Burna rasprava i pre dijaloga o Kosmetu

V. MIJATOVIĆ

26. 07. 2017. u 15:00

Polemika u javnosti otvorena čim su najavljeni razgovori o Kosovu i Metohiji

Бурна расправа и пре дијалога о Космету

VEĆ i sama najava predsednika Aleksandra Vučića da će otvoriti unutrašnji dijalog o KiM pokrenula je burnu raspravu u javnosti na tu temu. Podrška predlogu stigla je od vicepremijera Ivice Dačića i bivšeg ambasadora SAD Kamerona Mantera, dok lider radikala Vojislav Šešelj kaže da nema o čemu da se raspravlja jer se "zna da ne sme da se prizna nezavisnost Kosova".

Vučić je juče istakao da su male šanse da se dođe do rešenja za KiM, ali da je unutrašnji dijalog značajan za Srbiju:

- Postigli mi neki dogovor ili ne, razbistrićemo misli i bićemo mnogo objektivniji, ozbiljniji i odgovorniji kada je reč o Kosovu i Metohiji.

On nije želeo da govori o eventualnoj podeli Kosova i Metohije kao jednoj od mogućih opcija.

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić kaže da su "mnogi napali Vučića da priprema teren za priznanje Kosova":

- Evo sada predstavnici opozicije imaju šansu da kažu šta hoće.

Predsednik SRS Vojislav Šešelj kaže da treba zamrznuti dijalog sa Albancima i tražiti da se uključi Rusija kao "naša sila zaštitnica" i da se kosovsko pitanje vrati u UN.

U Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji kažu da prihvataju poziv predsednika Vučića na dijalog o Kosovu i Metohiji, ali kažu da je neophodno najpre utvrditi uzroke i posledice aktuelnog stanja.


RAMA: PRIČA DANA

ALBANSKI premijer Edi Rama objavio je na svojoj stranici na "fejsbuku" Vučićev tekst u kojem poziva na dijalog o KiM i nazvao ga "pričom dana". On je pozdravio put ka poboljšanju odnosa između Albanaca i Srba.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (48)

Dejan

26.07.2017. 15:29

Bacio narodu kosku da se glodje oko KiM umesto da ga kritikuju zbog najlošijeg standarda i života ikada! Ko zna šta će sve progurati u pozadini ovoga...

Vlada Legenda

26.07.2017. 15:29

Pa mi sad recite da nam predsedniku nisu Ameri dali precizno uputstvo kako da ovakvim potezima tiho i polako pripremi teren za priznavanje Kosova i izdaju zemlje!Kasno ćete se osvestiti svi vi koji ste njega izglasali da nam vodi državu radeći po nalogu zapadnih sila!Šta bi sa Migovima,zašto su utihnuli kontakti sa Rusijom?Izdaja,eto šta je!

Реља

26.07.2017. 15:41

Враћање питања Косова у УН је једино о чему треба преговарати па са Русијом и Кином да видимо ком обојци, ком опанци.

Miki - Zg

26.07.2017. 20:25

@Јабре - Vi imate konstatacije ,gdje je Vaše mišljenje i rješenje za KiM ?

баунти

26.07.2017. 16:51

Кад су Черчила питали ко побјеђује у рату он је одговорио: "онај ко најдуже вјерује у побједу." Косово је 1912. ослобођено управо захваљујући тој истрајности вјере у побједу над отоманском империјом. Реалност је потребна само да би се могла оформити добра стратегија, и ништа друго. Истрајност је та која доноси крајњу побједу. Овога је био свјестан и један од мало слављених али јако мудрих српских владара коме дугујемо ту слободу - Милош Обреновић.

MatijaBG

26.07.2017. 18:05

@баунти - Da,pitali su Čerčila,vođu moćnog Kraljevstva.....ti ovde veruj u pobedu ,a vojska ti ima 2 raspala aviona i 3 ispravne puške,a pored toga stopu mortaliteta i odlaska mladih najveću u Evropi.Joj daj,patriJoto,ti bi prvi zbrisao....

Сораб Сербски

26.07.2017. 20:17

@баунти - "Бој не бије свијетло оружје, већ бој бије срце у јунака."

MatijaBG

26.07.2017. 20:36

@баунти - A tek što ti je srce junačko....boj bije mozak,a on je falio i fali u srpskoj politici još od 91 ve!

DejanBgd

26.07.2017. 16:52

Referendum i sve ce biti jasno. Kosovo nikada ne moze da se da. Nicje to nicija prcija. To kao da skinemo breme sa nase dece macku o rep. Licno bice me sramota dedi na grob da odem

MatijaBG

26.07.2017. 17:27

Prozapadni deo opozicije treba da podrži promenu stava o Kosovu,ali ukoliko je on u svrhu priznanja realnosti,a realnost je da je potrebna podela Kosova,pa onda međusobno priznanje....Srbiji Sever Kosova,Kosovu Preševo i to je to....sve druge opcije vode u večnu konfrontaciju i rat!

Igor

26.07.2017. 18:45

@MatijaBG - da kojim slučajem živiš u SAD i da predložiš podelu Meksika ili Kalifornije, video bi kako bi se brzo našao iza rešetaka, ukoliko te pre toga "slučajno" ne bi upucali. Tu im skidam kapu, pošto ne dopuštaju pojavljivanje pete kolone, kao što to rade njihovi plaćenici i poslušnici po srbiji.

MatijaBG

26.07.2017. 20:35

@MatijaBG - Takvi kao vas dvojica su i 99 te izgubili rat i zbog takvih je Kosovo otišlo,a koliko vidim ne menjate se,treba još Vojvodina i Sandžak da odu pa da se opametite....Igore,ja živim u Srbiji,a Srbija niej super sila kao USA...o čemu pričaš?

ŠoneBG

27.07.2017. 10:55

@MatijaBG - Siguran sam da bi ti teško palo da nekome daš i saksiju zemlje koja ti je draga, a ti velikodušno dade i Kosovo i Preševo. A ako poslastičar iz tvoje ulice bude nešto tražio hoćeš li mu to isto tako velodušno dati.

aca

26.07.2017. 17:49

Dijalog u UN,da se ukljuce i ostale drzave jer Brisel ima samo jedan cilj a to je nezavisnost Kosova ali mi nemamo coveka ko to moze da ostvari.Rezoluciju 1244 je doneo SB UN i tamo treba da se razgovara a ne sa potplacenim evropejcima.Ne mogu sve iz UN tako lako da potplate.Zna to i nasa vlada ali....

БРАТ

26.07.2017. 17:57

Ako damo KiM IZGUBICEMO srpsku dusu.Bicemo TIKVA bez KORENA. A ona takva brzo istrune ili je pojdu svinje.

iz glave

26.07.2017. 18:37

треба да се придржавамо, а не да причамо о Уставу ...тако ће нас поштовати и пријатељи и непријатељи

jelena

26.07.2017. 18:54

NI jedan od danasnjih Srba nema nameru da zivi na Kosovu, ali ce zato punim pravom da glumi patriotizam, na prepoznatljiv bukacki nacin. Svi ce oni iz svojih dnevnih soba da brane srpstvo, ali ce u slucaju opet nekog rata neko drugi umesto njih ginuti za to Kosovo! Bolje im je da cute...

Ђура Змај

26.07.2017. 19:06

Чему расправа.!? После одбрамбеног рата против побуњеника на КиМ и агресора НАТО пакта, успело се обезбедити Резолуцијом 1244 СБ УН да се Космет не отцепи и стави под управу УН. Од тада па на овамо све Србијанске власти су садејствовале у продуженој агресији и успостављању независног Косова. Сада се дошло, пре завршни чин успостављања добросуседских односа, јер уз подршку власти у Србији у Скупштину и Владу Републике Косово улази Српска листа.!? Према томе, прво да се Уставни суд огласи о томе!!

cupavi berlin

26.07.2017. 19:09

Gospodo po izjavama,sttranih Politcara i njihovih izjva.Koje prati posto ne zivim u Srbiji,dosao sam do Zakljucka da je Kosovo izgubljeno.Problem nasih Politicara je sledeci Kako prodati to sve Narodu.Po izjavi kroz prste stranih Politicara je Problem.Ako se Srbija okrene Rusiji Kini Indiji i krene da saradjuje dublje sa Turskom,tada je Zapadni svet izgubio.Sto znaci da sada o svemu Odlucuje par Politicara.Tih par Politicara narod je birao.

СРБИЈА-РУСИЈА,НИКАД НАТО БРАТИЈА

26.07.2017. 19:32

Или све вратити у УН или замрзнути конфликт,времена се рапидно брзо мењају,да ли се то откривају скривене намере лидера,откуд Америчко-Енглески студент за премијера,зашто је Путин стопирао испоруку наоружања,и још много тога доводи ме да се плашим у ком правцу нас лидер води?НИКАД И НИКАД СЕ НЕЋЕМО ОДРЕЋИ КиМ !!! Не дај ме Боже одрећи се дела своје духовне и верске колевке за рад некакве ЕУ која је у фази распада,Исток је будућност у сваком погледу.ЖИВЕЛО ПРАВОСЛАВЉЕ,ЖИВЕЛА СРБИЈА !!!

ZIKI

27.07.2017. 10:32

@zaglavcanin - Ha sedim sa nekim prijateljima Albancima.Oni su drugacijeg misljenja.Spomenik na Kosovu moze da dobije jesino Slobodan Milosevic i niko drugi.On,kazu nam je pomogao,i bicemo mu zahvalni.Ostali,ne dolaze u obzir.Draskovic,kazu da im obeca lakat,ostali se zbaju.To oni nece sada da pokrecu inicijarivu o Mulosevicu,ali u skorijoj buducnosti,svakako.Ovi drugi za podizanju spomenika,treba da imajy zasluge,

Ђура Змај

26.07.2017. 20:51

Član 15 Razrešenje predsednika Republike može Narodnoj skupštini da predloži najmanje jedna trećina narodnih poslanika ako smatra da je on povredio Ustav, a postupak za razrešenje pokreće se većinom glasova svih narodnih poslanika.Ustavni sud dužan je da u roku od 45 dana od dana kad je pokrenut postupak za razrešenje odluči o tome da li je predsednik Republike povredio Ustav.

Ђура Змај

26.07.2017. 20:53

Устав Србије, још важећи, каже: "Носиоци сувереностиЧлан 2.Сувереност потиче од грађана који је врше референдумом, народном иницијативом и преко својих слободно изабраних представника.Ниједан државни орган, политичка организација, група или појединац не може присвојити сувереност од грађана, нити успоставити власт мимо слободно изражене воље грађана."

Ђура Змај

26.07.2017. 20:59

Нек Опозијција сакупи потписе и покрене: Референдум у складу са Чланом 108. Устава Србије који каже: "На захтев већине свих народних посланика или најмање 100.000 бирача Народна скупштина расписује референдум о питању из своје надлежности, у складу са Уставом и законом.", са питањем: "Сматрате ли КиМ територијом Републике Србије и да ли сте против признања независности Републике Косово?" Надам се да опозиција може да сабере 100 хиљада гласово за То..!

Ђура Змај

26.07.2017. 21:21

Члан 112.Председник Републике: 1. представља Републику Србију у земљи и иностранству, 2. указом проглашава законе, у складу с Уставом, 3. предлаже Народној скупштини кандидата за председника Владе, пошто саслуша мишљење представника изабраних изборних листа, 4. предлаже Народној скупштини носиоце функција, у складу са Уставом и законом, и тд.

ZIKI

26.07.2017. 21:46

Ja kao Srbin,dobicu kritike,ali iznecu moje misljenje.Neko pominje referendum,Pa i Albanci imaju pravo na referendum,Dobro je rekla Gdj Gordana Dzomic presednica skupstine Srbje,"DA NA KOSOVU ZIVI NEKI NAROD,KOJI MORA DA SE PITA ZA SVE,pa koji ima pravo i na referendum.Ajde sada lritike,da sam albanac,bosanac,ili afrikanac.Sto me briga sta cete da pisete.

Ђура Змај

26.07.2017. 22:03

@ZIKI - Да, да на неки референдум али НЕ на Референдум националне мањине за отцепљење територије државе србског народа и осталих грађана који у њој живе, јер они нису конститутивни Народ у Србији, већ национална мањина! Кад си поменуо право, подсећам Те и на одговорност за оружану побуну и садејство са агресором које се односи на те албанце али не на Египћане, Горанце, Ашкалије, Хрвате, Црногорце, Цигане, Бошњаке и остале на Космету који у томе нису учествовали!

ZIKI

27.07.2017. 10:27

@ZIKI - Tokom 90 tih godina,na Kosovu se nije pitalo ko si i sta si.Bitno,da si Srbin.ASci ostal;i su prrosli kroz..................Sada,i WSrbi iz RS,nisu bili ni pokrajina u bivsu sfrj,a Kosovo je bilo kao konstoyitivni element.Po cemu,budi iskren,rs ima pravo na samoopredelenje,a Kosovo nema?Kosovo je bilo federalni element,a RS,nije.Dakle,Albanci su dobili to ratom.Na Kosovu je bilo rata.Znas li ti to.Ja sam ucestvovao u tom ratu.Proterali smo sve sto nije bilo Srpsko.Ubiojali,silovali,pljackali.

Ђура Змај

26.07.2017. 22:11

"Briselski dijalog podiže se na predsednički nivo: Sve češće se čuju ideje da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da pređe na nivo predsednika. Upravo u tom formatu zamišljen je i briselski susret srpske i kosovske delegacije u ponedeljak. To otvara pitanje šta taj nivo razgovora donosi u odnosu na dosadašnje pregovore delegacija, odnosno treba li očekivati brže donošenje teških odluka.", zbog ovoga je vodio Tomu u Brisel, mada nije hteo ni kroki da mu vidi, da bi omogućio vođenje dijaloga!

Sergio

27.07.2017. 06:38

Srbiji je Kosovo sa Albancima kamen oko vrata. Kosovo treba da se resi sto pre. Podeliti na srpski i Albanski deo, Crkvenu teritoriju proglasiti posebnom jurisdikcijom a ostatak Kosova prodati Albancima za 30tak milijardi Eura. I onda im dati da rade sta hoce. Podici zid kao izmedju Izraela i Palestine. Sve ostalo je gubljenje vremena i resursa, a cekanje na 3. svetski rat je nerazumno.

Sergio

27.07.2017. 06:47

Srbiji Albanci nisu potrebni jer nisu lojalni gradajani koji ce priznati maticnu drzavu. A Milion ipo albanaca ne mozete ni pobiti ni proterati. Jedina pametna solucija je podela i novcana nadoknada za ostatak teritorije, pa onda isplatiti sve dugove i uloziti u privredu. Srbe sa juga Kosova naseliti po nasim selima, ko to hoce. Umesto emocija treba uloziti malo pameti u ovo pitanje, i izvuci neku korist iz toga. Crkve proglasiti specijalnom teritorijom pod zastitom UN

arsa

27.07.2017. 12:55

@Sergio - Dva miliona, milion i po albanaca.Zasto smo mi srbi toliko zatucan narod.Evo ja kazem da na Kosovu ima dva miliona srba.Meni ne verujes ali siptarima verujes.

arsa

27.07.2017. 12:51

Vec samo pokretanje rasprave na ovakav nacin, indirektno nabacivati neko resenje gde Srbija treba da ponovo napravi neke "ustupke" siptarima, nanosi strahovitu stetu Srbiji i njenim interesima.Apsolutno pogresan pristup ovako kompleksnom pitanju.Niti jedan detalj tkz "pregovora" sa zapadom (siptarima) ne treba olako lomiti preko kolena a kamoli donositi neke velike odluke kada je Kosovo i Metohija okupirana.Za pocetak potrebno je stvari nazvati pravim imenom OKUPACIJA.Sve drugo se podrazumeva.

ZIKI

27.07.2017. 13:37

molim politicare iz srbije,a pogotovo bivseg ministra za informisanje u vladi mirka marjanovica 1998 i 1999,gospodina aleksandra vucica,da podnese izvestaj o ratnim desavanjima na kosovu,tih godina,i da uzme izvestaje sa kosova,i od fhp,gospodje kandic,pa da to bude osnova za dalje pregovore sa albancima,i to javno,pa da narod srbije zna sta se sve desilo na kosovu.pa tad ce srpski narod da presudi i da vidi pravog krivca,koji je brukao srbiju.hitno.ja volim srbiju,ali cistu,a ne prljavu,

ZIKI

27.07.2017. 13:42

Albanci bi nam bili najverniji i najbolji saveznici koji nikada ne bi nam zadali noz u ledja,kao crnogorci.Ali,problem je kod nasih rukovodioca,politicaramruku na srce,koji su nam svi bili crnogorci,a njihova krajnja namera je bila da se osvete Srbiji za tri stvari.1.Zasto je kralj aleksandar 1918 izvrsio okupaciju crne gore,2.zasto je dekretom zabranio kralju nikoli povratak u crnugoru,i 3.zasto su oni morali da menjaju veru od katolicizma u pravoslavlje.To je bilo njihov cilj,da brujahy Srbiju

ZIKI

27.07.2017. 13:46

NASTAVAK.Srbija je orvorena zemlja,Srbija je gostoprimljiva zemlja,Srbija je sirokodusna zemlja,Srtvija je spremna da pomogne svima,Srbija i Srpski narod imaju sve,samo im nesto fali,a to je.:SVE TO IMAMO,SAMO NEMAMO NASE LJUDE,tj.Srbe koji bi da vode ovu nasu zem,lju.Nasu zemlju vode svi dodjosi,i stranci,kao da mi nemamo umne Srbe da nas vode.E pa Srbijo,zato smo tu gde jesmo.Za danas,i za jedno vreme,ne mislim da vam pisem,i da vam dosadjujem.Hvala Novosti sto mi dajete prostora.

Само мир спашава Србе

28.07.2017. 14:07

@ZIKI - Убедљива већина образованих и мудрих Срба мисли да због Косова не треба поново ратовати као 1999. (па да сада изгине 100.000 Срба на Косову и 100.000 Срба из централне Србије) , него да је најцелисходније да се уз помоћ ЕУ и НАТО обезбеди бољи и сигурнији живот Срба на Косову , а и по принципу самоопределења народа, да се Србији припоји Република Српска!!

Doprinos za dijalog

28.07.2017. 11:14

Srpski NACIONALNI INTERESI su : 1).UJEDINjENjE Srbije, Srpske i sever Kosova ; 2). ulazak Srbije u EU ; 3). obnova KRALJEVINE Srbije sa protokolarnom ulogom Kralja i neposrednim izborima poslanika ; 4).reorganizacija države na 5 ravnopravnih POKRAJINA, bez autonomije u državnim poslovima ; 5).PROGRESIVNI porez na dobit i imovinu, iz koga se finasira fond za solidarnost sa najsiromašnijim građanima Srbije !!