Vučić: Kosovo je ipak ključno pitanje, pa Rusija, pa vladavina prava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne deli stav Dejvida Makalistera, predsedavajućeg spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i izvestioca za Srbiju, da je za Evropsku uniju vladavina prava ključna oblast za napredak Srbije na putu ka članstvu. Kada zemlja bude spremna, tada može da se pridruži Evropskoj uniji, te od Srbije zavisi kakav će napredak učiniti u narednim godinama, poručio Makalister.

"Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno je odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava, mada zapadni političari to uvek 'izvuku'", rekao je Aleksandar Vučić u zajedničkom obraćanju sa Dejvidom Makalisterom.

Predsednik Srbije je, odgovarajući na pitanje šta ga najviše brine po pitanju vladavine prava, rekao da se ključne oblasti na putu ka EU tiču Kosova i Metohije, potom spoljne politike i tek potom vladavine prava, a da ga "glava najviše boli" po pitanju odnosa Beograda i Prištine.

"Samo Srbija ima Poglavlje 35. Zato je i važan naš interni dijalog o Kosovu i Metohiji, jer, dok nema napretka u odnosima po tom pitanju, nema napretka na putu ka EU", rekao je Vučić posle sastanka sa Makalisterom.

Nastojeći da ilustruje ocenu da nije vladavina prava ta koja se vidi kao ključna za napredak Srbije ka EU, Vučić je naveo da niko ne pita Srbiju ko će biti šef Agencije za borbu protiv korupcije.

Podsetio je da neke zemlje članice EU, naročito 2007. godine, poput Bugarske i Rumunije, nisu bile spremnije za članstvo nego što je to sada Srbija. Ali, dodao je, "to je stvar Evropske unije"

"Ja, međutim, ne vidim drugi put za Srbiju do puta u Evropsku uniju", istakao je predsednik.

Makalister: Srbija u EU onda kada bude spremna 

Makalister je, odgovarajući pre toga na pitanja novinara, rekao da je njegov stav jasan – kada je zemlja spremna, tada može da se pridruži Evropskoj uniji, te da od Srbije zavisi kakav će napredak učiniti u narednim godinama.

"Nije tajna da bih želeo da vidim Srbiju pre, a ne kasnije u EU i imam dosta kolega koje tako misle. Ali, i dalje preostaje da se još neki posao uradi, naročito u vezi sa vladavinom prava i borbom protiv korupcije. Ima veoma važnih stavki koje sam izneo u izveštaju i vaša vlada zna šta je po sredi", rekao je Makalister.

Takođe je rekao da bi želeo da se otvori što pre još više poglavlja, jer Srbija dobro napreduje, ali i da je na državama članicama da odluče da li će se nova poglavlja otvarati.

"Moj stav je da, ako Srbija naporno radi, dostiže ciljeve, treba otvarati nova poglavlja, jer svako poglavlje predstavlja signal da je EU ozbiljna u svojoj nameri prema zemljama regiona", objasnio je Makalister.

Istakao je da ne može da da datum, kad je reč o priključenju Srbije Evropskoj uniji, ali je obećao svaku vrstu podrške "za nastavak dobrog posla u Srbiji", navodeći da se nada da će naša zemlja još nekoliko poglavlja uskoro otvoriti i da će se priključiti kada zatvori svih 35 poglavlja.

Poručio je da treba nastaviti sa reformama, te da će se Srbija priključiti EU kada zatvori svih 35 poglavlja.

"Kad je reč o vremenskom okviru... Znate, zemlja koja je u Evropi i koja ima fundamentalne evropske vrednosti i koja je spremna da se upusti u komplikovan proces pregovora, može da se priključi EU. Srbija se nalazi u sred tog procesa pristupanja", rekao je izvestilac EU.

"Srbija dobro stoji", primetio je i istakao da je pročitao i govor nove premijerke prilikom preuzimanja dužnosti, te sa velikim interesovanjem slušao šta je govorio predsednik Vučić danas.

"Situacija je zaista dobra i to je dobro po zemlju i građane. Srbija ima suficit u svom budžetu i to je ogroman uspeh. Želeo bih da pozovem predsednika vlade i druge da nastave putem ekonomskih reformi, konsolidacije budžeta, zato što na duge staze to vodi ka održivom razvoju i rezultati postaju vidljivi. Srbija je jasno posvećena evropskoj integraciji i ona je na putu ka članstvu EU", istakao je Makalister podsećajući da je do sada 10 poglavlja otvoreno, a dva privremeno zatvorena.

Uveren je da je politička i ekonomska stabilnost u ovom delu Evrope od suštinskog značaja za ceo kontinent. Dodao je da Crna Gora i Srbija prednjače na putu u EU, ali da veruje da će sve zemlje regiona imati evropsku budućnost.

Zahvalio se predsedniku Vučiću i za napore koje je ulagao s tim u vezi i za vreme vođenja vlade, ponovivši da je Srbija na dobrom putu, ali da još ima puno posla pred sobom.

To znaju, kako kaže, i predsednik i vlada, ali mogu očekivati političku podršku od država članica EU, Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

"Srbija želi jasne poruke"

Vučić je naveo da Srbija želi jasne poruke da EU računa na nju.

Rekao je da se nada da predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, kao i većina zemalja EU, ipak želi Srbiju kao deo unije, te da je Junkerova izjava da nije za žurbu po pitanju prijema zemalja Zapadnog Balkana ipak napredak u odnosu na raniju Junkerovu izjavu da ne očekuje dalje proširenje Unije.

"Nešto mi se čini da sam drugačije čuo (Junkera), ali i to je napredak u odnosu na njegovu izjavu od pre četiri, pet godina kada je rekao da ne očekuje dalje proširenje EU. Sada je bar rekao da treba da se ostavi perspektiva za proširenje", rekao je Vučić.

"Verujem da evropska perspektiva postoji", rekao je srpski predsednik i poručio da bi, da predstavlja neku od od zemalja EU, želeo Srbiju kao deo Unije.

On je istakao da veoma poštuje Junkera i da je nedavno sa njim razgovarao.

Kako je Makalister pomenuo kancelarku Angelu Merkel, Vučić se "nadovezao" da je siguran da će ona ubedljivo da pobedi na izborima u Nemačkoj.

"To će biti dodatno olakšanje za Evropu, a nadam se da će to značiti i dodatno ohrabrenje za evropski put Srbije, što iskreno želim i Merkelovoj i Hrišćansko-demokratskoj uniji, jer mislim da će to biti dobra vest i za Srbiju", rekao je Vučić.

Naveo je da je to samo njegovo lično mišljenje.

"Dejvide, ne sekiraj se, to svi u Srbiji znaju, kada ja kažem da neko pobeđuje na izborima taj sigurno pobeđuje na izborima. To je sigurnije, nego bilo kakva kladionica i istraživanje. Znaju to svi ovde", rekao je Vučić.

Makalister je, odgovarajući na isto pitanje, rekao da je 28 šefova vlada zemalja članica EU ponovilo svoje uverenje da svih šest zemalja zapadnog Balkana imaju evopsku perskektivu.

Naveo je da je po tom pitanju Evropski parlament jasan, da je i Evroska komisija veoma aktivna.

"Oskar Benedikt iz Delagacije EU u Srbiji prati veliko interesovanje koje članovi Komisije pokazuju za dešavanja u Srbiji, kao i komesar Johanes Han, Federika Mogerini je intenzivirala svoje angažovanje", kaže Makalister.

Kada Srbija bude spremna, navodi Melakister, Srbija će moći da se pridruži EU.

"To je naporan posao da se postane član EU, ali na kraju to donosi koristi i narodu, poslovnom okruženju, društvu i zemlju. Osećam da bi EU bez Srbije bila nepotpuna", poručio je Makalister.

Za Srbiju kaže da je sjajna evropska nacija, da je u poslednje tri godine mnogo pročitao i srpskoj istoriji, o tome kakav je veliki narod i kakav je vredan doprinos Srbija dala porodici naroda u okviru EU.

Rekao je da duboko žali što Velika Britanija planira da napusti EU kada će u EU biti 27 članica.

"Mislim da će mesto 28 i 29 biti rezervisano za Srbiju i Crnu Goru", kaže Makalister.

Srbija čvrsto na evropskom putu 

Predsednik je novinarima preneo da je prethodno sa svojim gostom razgovarao o svim važnim pitanjima: o evropskoj perspektivi Srbije, šta je neophodno da Srbija uradi, zatim o svim teškim temama o internom dijalogu koji je pokrenuo za KiM, kao i o nečemu što je od izuzetnog značaja – integraciji celog regiona i međusobnim odnosima u regionu.

Razgovarao je, kaže, sa Makalisterom i o ekonomskom napretku Srbije.

"Jedna od stvari gde nema dileme je da je Srbija na dobrom putu, da imamo suficit od 500 miliona evra, bez velikih privatizacija, što smo imali samo 2005. godine, ali to tada nije bilo realno zbog svih velikih privatizacija", rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je rekao i da je Makalisteru preneo da je u svakom slučaju Srbija čvrsto na evropskom putu, da Srbija želi trajna rešenja, da ne želimo da držimo zamrznute konflikte, koji nisu od juče nego od pre više godina i vekova.

"Dobro sam razumeo sve ono što Evropa zamera Srbiji, o stanju u pavosuđu i vladavni prava i rekao sam šta činimo da stavri po tom pitanju promenimo. Još mnogo stvari po tim pitanjima je ostalo da uradimo i verujem da ćemo u narednom periodu to ostvariti", naveo je Vučić.

Razgovarali su, istakao je, još o mnogim pitanjima o kojima, kako je rekao, ne bi da govori u ovom treutku, a neka od njih se tiču samog regiona.

"Verujem da te probleme možemo da prevaziđemo da će Srbija i region ostati u miru i stabilni i da se pohvalimo sa svojim progresom koji će biti ubrzan, po pitanju rasta i nezaposlenosti", kazao je Vučić.

Predsednik je Makalisteru preneo koliko smo zahvalni na investicijama iz evropskih zemalja: "Mi bez toga teško da bismo mogli da vidimo bolju budućnost i ne bismo mogli mladima da obezbedimo posao".

"Ono što želimo su jasne poruke da EU računa na Srbiju i da naša želja da budemo deo EU nije jednostrana, puka i prazna želja, već da to treba da bude želja i većine članica EU", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je Makalister iskreni prijatelj naše zemlje koji se, kako je rekao, trudi da objektivno sagledava stvari i nije od onih koji sluša samo jednu stranu. Vučić je zahvalio Makalisteru na pomoći da se sačini objektivna i konstruktiva rezolucija o napretku Srbije, kao i na, kako je rekao, korektom pristupu i ličnom doprinosu da ta Rezoucija bude oslobođem+na različitih bilateralnih pitanja.

"Imam čast da sam od februara predsedavajući Komiteta za spoljna pitanja EP, ali ostao sam izvestilac za Srbiju, zato što želim da pokažem svoju ličnu posvećenost i uključenost u buduća dešavanja u vašoj velikoj zemlji kada je reč o evropskoj porodici naroda", poručio je Makalister.

Podsetio je da je njegov izveštaj dobio široku podršku u EU, te da, iako se stranke ne slažu o nekim pitanjima, velika većina poslanika bez obzira na to iz kog su dela Unije, žele da daju političku podršku Srbiji.

"Svaki put kada dođem u Srbiju pažljivo poslušam i uvek naučim nove stavri. Poredio sam Srbiju sa slagalicom od 1.000 delova, a posle svake posete imam nove delove da sklopim", objasnio je Makalister.

Rekao je da kao Nemac ima veliko poštovanje prema Srbiji i njenoj istoriji, dodajući da je istorija regiona veoma komplikovana. Naveo je i da je nemačka kancelarka Angela Merkel posvećena dešavanjima na Balkanu i da želi političku stabilnost i mir u regionu.

Posebno je pohvalio predsednika Vučića za njegovu politiku stabilizacije, pomirenja, razgovora sa susedima, u nastojanju da pokuša da prevaziđe razlike i duboke podele, koje su donele toliko tužnih stvari.

Dodao je i da je danas imao odlične razgovore sa Vučićem, šefom diplomatije Ivicom Dačićem i ambasadorkom Anom Hrustanović, ističući da je proteklih godina upoznao Srbiju i zaista počeo da je voli, te da se Srbija uvek može pouzdati u to da će je on podržavati.

"Zbog toga predsedniče, hajde da nastavimo našu saradnju", rekao je Makalister dodajući da bi Srbija bez EU bila nepotpuna.

Najavio je da će za dve nedelje ponovo doći, u zvaničnu posetu Srbiji, kada će imati susrete sa predstavnicima vlade i parlamenta. Naveo je da mu, posle tri godine, pomalo nedostaje dnevna doza srpske politike.

Osvrnuo se i na otvranje robne kuće "Ikea" u Beogradu, rekavši da to pokazuje da se Srbija korak po korak sve više integriše u evropska i međunarodna tržišta.

O dijalogu Beograda i Prištine

Makalister je poručio da bi Evropska unija želela nastavak dijaloga Beograda i Prištine i to "na predsedničkom nivou i na nivou dve vlade", a predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao da je Beograd, za razliku od Prištine, spreman i na dijalog i na kompromis.

Makalister je rekao da je važno da dve strane nastave dijalog, kako bi se sprovodilo ono što je dogovoreno.

Važno je, kaže, i da se formira stabilna vlada u Prištini, što je, primetio je, teže nego što se očekivalo.

Vučić je je istakao da je Beograd spreman za nastavak dijaloga i da je, za razliku od Prištine, spreman za kompromise.

"Za razliku od mnogih albanskih političara, mi smo spremni da razgovaramo o kompromisu, a ne o tome kako će nešto da zvuči pred zapadnim političarima i šta je to što njima treba 'prodati', a šta je za unutrašnju javnost", primetio je Vučić.

On je naveo da je, pored izjave u kojoj Hašim Tači govori optimistično o dijalogu, čuo i one gde je izneo zamerke Srbiji.

"Nisam toliki optimista kao Tači, pošto on uz to dodaje i da Priština treba da dobije sve, a Beograd, valjda, da izgubi sve", rekao je Vučić.

Vučić: Ne idemo u Guču, Makalisteru žao

Vučić je rekao da ipak neće otići danas u Guču sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Makalisterom, što se moglo pročitati u medijima poslednjih dana, dok je Makalister izrazio žaljenje što ne može da poseti Sabor trubača.

"Razmišljao sam, ali verovatno nećemo ići u Guču. Imaćemo radnu večeru, neki drugi put naći ćemo više vremena za zabavu. Oni koji su planirali da od toga prave lep događaj, neka ostave za sledeći put", rekao je Vučić.

Nadovezujući se na Makalisterove reči da je prethodnih dana pročitao nekoliko knjiga o istoriji Srbije, predsednik Vučić je rekao da je i sam iskoristio dane kada je bilo manje ljudi u gradu i manji pritisak na poslu za čitanje knjiga, te da je pročitao više knjiga u poslednjih osam dana nego u prethodnih šest meseci.

Pročitao je, kaže, dve knjige u vezi sa britanskim uticajem na "kosovski vilajet" od 1878. do 1912. godine, kao i knjigu o spoljnoj politici Jugoslavije 1934-1939, o dinastiji Obrenovića...

"Izgleda da smo obojica spremni da radimo malo više, a ne samo da odmaramo. A, kad bude bolje vreme, ići ćemo i u Guču", rekao je Vučić.

Makalister je izrazio žaljenje što ne može danas da poseti festival trube u Guči.

Rekao je da je pre nedelju dana bio u Keniji, da posmatra predsedničke i parlamentarne izbore, i da je vreme bilo loše, te da se to vreme sada preselilo u Srbiju.

"Sećam se 2014, kada sam prvi put došao u Beograd i čuo za Guču... Šteta što ne mogu ovog puta da posetim festival, ali sledeće godine on će se ponovo održati i nadam se da će iduće godine vreme biti bolje", kazao je Makalister.

Rekao je da se raduje nastavku razgovora sa predsednikom Srbije Vučićem, dodavši da je ovde da sluša i vidi šta se radi, kako bi znao kada se razgovara u Briselu o čemu se radi.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво