Zakazano ustoličenje episkopa Arsenija: Niš dočekuje novog vladiku

R. Dr.

12. 08. 2017. u 22:37

Novoizabrani vladika niški Arsenije (Glavčić) biće svečano ustoličen u nedelju u Sabornom hramu u Nišu

Заказано устоличење епископа Арсенија: Ниш дочекује новог владику

NOVOIZABRANI vladika niški Arsenije (Glavčić) biće svečano ustoličen na svetoj arhijerejskoj liturgiji zakazanoj za nedelju u Sabornom hramu u Nišu. Čin uvođenja u tron novog vladike predvodiće patrijarh srpski Irinej sa više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Brigu o jednoj od najznačajnijih eparhija Srpske pravoslavne crkve poverio mu je Sveti arhijerejski sabor SPC na prošlom majskom zasedanju. Do tada je obavljao dužnost vikarnog episkopa topličkog, zaduženog za pomoć patrijarhu u rukovođenju Arhiepiskopijom beogradsko-karlovačkom.

Sveštenstvo i vernici u Nišu i okolini sa radošću iščekuju dolazak novog vladike.

- Predugo samo bili bez nadležnog arhijereja, iako je episkop raško-prizrenski Teodosije kao administrator revnosno obavljao svoju dužnost - kažu u eparhiji. - Naša episkopija veoma je velika, u njoj žive hiljade vernika i važno je da neko vodi brigu o duhovnom životu.

Arsenijev prethodnik na mestu niškog episkopa je Jovan (Purić), koji je ovu dužnost obavljao pet godina. Posle višemesečne suspenzije, on je maja prošle godine trajno razrešen episkopske katedre. Ove obaveze je oslobođen formalno na lični zahtev, iako su crkveni organi imali niz primedaba na njegov rad u Nišu. Od dolaska na novu dužnost vladika Jovan je bio u sukobu sa delom niškom sveštenstva, koji je eskalirao početkom 2015. godine. Rezultat ovog sukoba bila je odluka o smeni, koju je posle istrage doneo Sveti arhijerejski sinod SPC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

V. Popović

13.08.2017. 00:27

tooooooooooooooooooo.... biče paaaaraaaa .....hehehehehe .............. !