"Jesen u Grčkoj": Jaka kiša, vetar, poplave, 15°C... VIDEO

Hladno vreme, kiša i jak vetar u Grčkoj napravili su velike probleme srpskim turistima, a pojedina mesta čak imaju i problema sa poplavama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.07.2017.

13:22

Foto: GettyImages

Srpski turisti fotografije nevremena objavili su na društvenim mrežama. Najkritičnije će biti tokom današnjeg dana, predviđaju meteorolozi, a prenose tamaošnji mediji.

Kiša je, između ostalog, padala u Sartiju, Leptokariji, Nikitiju, Paraliji, Nea Vrasni, Stavrosu, Pargi, Haniotiju, Pefkohoriju, Trikali...

Temperatura u pojedinim mestima bila je oko 15 stepeni.

Gosti iz Srbije, koji koji su odseli u jednom hotelu na Sitoniji, evakuisani su danas iz hotela zbog reke koja se izlila i poplavila ceo kraj. Kako kažu, hotelu trenutno ne može da se priđe od vode.

"Pale su velike količine kiše za poslednjih 12 sati na Sitoniji, između Nikitije i Torinija. Na putevima ima i odrona, kamenja i drveća, pa se saobraćaj odvija usporeno. Hotel u kojem se nalazilo oko 20 naših turista je evakuisan. Potpuno je potopljen jer se reka izlila i u hotel, koji se nalazi odmah pored plaže. Deo grupe kojima je ostalo nekoliko dana do kraja odmora krenuli su nazad za Srbiju, a ostalima tražimo smeštaj u drugim hotelima i apartmanima. U kontaktu smo sa njima, trudimo se da svima pomognemo", kažu u jednoj turističkoj agenciji. Kako se navodi, prema prognozama, prestanak padavina u Grčkoj se očekuje do večeras.

Na društvenim mrežama objavljena je i fotografija iz mesta Toroni na kojoj se vidi kako je jedan deo grada poplavljen.

"Za sada smo bezbedni ali sve je potopljeno. Sutereni su evakuisani na gornje spratove, vodu su isključili. Jutros smo budili sve da premeštaju kola ali posle sat vremena većina automobila je bilo pod vodom. Ljudi bosi gaze kroz vodu u kupaćim gaćama i idu da spšavaju kola. Pojedini sede napolju, i pokušavaju da sačuvaju aurtomobile. Mi čuvamo decu, na prvom smo spratu", navodi jedan od srpskih turista iz Toronija za "Blic".

Temperatura je trenutno najveća u Heraklionu, najvećem gradu Krita, gde je 27 stepeni. Slično je i u Mitileni na Lezbosu. Međutim, u Solunu je 18 stepeni, Larisi 17... Kako se vidi na snimcima, bujice su preplavile ulice, a poplave prete da ugroze i prizemne apartmane, pa su mnogi turisti iz Srbije, sa kofama u rukama, krenuli u odbranu svojih soba.

"Haos, ima tri slivnika od kojih nijedan ne funkcionise, da nisu počeli da izbacuju vodu počela bi da nam ulazi u sobe", napisala je autorka snimka na kojem Srbi kofama izbacuju vodu sa prizemne terase.

Kako je prenela grčka agencija ANA, oblačno vreme i severni vetar se očekuje i u utorak, a veoma je moguće da će padati i kiša.
Foto: B92
Ova vremenska pojava se naziva "Meduza" i donosi obilne kiše, nevremena sa grmljavinom i jakim vetrovima, a povremeno grad, pa i sneg, navodi "Blic".

Meduza se pojavljuje nakon serije toplotnih talasa kojih je ovog leta bilo nekoliko u Grčkoj. Kako prenose grčki mediji, zbog velikih kiša koje su pale u Solunu, došlo je do zastoja u saobraćaju na Halkidikiju i Larisi. Nevreme je počelo tokom noći, oko 1.30 u nedelju, kada je u Agriniju 30 minuta padao pljusak. Putevi su postali reke. U pojedinim delovima zemlje leteli su krovovi kuća, a polja i ulice su ostale pod vodom.

Očekuju se da će Meduza zahvatiti i Trakiju, kao i centralnu Makedoniju i Tesaliju.

Poplava u mestu Toroni:
Foto: B92
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: