Činovnicima uvedene kvote za legalizaciju: Dnevno moraju da obrade 15 zahteva

Sve opštine i gradovi trebalo bi da u naredne tri godine završe postupak legalizacije više od dva miliona bespravno izgrađenih objekata.

Od trenutka donošenja novog zakona, rešenje je dobilo svega 86.000 vlasnika nekretnina, što je tek 4,2 odsto.

Kako bi ubrzali činovnike, u resornom ministarstvu su uveli kvote, po kojima svaki zaposleni na poslovima ozakonjenja dnevno mora da obradi 15 zahteva i da mesečno donese 30 rešenja o ozakonjenju. Takođe, prilikom donošenja inspekcijskih rešenja o rušenju, kojima se započinje postupak, određena je kvota od 40 rešenja dnevno po zaposlenom. 

Nadležni očekuju da će ta mera doprineti da se postupak legalizacije konačno ubrza. Ispunjavanje utvrđenih kvota kontrolišu na osnovu izveštaja koje im gradovi i opštine šalju jednom nedeljno, pišu Novosti.

U Ministarstvu kažu da su postupak ozakonjenja podelili u tri faze, od kojih je prva konačno završena. Tvrde da sada imaju konačan spisak, odnosno 2.050.614 nelegalno izgrađenih objekata u bazi. Druga faza je donošenje rešenja građevinskih inspektora o rušenju, kojima se započinje postupak ozakonjenja po službenoj dužnosti.

Do sada je inspekcijskim rešenjima o rušenju obuhvaćeno 405.645 nezakonito izgrađenih objekata, odnosno tek petina popisanih "divljih" nekretnina. Poslednja etapa je donošenje rešenja o ozakonjenju. U Ministarstvu građevinarstva tvrde da su  popisali sve nezakonito izgrađene objekte na teritoriji Srbije.

"Ukoliko se utvrdi da je neki objekat ipak promakao, a to ne može biti veliki broj, ti objekti će morati dodatno da se popišu po obaveštenju građana", navode u resornom ministarstvu.

  • ETNA

    15.07.2017 13:17
    Заврзлама се наставља
    Пре 6 дана, под насловом "шта успорава легализацију објеката", помоћник Министра Грађевинарства рекла је "Ми смо као Министарство дали одређене квоте свим јединицама локалне самоуправе, свакој општини и граду, да морају да донесу 30 решења о озакоњењу на месечном нивоу......"
    У овој допису та квота од 30 решења се односи на једног запослено, а не за локалну заједницу! Осим тога дате су и још две коте, које су збуњујуће.
    Не знам како су срачунате те квоте, али је логично да се оне требају везати за период од три године, т.ј. за 36 месеци.
    Анализирајмо Општину Шабац. За 91.546 објеката потребно је месечно издати 2.543 решења о озакоњењу. Ако "прихватим" квоту од 30 решења по запосленом, иако сматрам да је оне превисока, за легализацију објеката биће потребно је 85 извршиоца.
    Може ли Шабац обезбедити толики број људи стручних и квалификованих за ту врсту посла! Мислим ДА НЕ!!
    Ово није коначан број запослених , који ће радити на пословима озакоњења, јер томе треба додати и број који примају захтева и издају решења о рушењу.
    Рачуница показује да је апсурдно говорити о неким квотама!
    Са друге стране, Шабац не може обезбедити потребан број извршиоца за израду пројектне документације за 91. 546 објеката за период од три године!
  • Mia

    12.07.2017 21:50
    Gradjevinska inspekcija NS?!
    Pre nedelju dana sam u komentaru na vest na vasem portalu izmedju ostalog napisala da bi trebalo kontrolisati njihovo prisustvo na poslu i broj resenih predmeta i postavila pitanje da li je takva unutrasnja kontrola ikad izvrsena. Jer, ima primera da gradjani vec 11 meseci cekaju neka rutinska resenja, do sada bez nade da bi uskoro nesto moglo biti reseno. Pokusaj da dobiju bilo kakvu informaciju o statusu predmeta zavrsavao se krajnjom bahatoscu i nadmenim ponasanjem nadleznog birokrate. Nadam se da ce ovo zaista funkcionisati u praksi jer sve te sluzbe postoje da bi bile servis gradjana, a ne da bi gradjanima zagorcavale zivot i maltretirale ih. Bilo bi dobro i da resorno ministarstvo omoguci gradjanima nacin da prijave slucajeve nesavesnog i bahatog ponasanja sluzbenika.
  • svasta

    12.07.2017 21:02
    kvantitet vs kvalitet. Polako pa sigurno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.