Vulin: Srbija će i dalje biti vojno neutralna, razmatramo nabavku raketnog sistema S-300; Šojgu: Očekujemo bolju saradnju

Tanjug

12. 08. 2017. u 20:26

Na vojnom poligonu u Alabinu nedaleko od Moskve održana je finalna trka u tenkovskom biatlonu kojoj su prisustvovali ministri odbrane Rusije i Srbije Sergej Šojgu i Aleksandar Vulin

Вулин: Србија ће и даље бити војно неутрална, разматрамо набавку ракетног система С-300; Шојгу: Очекујемо бољу сарадњу

Foto Tanjug/R.Prelić

Na vojnom poligonu u Alabinu nedaleko od Moskve održana je finalna trka u tenkovskom biatlonu kojoj su prisustvovali ministri odbrane Rusije i Srbije Sergej Šojgu i Aleksandar Vulin, a srpski tenkisti zauzeli su šesto mesto.

Šojgu i Vulin razgovarali su o saradnji u oblasti odbrane i vojne industrije, a srpski ministar odbrane rekao je da migovi stižu po planu, do kraja godine, kao i tehnika koja će pripasti kopnenoj vojsci.

Vulin je rekao da je još jednom potvrdio principijelnu poziciju Srbije da će i dalje biti vojno neutralna i da neće biti član nijednog vojnog saveza.

"Dok je Vučić vrhovni komandant vojske i predsednik Republike Srbije, a ja ministar odbrane, Srbija neće biti član NATO-a, nijednog vojnog saveza, baš kao što nikada nećemo uvesti sankcije Ruskoj Federaciji", rekao je Vulin.

Srbija se, kako je istakao, izborila za svoje pravo da odlučuje o svojim prijateljima, da odlučuje da sama bira svoj politički i vojni put, i tako će i nastaviti.

"Naš put, kada je reč o EU savršeno je jasan i ja sam to rekao, ali kada je vojno određenje u pitanju, ostajemo neutralni i tako će i biti - zaključio je ministar Vulin.

On je istakao i da će se u svakoj odluci voditi racuna o interesima Srbije na prvom mestu, navodeći da su interesi Srbije da ima najbolje moguće odnose sa Ruskom Federacijom, kao i da je to rekao svom sagovorniku.

On je zahvalio Ruskoj Federaciji na načinu na koji je prihvaćena delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i odnosu prema našim vojnicima.

Vulin je rekao da je takođe još jednom zahvalio na principijelnoj poziciji Ruske Federacije kada je u pitanju odnos prema Kosovu i Metohiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vulin je preneo i lične pozdrave vrhovnog komandanta vojske i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i poziv njegovom kolegi Vladimiru Putinu da zajedno iduće godine obeleže godišnjicu proboja Solunskog fronta, "vremena kada smo zajedno pobeđivali i kada smo se zajedno borili".

Vulin je rekao i da je u ime predsednika Vučića pozvao i ministra Šojgua da prisustvuje godišnjici oslobođenja Beograda 20. oktobra.

Na sastanku je potvrđena važnost opremanja Vojske Srbije novim sredstvima, pre svega borbenim avionima, tenkovima i borbenim vozilima, radi realizacije i unapređenja procesa obuke i jačanja njenih operativnih sposobnosti u suočavanju sa brojnim izazovima i pretnjama sve nestabilnijeg sveta, navodi se u saopštenju.

Ministar Vulin je istakao da avioni MiG iz Ruske Federacije stižu po planu. Sve administrativne procedure su urađene i ruska i srpska strana su ispunile šta je dogovoreno, preostaju tehničke procedure. On je rekao da se nada da će MiG-ovi stići do kraja godine, a posle toga i tehnika, koja će pripasti našoj Kopnenoj vojsci.

ŠOJGUŠOJGU NAVIJAO ZA SRPSKU POSADU NA TENKOVSKOM BIATLONU

Ministri odbrane Rusije i Srbije Sergej Šojgu i Aleksandar Vulin ocenili su u subotu u Podmoskovlju da je vojno-tehnička saradnja dve zemlje odlična i da se nadaju da će ona biti još bolja.Šojgu je istakao da je poslednjih godina ta saradnja značajno unapređena. Domaćin se zahvalio ministru Vulinu za učešće predstavnika naše vojske na međunarodnim armijskim igrama.Ne skrivajući stare simpatije prema Srbima Šojgu je priznao da je u polufinalu tenkovskog biatlona navijao za Srbe koji su osvojili šesto mesto.

Aleksandar Vulin je istakao visoki nivo saradnje armija dve zemlje i zahvalio se Rusiji za vojno tehničku pomoć.Osim toga Vulin je kazao dok je vrhovni komandant i predsednik Srbije Aleksandar Vučić a on ministar odbrane Srbija neće ući u NATO.On je ponovio poziciju našeg rukovodstva da Srbija ne želi da bude u niti jednom vojnom savezu.Te Vulinove reči prenosi i sajt Ministarstva odbrane Rusije.       B.V.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

DW

12.08.2017. 21:10

Nisu stigli ni Migovi (pitanje dal će), a Vulin širi propagandu o S-300?! Srbiji od PVO sistema pre treba Buk i Pancir-S, o čoveče Vuline!

Deki

12.08.2017. 21:53

Javite ministru da se S-300 vise ne proizvodi. Moze samo polovnjak. Ono sta Srbiji ZAISTA treba i fantasticno radi posao jeste novi BUK-M3.

Lavrentije

12.08.2017. 23:29

vojno neutralna a sa NATO paktom sledece godine cemo imati zajednicke vezbe na teritoriji Srbije...

Водолија

13.08.2017. 07:39

Србија када би имала С-300у свом ракетном систему више нас нико не би напао , и због тога је и потребна имати овакав систем ПВО.

nica

13.08.2017. 08:33

taj raketni sistem će podići stepen vojne sigurnosti na viši nivo, ali ipak trbalo bi da ostanemo vojno neutralni kako se ne bi previše isticali. samo umereno i na distanci sa svima.

Зоран

13.08.2017. 09:23

ministre,ne laprdaj mnogo,nego ako hoćete raketni sistem nabavite i cutite,obučite posadu i kulirajte.tako se to radi.

Dača

13.08.2017. 09:41

Srbija mora da bude vojno neutralna. Uvek su bili uz nas. Imamo zajedničku prošlost i to prijateljstvo i dalje treba da se neguje.

Niki

13.08.2017. 09:42

Bez obzira što težimo EU treba da zadržimo neutralnost. Ne možemo na sve da pristanemo ako želimo da budemo deo njih. Treba da negujemo svoje staro prijateljstvo.

Tasa

13.08.2017. 09:43

Solunski front nas povezuje neraskidivim vezama ,samo te veze moraju da se obogacuju i radi na njihovom ucvrscivanju.

Žika

13.08.2017. 10:09

Srbija ne sme da bude vojno neutralna,zato što je mnogo slaba,a svi njeni neprijatelji su već u NATO,a i volja Srpskog naroda je 95% za savez sa Rusijom i Belorusijom,a vlast nema pravo da krši volju građana!Zašto režim prekraja volju naroda i obmanjuje ga i gura ga na silu prema EU i NATO,mimo njegove volje?Jedini spas za Srbiju je ulazak u ODKB!Raspišite referendum o tome,neka Srpski narod sam odluči gde hoće da ide,a ne da u njegovo ime odlučuje neka grupa prozapadnih političara i tajkuna???

taktika

13.08.2017. 10:24

@Žika - Ne kapiraš, naravno da nećemo u nato, ali u ovom trenutku ne možemo ni sa Rusijom, jer da bi nas Rusija zaštitila od svih mogućih mehanizama naših zapadnih neprijatelja, koji bi mogli da nam nanesu veliku štetu, mi moramo da im pričamo priče koje prijaju njihovim ušima,a mi da narastamo svakim danom više. Biće dana i za megdana.

Žika

13.08.2017. 11:28

@Žika - Taktika,vi ćete pričom da obmanete CIA i MI6?Jel ti misliš da su oni toliko naivni da vam poveruju u sve to,što vi njima pričate?Jel ti znaš koliko njihovih ljudi rade ovde u Srbiji za CIA i MI6,svakog trenutka šalju im informacije o svemu i svačemu u Srbiji što se događa i što će tek da se dogodi???To što ti pričaš,je samo državna propaganda servirana narodu da bi kupili vreme i da bi Srpski narod ponovo na prevaru obmanuli isto kao i 1948-me,da bi nas opet prevarom odvojili od Rusije???

milanaleksandra

13.08.2017. 11:20

svi su se u okruzenju vec naoruzali,tako da bolje i mi da se obezbedimo a da nam je potreban mir jeste vekovima smo ratovali i dali mnogo sto je dosta dosta je.

mile

13.08.2017. 12:12

Srbija ce zadrzati svoju vojnu ne utralnost,i nastaviti da odrzava dobre odnose sa svojim Ruskim prijateljima.

marija

13.08.2017. 13:05

Najbolje ostati u miru i snikim ne ratovati ali zbog okruzenja i huskackih govora Srbija treba i vojno da se ojaca.

Ђура Змај

14.08.2017. 17:51

"Spisak ministara odbrane SrbijeIz Vikipedije, slobodne enciklopedijeNa ovoj strani nalazi se spisak ministara odbrane tj. vojske Srbije.", kakav treba biti da bi se stalo rame uz rame sa njima.?!