Bauk nevakcinacije dece zahvatio i našu zemlju

U poslednjih deset godina beleži se blagi pad obuhvata kod gotovo svih vrsta vakcina, a najizraženiji je u slučaju primanja prve i druge doze MMR vakcine, piše novosadski "Dnevnik".

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 11.08.2017.

17:42

Bauk nevakcinacije dece zahvatio i našu zemlju
Foto: Thinkstock

Izvor: Dnevnik.rs
Piše: Lj. Petrović

I stručnjaci, kao i laici, slažu se u tome da je veliki razlog tome takozvani antivakcinalni pokret, koji iznošenjem neproverenih informacija unosi strah roditeljima, te oni odbijaju da vakcinišu decu.

Epidemiolog dr Svetlana Ilić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, kaže za “Dnevnik” da su značajni uzroci za pad obuhvata vakcinacijom jednim delom prouzrokovani nepravovremenom distribucijom potrebnih vakcina, kao i nepravovremenim odazivanjem na poziv na vakcinaciju, ali i odlaganjem ili odbijanjem vakcinacije.

„Pozivu za imunizaciju u Vojvodini u 2016. nije se odazvalo ukupno 6.074 dece. Od tog broja njih 2.000 nije se odazvalo upravo pozivu za vakcinaciju MMR vakcinom. Od 1.150 dece u Vojvodini čiji su se roditelji izjasnili za odlaganje ili odbijanje imunizacije, njih 730 navelo je kao razlog upravo MMR vakcinu“, kaže dr Svetlana Ilić i dodaje da je poverenje roditelja u sistem imunizacije poslednjih godina ozbiljno uzdrmano aktivnostima antivakcinalnog pokreta.

Kako objašnjava, prisustvo poruka antivakcinalnog pokreta u različitim medijima i drugim vidovima savremene komunikacije na internetu, kao i osnaživanje pokreta, ozbiljno ugrožava opstanak sistema imunizacije i održavanje poverenja roditelja u bezbednost vakcina. Zbog sve češćeg odbijanja vakcinacije, pre svih MMR vakcinom, od strane roditelja i sledstvenog pada obuhvata imunizacijom, male boginje se održavaju i danas u većem broju evropskih zemalja.

„Iako rezultati ozbiljnih naučnih istraživanja u svetu nedvosmisleno ukazuju na to da ne postoji povezanost između davanja MMR vakcine i pojave oboljenja za koja se optužuje, kao što su autizam, astma, leukemija, dijabetes tipa 1 i kronova bolest, podaci iz drugih istraživanja, sprovedenih u evropskom regionu, pokazuju da sumnja u bezbednost pojedinih vakcina opstaje i prisutna je, kako među roditeljima, tako i među pojedinim lekarima koji se bave izvođenjem imunizacije. Međutim, u prilog bezbednosti vakcina na teritoriji Pokrajine ide i podatak opadajućeg trenda prijavljenih neželjenih reakcija nakon imunizacije u AP Vojvodini, pogotovo nakon zamene visokoreaktogene DTP sa DTaP vakcinom u kombinovanoj pentaksim vakcini“, objašnjava dr Ilić.

Kako bi se postigao bezbedan obuhvat imunizacijom, odnosno da se zarazna bolest protiv koje se obavlja vakcincija ne pojavi u epidemijskom obliku, podrazumeva se da obuhvat potpuno imunizovanih bude veći od 95 odsto, naglašava dr Ilić.
Foto: Thinkstock
Imunizacija, uz obezbeđivanje higijenski ispravne vode za piće, predstavlja najznačajniju preventivnu meru u zaštiti od zaraznih bolesti. Bolesti protiv kojih se medicina bori vakcinama nisu nestale, a oni koji se ne vakcinišu mogu da imaju različite posledice: moguć je trajni invaliditet, pa i smrtni ishod.

Među komplikacijama do kojih može da dođe jesu upala mozga i moždanih ovojnica, ali i mentalna retardacija ili rađanje dece s teškim telesnim i psihičkim oštećenjima u slučajevima obolevanja trudnica od rubeole.

Epidemiolog dr Svetlana Ilić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine kaže da su rezultati sprovođenja imunizacije značajno izmenili demografsku sliku sveta i patologiju, posebno kod odojčadi i male dece. Posledice pada obuhvata ili prekida imunizacije mogu da imaju različite vidove i efekte štete.

„Značajno se povećava mogućnost za pojavu bolesti protiv kojih se sprovodi obavezna sistematska imunizacija. Uzročnici oboljenja protiv kojih se sprovodi imunizacija nisu nestali, oni se nalaze oko nas i ukoliko dođe do pada imune barijere, izvesno se očekuje njihova pojava u pojedinačnim slučajevima ili epidemijama. „Bezbedan obuhvat“ znači da se zarazna bolest protiv koje se obavlja imunizacija neće pojaviti u epidemijskom obliku, za šta je potrebno da potpuno imunizovanih bude više od 95 odsto“, navodi dr Ilić i dodaje da u odnosu na oblike, ove bolesti mogu da se jave u blažem, težem ili vrlo teškom obliku, a kod pojedinca mogu da izazovu i trajni invaliditet ili smrtni ishod.

U toku bolesti može da dođe do brojnih komplikacija kao što su upala mozga i moždanih ovojnica, upala pluća, prolazna ili trajna oduzetost mišića, mentalna retardacija ili rađanje dece s teškim telesnim i psihičkim oštećenjima u slučajevima obolevanja trudnica od rubeole, kao i druge pojave. Dr Ilić kaže i da obolevanje od zaraznih bolesti u značajnoj meri direktno i indirektno dovodi do značajnih troškova u zdravstvenom budžetu, povećavaju se troškovi lečenja i rehabilitacije obolele osobe, kao i troškove bolovanja roditelja zbog nege deteta.

„U slučaju pojedinačnog oboljevanja, a posebno u epidemijskom javljanju zaraznih bolesti, dolazi do značajnog uticaja na kvalitet i organizaciju života obolele osobe i članova njegove porodice, kao i do poremećaja čitavog zdravstvenog sistema i lokalne zajednice. Poseban rizik za obolevanje s težim posledicama očekuje se kod dece koja nisu mogla biti vakcinisana zbog uzrasta. Na primer, MMR se daje s navršenih 12 meseci života, ili kasnije, kod onih čije zdravstveno stanje ne dopušta sprovođenje imunizacije, u slučajevima medicinske kontraindikacije za dobijanje vakcina, koji su zbog nemogućnosti dobijanja vakcina izuzetno osetljivi na uzročnike tih zaraznih bolesti“, kaže dr Svetlana Ilić.

U našoj zemlji obavezna je imunizacija protiv deset zaraznih bolesti, a vakcinacija se obavlja isključivo u zdravstvenim ustanovama i to nakon redovnog lekarskog pregleda, davanjem vakcina koje imaju sertifikat Agencije za lekove. Podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine pokazuju da se najveći broj mališana vakciniše protiv tuberkuloze, dok je kod dobijanja drugih vakcina slabiji odziv, pa i obuhvat.

„Vakcinu protiv tuberkuloze (BCG vakcina) deca dobijaju pri otpustu iz porodilišta. Obuhvat dostignut ovom vakcinom ujedno je i najviši i u Vojvodini iznosi 97,7, a u Novom Sadu 97,8 odsto. Pentaksim vakcina daje se četiri puta i štiti od pet zaraznih bolesti: difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i oboljenja koje prouzrokuje bakterija Hemofilus influence tip B. Prve tri doze daju se kao primoimunizacija, sa navršena dva meseca života. Četvrta doza daje se godinu dana nakon date treće doze, odnosno kao prva revakcina protiv ovih bolesti“, navodi dr Ilić i napominje da je obuhvat ovom vakcinom u prvoj godini života u 2016. godinu u Vojvodini iznosio 95, a u Novom Sadu 96 odsto.“Obuhvat ovom serijom vakcina može da se smatra zadovoljavajućim. Četvrtu dozu pentaksim vakcine (prvu revakcinu) primilo je 79 odsto obveznika u Vojvodini i 72 odsto njih u Novom Sadu.“

Situacija je drugačija kada je reč o MMR vakcini, koja štiti protiv tri zarazne bolesti: malih boginja, zaušaka i rubeole. Ona se daje u dve doze, i to tako što se prva doza dobija s navršenih godinu dana i druga doza pred polazak u školu.

„U Vojvodini je u 2016. godini prvom dozom MMR vakcine dostignut obuhvat od 82,4, a u Novom Sadu 79 odsto obveznika. Drugu dozu MMR u Vojvodini je primilo 83, a u Novom Sadu 77 odsto obzenika“, kaže dr Ilić.

Pred polazak u školu deca dobijaju i DT, drugu revakcinu protiv difterije i tetanusa, kao i OPV vakcinu, drugu revakcinu protiv dečje paralize. U Vojvodini je prošle godine postignut obuhvat DT 97 odsto i OPV od 84 odsto, a u Novom Sadu DT 99 odsto i OPV 76 odsto. Naša sagovornica napominje da je razlog nižeg obuhvata OPV u ovom uzrastu bio u nepravovremenoj distribuciji ove vakcine.

„Pri kraju osnovne škole deca dobijaju treću revakcinu protiv dečje paralize OPV i DT, difterije i tetanusa. Obuhvat u Vojvodini za OPV iznosio je 75 odsto, a u Novom Sadu 72 odsto, a za DT u Vojvodini 86,6 odsto, i u Novom Sadu 95,1 odsto. Niži obuhvati kod OPV registrovani su prevashodno zbog neblagovremene distribucije ove vakcine“, otkriva dr Ilić i napominje da su rezultati obuhvata imunizacijom, posmatrano po okruzima, opštinama ili naseljima, različiti i zavise od vrste vakcine, ali i od uzrasta obveznika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: