Svijet

Tramp: Asad učinio užasne zločine, Hezbolah prijetnja za Bliski Istok

Tramp: Asad učinio užasne zločine, Hezbolah prijetnja za Bliski Istok
Foto: Tanjug | Tramp: Asad učinio užasne zločine,Hezbolah pretnja za B.Istok

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp optužio je predsjednika Sirije Bašara al Asada da je počinio "užasne" zločine protiv čovječnosti, a za libanski ekstremistički pokret Hezbolah rekao da je prijetnja za čitav Bliski istok.

On je juče, na konferenciji za novinare u Bijeloj kući zajedno sa premijerom Libana Saadom Haririjem pozvao na sprečavanje režima sirijskog predsjednika da izvede još napada hemijskim oružjem, navodi AFP.

"Nisam Asadov fan. Zasigurno mislim da je ono što je uradio toj državi i ljudima užasno. Nisam neko ko će stajati po strani i pustiti ga da se izvuče sa onim što je učinio", rekao je Tramp podsjećajući na svoju naredbu vazdušnih napada krstarećim raketama na vazdušnu bazu u Siriji koja je pod kontrolom sirijske vlade.

Američki lider je dodao da možda ne bi bilo miješanja Rusije ili Irana danas u Siriji da je bivši predsjednik SAD Barak Obama preduzeo korake protiv Asada.

On je optužio Hezbolah i Iran za širenje humanitarne katastrofe u Siriji.

"Hezbolah je prijetnja libanskoj državi, libanskom narodu i cijelom regionu. Ta grupa nastavlja da povećava vojni arsenal koji prijeti da započne još jedan sukob u Izraelu. Uz podršku Irana, takođe širi humanitarnu katastrofu u Siriji", rekao je Tramp.

Istinski interes Hezbolaha, kako je rekao, jeste "lični i (interes) njihovog sponzora, Irana".

U aprilu ove godine dogodio se hemijski napad na grad Kan Šeikun u sirijskoj provinciji Idlib koji je usmrtio više od 90 osoba, među kojima je bilo žena i djece, i izazvao ogorčenje međunarodne zajednice kada su video snimci i fotografije situacije nakon napada emitovane širom svijeta.

Administracija američkog predsjednika je nekoliko dana nakon tog napada izvela napad krstarećim raketama na vazdušnu bazu u Siriji koja je pod kontrolom sirijske vlade, odakle je, kako su američki zvaničnici naveli, izvršen napad hemijskim oružjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije