Najnovije vesti
Vesti Društvo
Srpkinji teškoj 300 kilograma UGROŽEN ŽIVOT, potrebno posebno vozilo za transport do veće bolnice, ali ga Srbija nema

Srpkinji teškoj 300 kilograma UGROŽEN ŽIVOT, potrebno posebno vozilo za transport do veće bolnice, ali ga Srbija nema

U borskoj Opštoj bolnici lekari se i dalje bore za život A. V. (42) iz sela Metovnica kod Bora, koja ima oko 300 kilograma, i koja je tu smeštena pre tri dana kada joj je iznenada pozlilo.

Bor03 Anita Vujic zena teska oko 300 kilograma foto Privatna Arhiva Foto: Privatna arhiva
Bor03 Anita Vujic zena teska oko 300 kilograma foto Privatna Arhiva
A. V.
Foto: Privatna arhiva
A. V.

- Pacijentkinja je priključena na aparate za održavanje života. Tim lekara iz Kliničkog centra iz Niša je bio u Boru, svi neophodni pregledi su izvršeni, ali je rizičan transport pacijentkinje koja je na mehaničkoj ventilaciji, tako da ona ostaje na lačenju u borskoj bolnici - izjavio je za "Blic" dr Goran Joksimović, v. d. direktora Opšte bolnice u Boru.

On je naglasio da za transport ovakve pacijentkinje u neki veći medicinski centar u Srbiji neophodno specijalno vozilo sa kranom i posebnim nosilima ali takvih, koliko je poznato, u Srbiji nema.

Foto: Privatna arhiva

- Pacijentkinja ima hroničnu bolest pluća što se dodatno pogoršava usled ekstremne gojaznosti. Činimo sve što je u našoj moći da se oporavi - dodaje naš sagovornik.

Ćerka: Imala je zakazanu operaciju smanjivanja želuca

Njena ćerka K. V. kaže da bi njena majka sada bila u Beogradu na zakazanoj operaciji smanjivanja želuca, da joj se nije slošilo.

- Dva dana pre nego što je mama trebalo da ode na operaciju u Klinički centar u Beogradu, počela je da se oseća loše. Gušila se, a onda je u jednom trenutku izgubila svest - priča K. V.

K. V.
Foto: Privatna arhiva
K. V.

Lekari iz Bora su odmah po pozivu stigli na lice mesta. Međutim, nastao je problem kako izneti ženu tešku 300 kilograma do sanitetskog vozila. Tada su u pomoć priskočili prijatelji i komšije.

Po rečima jednog od očevidaca ovog događaja, osmoro muškaraca i pet žena je A. V., uz pomoć konopaca i ćebadi, uspelo da iznese do sanitetskog vozila, a instrukcije je davala doktorka. Nakon toga, ona je hitno prevezena do Opšte bolnice u Boru.

- U bolnici u Boru su me pitali  kada je poslednji put mokrila, objasnila sam da je to bilo pre oko mesec dana, nakon čega su joj oni "izvukli" osam litara tečnosti iz organizma - priča ćerka K. V.

Kako dodaje, njena majka je pala u komu, što je bio jedan razlog zbog koga je nije bilo moguće transportovati do Kliničkog centra u Beogradu. Drugi je taj što je za ovakav "poduhvat" neophodno i specijalno vozilo.

Smršala 30 kilograma

Ona naglašava da su njenoj majci lekari pre dve godine u Kliničkom centru u Novom Sadu pomogli da za 12 dana, sa 217 kilograma "spadne" na 187 kilograma.

- Tada joj je prepisana i dijeta i savetovana operacija želuca. Međutim, ona je vremenom prestajala sa dijetom i opet počela da se goji. Slabo je i izlazila, mahom je ležala. Tata je njenu fotografiju poslao lekarima u Zaječaru, a oni su je poslali doktorima u Beograd, gde je odmah zakazana operacija smanjivanja želuca. Sad se samo nadamo se da će joj biti bolje - dodaje K. V.

A. V. ima troje dece, a po rečima njene ćerke do pre desetak godina nije imala problem sa težinom.