Na jesen istrage zbog krađa beba iz porodilišta?

Prvi članovi buduće mešovite vladine komisije koja će se baviti slučajevima nestalih beba već su delegirani, a predložilo ih je Ministarstvo zdravlja.
U Udruženju "Za istinu i pravdu o bebama" očekuju da će i ostali resori imenovati svoje predstavnike posle godišnjih odmora i da će komisija startovati od jeseni, pišu Novosti.
 
Na inicijativu Udruženja, a u dogovoru sa Direktoratom policije, ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović uputio je dva puta tokom jula zahtev Republičkom javnom tužilaštvu, kao i ministarstvima pravde i zdravlja, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalnu zaštitu i boračka pitanja, kao i za državnu upravu i lokalnu samoupravu, da se izjasne i predlože predstavnike za komisiju. Čim ove institucije dostave imena svojih predstavnika, po hitnom postupku sprovešće se procedura za formiranje komisije.
 
Njena nadležnost, kako je rečeno, biće ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece u Srbiji. Radiša Pavlović, predsednik Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama", posle čijeg poziva je MUP pokrenuo ovu inicijativu, za Novosti objašnjava da će roditelji biti partneri u pojedinačnim istragama.
 
"Grupa roditelja je i 2014. dobila predlog za formiranje mešovite komisije, ali im tada nije data mogućnost da ravnopravno učestvuju u istragama. Sada je dogovoreno da predstavnici državnih organa ne mogu ništa da preduzimaju bez saglasnosti roditelja, koji dobijaju pravo veta na istragu ukoliko se pokušava nešto prikriti", pojašnjava on.
 
Pavlović dodaje da će na ovaj način biti ispunjena i presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Zorice Jovanović protiv države. Rešavajući njen slučaj, Evropski sud naložio je Srbiji da reši i sve ostale slične slučajeve.
 
Pavlović takođe tvrdi i da su od državnih organa tražili da u rad komisije ne budu uključene nevladine organizacije "Astra" i "Jukom", budući da su one koautori, kako tvrde, zakona kojim bi se amnestirali krivice pripadnici "bebi-mafije".
 
"Kada se istrage obave, videće se u kojim konkretnim situacijama su počinjena koja krivična dela. Tada država treba da donese leks specijalis i predvidi sankcije za počinioce. Zalažemo se za to da odštetu ne plaća država, već da je iz svog džepa nadoknade krivci", kaže Pavlović.
 
Ne postoje precizni podaci, ali roditelji sumnjaju da je u poslednje četiri decenije nestalo oko 10.000 beba. Neki od roditelja su tvrdili da su našli svoju ukradenu decu, poredeći spiskove žena koje su napustile porodilište tog dana kada je njihova beba navodno preminula. Sužavanjem liste sumnjivih na kraju bi se uvek ispostavilo da jedna od žena nije imala dokumentaciju o trudnoći, a izašla je sa bebom.
  • Pera

    13.08.2017 14:01
    Jos jedna politicka prica koja nema veze sa istinom .Znate li koliko ljudi mora da bude umesano u to u jednom porodilistu da bi se takvo neso izvelo .
  • T

    13.08.2017 12:08
    ...
    Kakve mi strasne misli samo prolaze kroz glavu, kada pomislim na to kroz sta su sve roditelji te dece, a i deca prosli...
    Kakvim monstrumima moze da padne na pamet da rade tako ogavne stvari...
    Mnogo me je potresla ova vest i zaista se nadam da ce se napokon nesto promeniti... Uvesti bolje kontrole...obezbedjenje...ne znam....nesto... I da ce se ovome stati na kraj!
  • Deks

    13.08.2017 11:03
    Tvrdnje da su u Srbiji za protekle 4 decenije kradene bebe iz porodilišta su monstruozne, jer užasno bi bilo da se desio jedan takav slučaj a kamoli da je bilo masovne i organizovane krađe. Sreća da danas postoje precizni metodi poput DNK analize. DNK ne laže i nije pronađena niti jedna odrasla osoba za koju bi se uspostavilo da je ukradena u srpskom porodilištu, pa ipak tvorci ovoga ne odustaju, a povezani su i sa najvišim ličnostima iz srbijanske vlasti. Nemaju dokaza kojim bi potkepili ove monstruozne navode pa ipak "sapunica" se nastavlja zbog čega, iz kojih ciljeva, koliko će im novca biti dovoljno? Hoće li oni koji su osmislili ovu priču biti kažnjeni i na koliko godina ako se uspostavi da je to što tvrde netačno? Jer jedno je kada neko nekog optuži lažno a drugo kada neko optuži čitav sistem i državu i manipuliše kolektivnom paranojom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.