Fudbal

Fudbaleri Gane umjesto u BiH vraćeni kući

Fudbaleri Gane umjesto u BiH vraćeni kući
Foto: Ilustracija | Fudbaleri Gane umjesto u BiH vraćeni kući

Poslije više dana provedenih u blokadi na istanbulskom aerodromu pošto su Turci odbili da im izdaju tranzitne vize do ambasade BiH, ekspedicija fudbalera i stručnog štaba Gane, umjesto u BiH avionom se vratila u svoju zemlju.

Time je ova po mnogo čemu čudna priča o dolasku 32 fudbalera i šest članova stručnog štaba iz Afrike, o kojoj je brujao region, dobila (ne)očekivani epilog.

To je u nedjelju za "Novosti" potvrdio i Davor Pijetlović, član Uprave FK Tekstilac, derventskog prvoligaša, nesuđenog domaćina ove nesvakidašnje ekspedicije sa Crnog kontinenta. Derventski prvoligaš je, kaže, tako primoran da definitivno stavi tačku na ovaj slučaj, pošto su pripreme i prelazni rok već okončani, a prvenstvo je na pragu.

"Slažemo se sa menadžerom Ganjana Josipom Zbiljskim koji ključnog krivca što nije došlo do ovog aranžmana vidi u turskoj administraciji", kaže Pijetlović.

On kaže da je danima je trajalo natezanje na istanbulskom aerodromu.

"Pošto Turci nisu htjeli da izdaju tranzitne vize Ganjanima, tačnije da im omogući da se domognu Ambasade BiH u ovom gradu. Istovremeno, konzularni predstavnici BiH nisu pristajali na turski prijedlog da predstavnici ambasade dođu na aerodrom i tu ovjere vize, pravdajući se da bi na taj način bila prekršena procedura. Turska administracija je još u subotu upozorila Upravu fudbalske akademije "Avenue Gana" da ovim furbalerima ističu ranije odobrene, ali još neovjerene vize", kaže Pijetlović

U pozivnom viza-pismu navedeno je da odobrenje važi jednokratno, u terminu od 8. do 22. jula. Turski graničari, slično kao i BiH odjel za strance u Doboju, jasno su upozorili igrače iz Gane kao i njihove derventske domaćine, da boravak važi isključivo za taj period.

"Tako su u vodu pale naše nade da će ipak doći do realizacije ovog aranžmana Ganjani su se, umjesto leta za Sarajevo, morali vratiti u svoju zemlju, a mi smo sa žaljenjem odustali od naših planova", konstatuje Pijetlović.

Član uprave Tekstilca ne krije da su Ganjani prije dolaska na račun kluba uplatili manji dio od ugovorom predviđenih 50.000 dolara. Ali Dervenćani nisu pristajali na varijante da ostatak novca donesu sa sobom u gotovini. Ili da dio uplate nekoliko dana prije nego što istekne ugovoreni rok za gostovanje, a ostatak uoči odlaska iz Dervente.

Kao što su "Novosti" ranije pisale u tekstu objavljenom pod naslovom "Fudbaleri ili azilanti", već je postojala izvesna sumnja da fudbaleri iz Gane namjeravaju da se preko malog kluba iz Dervente domognu Evrope, gdje bi zatražili azil.

Afričkim fudbalerima se na kraju ipak nije ostvario plan da se preko Sarajeva i Dervente, dočepaju Hrvatske i klubova sa područja Evropske unije. Očigledno je da su i Turci bili dovoljno sumnjičavi, pa je donijeta odluka da se fudbaleri Gane ipak prvim avionom vrate kući.

(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije