova kultura ostala većina - rekao je Dodik i postavio pitanje zašto se principi na kojima počiva moderna država, a to su poštovanje manjinskih prava, ne primenjuje na Srbe?

Dodik je naveo da se Srbima u Hrvatskoj duguje 50.000 penzija, dinarska i devizna štednja, da je onemogućena naknada štete za uništenu i nestalu imovinu.

Predsednik Srpske istakao je da u Hrvatskoj Srbima treba da se omogući korišćenje ćirilice, a u Crnoj Gori spreči ugrožavanje statusa Srba i anuliranje srpskog jezika.

Dodik je napomenuo da u BiH Srbi imaju svoju državu, ali da postoje problemi sa njenim statusom, kao i sa aspiracijama za njenim ukidanjem, te dodao da je vidljivo da je u Sarajevu nekada živelo 157.000 Srba, a sada samo 1.333, kao i da su vidljivi nasrtaji na teritorijalno tretiranje jezika.

- Hiljadu je razloga da Republika Srpska postoji, jer bez nje u BiH nema slobode za srpski narod. Ona štiti i svoje kulturno nasleđe, jezik, a ponajviše ćirilicu - konstatovao je predsednik Srpske.

S druge strane, napomenuo je on, dok Srbi pokušavaju da zaštite svoju kulturu, jezik, pravo na očuvanje identiteta, sa raznih strana, pa i iz EU, olako optužuju Srbe za nacionalističke aspiracije.

- Na tim osnovama biće definisana i razrađena deklaracija za opstanak srpskog naroda - pojasnio je Dodik.

On je ocenio da će paradoks opstanka današnje Srbije, a time i srpskog naroda, biti veliki izazov u budućnosti i da je pitanje kako će se Srbija odbraniti od sudbine propalih Jugoslavija.

- Nikako drugačije, nego programskom sintezom kulture, jezika i svega drugog što određuje jedan narod - istakao je predsednik Srpske.

Dodik je upozorio je očigledno da postoji smišljen i dogovoren pokušaj da se napravi "vruća jesen" u Srpskoj, tako da nije za čuđenje da neki iz SDS govore o upotrebi nasilje, poručivši da će vlasti Srpske učiniti sve da ulice i gradovi Republike Srpske ostanu mirni kao što su bili i do sada.

- NJihova ideja o nasilju na ulicama nije nova. Naravno, to smo mogli da vidimo i prošle godina kada su pokušali da organizuju miting, koji je trebalo da se pretvori u nerede - rekao je Dodik reagujući na stav poslanika SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladina Stanića da je, ukoliko se neko odluči za nemire, i to način rušenja nenarodne vlasti.

On je poručio da je vlast u Republici Srpskoj veoma stabilna i da zna šta treba činiti da i ostane stabilna.

-Prema tome, upućujem ih na izbore, na pripremu kampanje, upućujem ih na potrebu da stvorimo atmosferu u kojoj će narod odlučiti na koji način i s kim će ići dalje kroz vlast - rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da su izbori za godinu dana i da to nije dugo vreme.

Dodik je izjavio i da sadašnji Savet ministara BiH "i veliki borci" za rešavanje problema klirinškog duga nisu ni znali da je to pitanje rešeno, niti su imali ikakve zasluge, te da su bili obavešteni tek kada je sve već bilo gotovo i kada je od njih traženo da se sprovede procedura.

- Ovi iz Federacije BiH uopšte nisu imali pojma da se to rešava, a pogotovo ovi iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama. Tek kada su dobili gotovo rešen problem i kada su tražili da se sprovede procedura onda su se uključili u sve to. Pre toga nisu imali nikakve zasluge za tako nešto - rekao je Dodik.