Vesti

0

Tači: Konstitutivna sednica Skupštine Kosova 3. avgusta

Autor: JU

Izvor: Beta

Tači: Konstitutivna sednica Skupštine Kosova 3. avgusta

Izvor: Foto: prtscr ytb

Kako je saopšteno iz Tačijevog kabineta, on je predsednika i predsedništvo prethodnog saziva parlamenta Kosova uputio da izvrše pripreme za održavanje konsititutivne sednice i da pripreme predlog dnevnog reda. Sednica treba da počne u deset sati.

Odluka o zakazivanju konstitutivne sednice stupila je na snagu odmah po njenom potpisivanju i doneta je na osnovu ovlašćenja iz Ustava Kosova, zakona o predsedniku Kosova i imajući u vidu odluku Centralne izborne komisije od 8. jula kojom su potvrđeni rezultati prevremenih parlamentarnih izbora održanih 11. juna.

Konstitutivnom sednicom rukovodiće najstariji poslanik, Adem Mikulovci iz pokreta Samoopredeljenja a pomagaće mu Teuta Rugova iz Demokratskog saveza Kosova kao najmlađa poslanica.

Na konstitutivnoj sednici se polaže zakletva, koja prema Poslovniku o radu Skupštini glasi: "Ja, poslanik Skupštine Kosovo zaklinjem se da ću časno i odgovorno izvršavati svoje zadatke i da ću dostojanstveno predstavljati narod, da ću raditi u interesu Kosova i svih njegovih građana, da ću se angažovati na očuvanju i poštovanju ustavnosti i zakonitosti, zaštite teritorijalnog integriteta Kosova, za garantovanje ljudskih prava i sloboda u skladu sa zakonima zemlje i evropskim standardima. Zaklinjem se".

Kandidata za predsednika Skupštine Kosova prema Ustavu i odluci Ustavnog suda iz 2014. godine predlaže predizborna koalicija ili stranka koja je dobila najviše glasova, što je u konkretnom slučaju koalicija okupljena oko Demokratske partije Kosova. Predsednik kosovskog parlamenta je izabran ako je za njega glasao najmanje 61 poslanik.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR