Capital.ba

“Bosnalijek” gubi 32,2 miliona KM?

17.07.2017. / 13:08

SARAJEVO/SANKT PETERBURG – Farmaceutska kompanija “Bosnalijek” mogla bi za dva dana da izgubi 32,2 miliona KM, kolika je vrijednost spora koji je pokrenula pred sudom u Sankt Peterburgu za naplatu potraživanja od ruskog distributera lijekova “Imperia Sodruzhestvo”. 

Ruska kancelarija “Bosnalijeka” pokrenula je 2016. godine dva spora protiv ove firme vrijednosti 11,5 i pet miliona evra, a Trinaesti apelacioni arbitražni sud u Sankt Peterburgu najavio je da će konačnu odluku donijeti u srijedu, 19. jula.

“Sa stoprocentnom vjerovatnoćom sud će objaviti da dug kompanije “Imperia Sodruzhestvo”  u iznosu od 11,5 miliona evra više ne pripada “Bosnalijeku”. Slična odluka očekuje se i u drugom sporu”, navodi izvor CAPITAL-a.

Prema Odluci ruskog 13. Apelacionog arbitražnog suda koja je u posjedu CAPITAL-a, tokom suđenja je utvrđeno da je 30. decembra 2016. godine rukovodstvo “Bosnalijeka” potraživanja od kompanije “Imperia Sodruzhestvo” prodalo slovenačkoj kompaniji “Maksimus Holding”.

Međutim, slovenačka kompanija nakon samo nekoliko mjeseci (16. 05. 2017.) dug prenosi na rusku kompaniju “International Agency Next-Concert”.

 ““Bosnalijek” može samo da pokuša da riješi ovu situaciju sa kompanijom “Maksimus Holding”, ali problem jer što ona ne posjeduje imovinu niti postoje aktivne bankarske garancije. Tako da su šanse “Bosnalijeka” da vrati 32,2 miliona maraka ravne nuli”, procjenjuje naš izvor.

CAPITAL:  Žana Gauk

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!