Svijet

Izaslanik UN: Kriza u Jerusalimu mora se riješiti do petka

Izaslanik UN: Kriza u Jerusalimu mora se riješiti do petka
Foto: Ilustracija | Izaslanik UN: Kriza u Jerusalimu mora se riješiti do petka

NJUJORK - Kriza koja je izbila zbog novih bezbjednosnih mjera koje je Izrael postavio na svetom mjestu u Jerusalimu mora biti riješena do petka kako bi se izbjegla eskalacija nasilja, upozorio je danas izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov.

On je dodao da kriza prijeti da ima "potencijalno katastrofalne posljedice i dalje od zidina starog grada", prenosi Rojters.

"Izuzetno je važno da se rješenje trenutne krize pronađe do petka", rekao je Mladenov novinarima nakon brifinga Savjeta bezbjednosti UN iza zatvorenih vrata.

Kako je dodao, opasnosti na terenu će eskalirati "ukoliko prođemo još jedan ciklus molitve petkom bez rješenja na aktualnu krizu", navodi AFP.

Izraelska policija sukobila se u petak u Jerusalimu sa Palestincima koji su u znak protesta organizovali muslimansku molitvu ispred velikog svetilišta na Hramovoj gori koje pohode i Jevreji i Musliman.

Protest je pokrenut nakon što su izraelske vlasti postavile detektore za metal na kapiji svetilišta pošto su tu palestinski napadači prošle nedjelje ubili dva izraelska policajca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije