NABAVKA HELIKOPTERA ZA VOJSKU I POLICIJU: Moma uči za Erbas

R. DRAGOVIĆ

28. 07. 2017. u 09:00

Nabavka helikoptera za vojsku i policiju uključuje i industrijsku saradnju. Kraj sertifikacije Vazduhoplovnog zavoda očekuje se polovinom 2018.

НАБАВКА ХЕЛИКОПТЕРА ЗА ВОЈСКУ И ПОЛИЦИЈУ: Мома учи за Ербас

VAZDUHOPLOVNI zavod “Moma Stanojlović” poslao je deo svojih inženjera i tehničara na obuku za “Erbasove” letelice. U fokusu njihovog usavršavanja biće helikopter H145M, koji će se 2019. godine naći u srpskoj vojsci i policiji.

Obuka zaposlenih ovog vojnog zavoda sastavni je deo ugovora potpisanog krajem prošle godine između francusko-nemačkog proizvođača letelica i dva srpska ministarstva. Srž ovog sporazuma je ne samo isporuka helikoptera, već i industrijska saradnja. To podrazumeva sertifikovanje Zavoda “Moma Stanojlović” za remont i održavanje helikoptera “gazela”, kao i transfer tehnologije za održavanje “erbasovog” tipa H145.

U vrhu Vojske Srbije navode da je to složen proces, ali i da će od njega naša zemlja imati dugoročnu korist.

- Okončanje procesa sertifikacije “Mome” očekuje se polovinom 2018. godine - navode u Ministarstvu odbrane. - Zavod će potom od “Erbasa” dobiti ekskluzivno pravo da radi na takozvanim C-2 pregledima ovih letelica. To su kontrole i popravke koje se rade posle 4.000 časova korišćenja. U paketu su i T-2 pregledi “gazela” koji sleduju posle 12 godina upotrebe letelica.

Erbasov” pečat na sertifikatu značiće, između ostalog, i da će “Moma” biti treći centar van Nemačke i Francuske koji je ova kompanija ovlastila za održavanje helikoptera.

Ugovorom sa “Erbasom” nije rešena samo budućnost helikopterske avijacije, već je i na duži rok obezbeđena logistika naših helikoptera “gazela”. Vojska Srbije raspolaže sa više od 45 ovih letelica, a sa MUP-ovim ukupan broj prevazilazi 50. Procenjuje se da na zapadnom Balkanu leti i do 80 vazduhoplova ovog tipa, što je dovoljan razlog da zavod “Moma” bude stalno uposlen, ali i da se razvija ka servisiranju najmodernije avionike.

Predstavnici kompanije “Erbas” više puta su posetili batajnički vazduhoplovni zavod, gde su se uverili u kapacitete i načine rada. Inženjeri ove kompanije pregledali su remontnu dokumentaciju, kao i opremu i tehnologije koje se primenjuju. Na osnovu toga napravljen je plan razrade ugovora, koja će u punom zamahu biti već krajem ove godine.

Srbija je od “Erbasa” kupila devet helikoptera. Dogovoreno je da šest bude predato vojsci, a tri policiji. Plan je da od šest vojnih helikoptera četiri budu verzije koje podrazumevaju naoružanje i borbenu opremu. Dve letelice obavljaće zadatke traganja i spasavanja i obuke pilotskog kadra.


BEZ OBJAVLjIVANjA CENE

U UGOVORU sa “Erbasom” postoji i klauzula o neobjavljivanju cene letelica. U Ministarstvu odbrane objašnjavaju da je to izričit uslov stranog partnera.

- Proizvođač teži da svoju robu proda što skuplje. Avioni i helikopteri nemaju istu cenu za svakog kupca, već se ona formira zavisno od okolnosti i sposobnosti pregovaranja. Konvencija je zato da se u ugovore stavlja član o poverljivosti podataka - navode u ministarstvu.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

i kao sto svi znamo

28.07.2017. 09:22

ERBAS je Ruska firma koja se bavi modeliranjem,Srpskih zelja i htenja...Isto tako bave se,kod hronicnih teskoca,i masazom mozga.Kazu da su posebno usrdsredjeni na deo mozga,koji upravlja voljom?!Najteze se leci sindrom"necemo"".Tu je najveca pomoc,bar do sada,postignuta,ponavljanjem,da ponovim,upornim ponavljanjem recenice:"''ocete.samo sto neznate da 'ocete".Izbacili su"h" zbog ustede"bitova".Najvise mi se svidja ono njihovo"Ili cete leteti,ili cete odleteti"?Ljubazno ti ostavljaju da biras????

bez objavljivanja cene!

28.07.2017. 09:39

Je taktika koja je opisana u toj i toj knjizi o trgovini,toga i toga,cuvenog!"americkog"...A on je to otkrio,pazljivo prateci, kretanja na stocnoj pijaci u Krepoljinu(noge je ladio u Mlavi)!Naime!Vec tada su"trgovci" strogo cuvali tajnu,za koje pare su kupili kljuse,koje sada prodaju,kao da je"Lipicaner"...Doduse,malo otrcan i bez jednog oka...Ali"Lipicaner"!Posebno je obracao paznju na"tehnicke performanse"kljuseta!U toj knjizi,on vec tada navodi:"Ne kupujte Ruske konje!Pogotovu ne one sa Dona!

Лицимур

28.07.2017. 10:49

Значи ли то да ћемо им уваљивати руске делове? Ее, мој Вучићу са све министром војним.

Parezanovic K

28.07.2017. 10:53

Helikoptere za udoban prevoz državnog vrha i keramičara ..a za pravu vojsku 30-40 godina stari džipovi sa trulim patosom. Stalno se slikaju pored jednih te istih Lazara i Miloša a već 10-15 godina nijedan nije stvarno nabavljen za onu jadnu, prejadnu vojsku čije se uništavanje nastavlja. Em su nenaoružani em ih je malo a od toga pola u suknji i kancelariji a računaju se u brojčani sastav.

Фарбање

28.07.2017. 11:02

Замислимо! Који би аутомеханичар слупао паре на обуку, специјалне алате, инструменте за својих пар аутомобила из куће и још толико комшијских? Ипак су у питању фарбарси радови Руса и народа.

Mica

28.07.2017. 11:35

Jel to isti onaj remont kao sto su uradili na avionima MiG-29 i raketnim sistemima S-300? Pita kapetan Dzonatan Arcer, da dotera Enterprajz da mu urade mali servis.

kataklinger

28.07.2017. 14:14

dobice sertifikat za remontovanje gazela a ove stare gotovo pola veka? pa koliko misle da mogu da ih koriste? 300 godina? izgleda da cemo i u 22 vek uci sa migovima 21, gazelama i galebovima.